sâmbătă, 23 noiembrie 2019

ÎN TURCIA, CONSILIUL DE STAT A DECIS RECENT SĂ TRANSFORME ÎN MOSCHEE BISERICA GREACĂ A SFÂNTULUI MÂNTUITOR, NUMITĂ PRESCURTAT BISERICA CHORA, DIN CONSTANTINOPOL (ISTANBUL). DUPĂ CĂDEREA CONSTANTINOPOLULUI (1453), TURCII AU TRANSFORMAT-O ÎN MOSCHEE (1511), IAR DIN 1945 BISERICA A FOST TRANSFORMATĂ ÎN MUZEU. S-AR PUTEA CA ACEASTĂ DECIZIE SĂ FIE UN PRECEDENT PENTRU TRANSFORMAREA IARĂȘI ÎN MOSCHEE A CATEDRALEI SFÂNTA SOFIA DIN CONSTANTINOPOL CARE ACTUALMENTE ESTE MUZEU. (articole în engleză din 22 și 18 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii). INFIDELITATEA, INDIFERENȚA ȘI DISPREȚUL FAȚĂ DE DUMNEZEU ȘI DE PORUNCILE LUI SUNT SEMNE ALE DECADENȚEI UNUI OM, UNUI POPOR, UNEI NAȚIUNI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT IMPERIUL CREȘTIN BIZANTIN ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE TURCII ISLAMICI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT REGATUL EVREILOR ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE BABILONENI ETC ... AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT ROMÂNIA ... CUM POLONIA SE ÎNTĂREȘTE CA NAȚIUNE PRIN CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, CĂCI POLONEZII, ÎN ANUL 2016, L-AU DECLARAT PE IISUS REGE AL POLONIEI, RUGÂNDU-L CA EL SĂ GUVERNEZE ÎN FAMILIILE LOR, ÎN ȘCOLILE LOR, ÎN TOATĂ POLONIA.


Pr. prof. Ion Ciungu









«Aşa vorbeşte Domnul oştirilor, Împăratul lui Israel. Iată ce să spuneţi stăpânilor voştri: ‹Eu am* făcut pământul, pe oameni şi dobitoacele care sunt pe pământ, cu puterea Mea cea mare şi cu braţul Meu întins, şi dau** pământul cui Îmi place. Acum* dau toate aceste ţări în mâinile robului** Meu Nebucadneţar, împăratul Babilonului; îi dau chiar şi fiarele† câmpului ca să-i fie supuse. Toate* neamurile vor fi supuse lui, fiului său şi fiului fiului său, până va veni şi vremea** ţării lui şi o vor supune† neamuri puternice şi împăraţi mari.” … (Cartea profetului Ieremia, capitolul 27, versetele 4-7)




Biserica greacă a Sfântului Mântuitor, numită prescurtat Biserica Chora (în cartierul Edirnekapi din Istanbul),  devine iarăși moschee, potrivit unei decizii recente a Consiliului de Stat al Turciei, despre care a scris ziarul turc Yeni Șafak în 5 noiembrie 2019.





Despre decizia Consiliului de Stat al Turciei de a transforma Biserica Chora în moschee am aflat din articolul Turkish Authorities Approve Conversion of Historic Church into Mosque, publicat în 22 noiembrie 2019, pe website-ul american de știri CBN NEWS, de Will Maule, Faithwire .


De asemenea, din articolul Turkey: Greek Chora Church to be Converted into a Mosque; Is Hagia Sophia the Next?, publicat în data de 18 noiembrie 2019, pe website-ul grec GREEK CITY TIMES, de Uzay Bulut.
…………..
………….


…………………………………………………………………………………………………………..
Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



Să ne amintim! Să medităm !


Știm că Dumnezeu este iubitor de oameni, dar este și drept.


Grecii spun că n-au mai fost nici cinci creștini adevărați în Constantinopol când această capitală creștină a fost cucerită de turcii mahomedani.


Cu această ocazie nu-i rău să ne amintim că dacă cetatea Sodoma a fost distrusă pentru că în ea nu s-au găsit nici măcar 10 oameni drepți, Constantinopolul a căzut pentru că în el nu mai erau nici măcar 5 creștini adevărați. Așa aflăm de la monahul grec Filothei Zervakos (mort în 1980). El îl citează pe monahul Iosif Vrienie, care, înainte de cucerirea Constantinopolului, a descris decăderea religios-morală a clerului și poporului din Constantinopol. Amănunte putem găsi în articolul "DE CE A CĂZUT CONSTANTINOPOLUL ?", publicat pe "CUVÂNTUL ORTODOX", în 24 - 05 - 2008. http://www.cuvantul-ortodox.ro/de-ce-a-cazut-constantinopolul/

………

Ultima sfântă liturghie în Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol a fost săvârşită pe 19 ianuarie 1919. https://rezistentacrestinablog.wordpress.com/2017/02/12/ultima-sfanta-liturghie-in-biserica-sfanta-sofia-din-constantinopol-a-fost-savarsita-pe-19-ianuarie-1919/

…………………


Mult iubit și frumos slăvit să fie Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!


Tatăl nostru Sfânt din Ceruri conduce Istoria Universului, deci, inclusiv Istoria Umană. Așadar, după cum evreii, din cauza decadenței religios-morale, au fost lăsați să fie cuceriți de babiloneni, în sec. VI î.Hr., tot așa au fost lăsați creștinii bizantini să fie cuceriți de turci în sec. XV d. Hr.


Faptul că acum turcii vor să transforme iarăși în moschee fosta Catedrală creștină Aghia Sofia, care actualmente este muzeu (din 1935), îi deranjează în primul rând pe greci, care sunt urmași ai bizantinilor, prin limba greacă și prin credința creștină ortodoxă. Grecii s-au adresat americanilor, sperând că americanii vor interzice turcilor transformarea fostei catedrale în moschee, dar americanii au dat un răspuns diplomatic, nepromițând nici grecilor ceea ce așteptau, și neinterzicând nici turcilor ceea ce ar vrea să facă.
US STATE DEPARTMENT CALLS ON TURKEY TO PRESERVE AGIA SOPHIA’S SPECIAL SIGNIFICANCE, Moscow, June 23, 2017,
http://orthochristian.com/104633.html

………..

Departamentul de Stat al SUA cere Turciei să păstreze semnificația istorică a Catedralei Sfânta Sofia, Joi, 29 iunie 2017: https://www.activenews.ro/externe/Departamentul-de-Stat-al-SUA-cere-Turciei-sa-pastreze-semnificatia-istorica-a-Catedralei-Sfanta-Sofia-144351

………..

Grecii de zi, ca urmași ai Imperiului Bizantin, cucerit de turci în 53 de zile (6 aprilie - 29 mai 1453), și-au exprimat în iunie 2016, prin guvernul grec, plângerea cu privire la recitarea Coranului în fosta catedrală creștină "Sfânta Sofia" din Istanbul, în timpul perioadei de post mahomedan, numit Ramadan. Ministerul de Externe Turc a răspuns și a considerat că plângerea și critica din partea grecilor este "inacceptabilă".


"Chemarea la rugăciune de către un muezin a răsunat în interiorul semnificativei Sfânta Sofia din Istanbul, construită în sec. VI, pentru prima dată în 85 de ani pe data de 1 iulie."


Așa aflăm din articolul "First call to prayer inside Istanbul’s Hagia Sophia in 85 years",(Prima chemare la rugăciune din interiorul Sfintei Sofia în 85 de ani), publicat de Agenția Anadolu pe "Hurriyet DAILY NEWS" din Istanbul, în 02 iulie 2016.
http://www.hurriyetdailynews.com/first-call-to-prayer-inside-istanbuls-hagia-sophia-in-85-years-101161

Cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mehmet II, a transformat Catedrala Sfânta Sofia în moschee. În 1935, în timpul lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia modernă, moscheea a fost transformată în muzeu.


Pe 1 iulie 2016 s-a marcat, în Sfânta Sofia, prima revelație a Coranului către profetul Mahomed, în "noaptea puterii", sau "Laylat al-Qadr"(în arabă), iar în 2 iulie, chemarea la rugăciune a fost televizată, înfățișându-l pe Mehmet Görmez, șeful Directoratului pentru Afaceri Religioase. Ca reacție, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Greciei, Efstratios Eftimiu, a exprimat din partea grecilor ... "intensa îngrijorare și disconfortul".... .

………


Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul transformată în moschee pe perioada Ramadanului. MAE de la Atena: Este un act provocator!, 07 iunie 2016: https://www.activenews.ro/externe/Catedrala-Sfanta-Sofia-din-Istanbul-transformata-in-moschee-pe-perioada-Ramadanului.-MAE-de-la-Atena-Este-un-act-provocator-133921

……………..


"Nimeni nu poate intra în casa unui om tare ca să-i răpească lucrurile dacă mai întâi nu-l va lega pe cel tare; şi doar atunci îi va jefui casa." (Marcu 3, 27). Din contextul acestor cuvinte înțelegem că deși Satan era tare, totuși a fost legat și prădat, iar oamenii sunt eliberați din captivitatea satanică, prin Fiul lui Dumnezeu Făcut Om, Domnul nostru Iisus Hristos.

 
Cuvintele lui Iisus sunt permanent valabile. Să-L prețuim pe Iisus, căci numai El ne poate elibera cu adevărat !


Dacă bizantinii nu L-au mai prețuit pe Iisus, au fost cuceriți de păgâni și desființați ca imperiu ! Dar, de fapt, păgânismul le-a cucerit sufletele cu mult timp înainte !


Oare noi, românii, suntem cuceriți deja în suflete de păgânism ? Ba mai rău, de satanismul care se prezintă sub forma necredinței, a ateismului și umanismului ? Oare 100.000 de copii uciși prin avort în fiecare an în România nu arată satanismul nostru și disprețul față de Iisus ?


În orice caz, mahomedanii nu sunt chiar așa de păgâni cum ne-am închipui noi, adică chiar așa de necredincioși și răi, căci ei Îl cinstesc pe Allah mult mai bine, cu rugăciunea de cinci ori pe zi ! Iar crimele avorturilor la ei nu există. Chiar și pe Iisus ei Îl respectă ca fiind născut de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria. Ne amintim că Majestatea Sa Abdullah II al Iordaniei plătește pentru restaurarea Sfântului Mormânt al lui Iisus !

 ............


 Nu-i de glumă ! Dacă suntem viticultori răi, Tatăl Sfânt Ceresc va lua via de la noi, cum a luat-o și de la evrei, și o va da celor care aduc roadele cuvenite ! (Matei 21, 33-46)

.............

 
... "Așa încât, drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu"....  (Psalm 50).

…………..


Observăm că până în anul 2035 copiii mahomedanilor îi vor întrece ca număr pe cei ai altor religii. Actualmente, numărul copiilor născuți de femei creștine este mai mare.
Muslim Babies Likely to Outnumber Others by 2035, Report Says, https://www.nytimes.com/2017/04/05/world/muslim-christian-babies-pew-report.html


……………………………………………………………………………………………………….


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


ÎN TURCIA, DIN 1923 NU S-A MAI CONSTRUIT O BISERICĂ NOUĂ PENTRU CREȘTINI. SÂMBĂTĂ, 3 AUGUST 2019, PIATRA DE TEMELIE PENTRU O BISERICĂ ORTODOXĂ SIRIACĂ A FOST PUSĂ, ÎN CADRUL UNEI CEREMONII LA CARE A PARTICIPAT ȘI PREȘEDINTELE TURCIEI, ERDOGAN. LIMBA ARAMAICA, PE CARE O FOLOSESC CREȘTINII SIRIACI, ERA VORBITĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, DUPĂ CUM SE CREDE. (articole în engleză din 5 și 4 august 2019; și din 10 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii).


ÎN POLONIA, CREȘTINII CATOLICI SUNT CONSECVENȚI ÎMPOTRIVA CIUMEI CURCUBEULUI, ADICĂ ÎMPOTRIVA COMUNITĂȚII LGBT. ARHIEPISCOPUL CRACOVIEI, MAREK JEDRASZEWSKI, A AVERTIZAT CONTRA SPIRITULUI NEOMARXIST AL CIUMEI CURCUBEULUI. AVERTISMENTUL DIN PARTEA ARHIEPISCOPULUI A FOST EXPRIMAT ÎNTR-O OMILIE ROSTITĂ CU OCAZIA COMEMORĂRII A 75 DE ANI DE LA REVOLTA DIN VARȘOVIA CONTRA GERMANILOR, ÎN CARE AU MURIT SUTE DE MII DE PERSOANE. (articol în engleză din 2 august 2019; scurtă anunțare a știrii).




ÎN IERUSALIM, LA SFÂNTUL MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS SE CONTINUĂ REVOVĂRILE ÎN VALOARE DE MULTE MILIOANE DE DOLARI. PRIMA RUNDĂ DE RENOVĂRI A AVUT LOC ÎN 2016-2017. URMEAZĂ A DOUA RUNDĂ. (articole în engleză din 28 și 29 mai 2019; scurtă anuţare a ştirii). NE AMINTIM CĂ MAJESTATEA SA ABDULLAH II AL IORDANIEI DEJA A FĂCUT DONAŢIE ŞI PENTRU ACEASTĂ A DOUA RUNDĂ DE RENOVĂRI.




„TEOLOGIA POP” DIN CREȘTINĂTATEA OCCIDENTALĂ PARE A FI ÎN CONFORMITATE CU IISUS, DAR ÎN REALITATE ESTE CONTRARĂ LUI IISUS. TREI DOCTRINE DE TIPUL TEOLOGIEI POP : 1) DACĂ IUBEȘTI PE CINEVA, SĂ NU-L (SĂ N-O) JUDECI ; 2) IISUS A MURIT PENTRU PĂCATUL MEU, DECI EU POT PĂCĂTUI CÂT DE MULT VREAU ; 3) CREDINȚA MEA ESTE CENTRATĂ PE MINE ÎNSUMI ȘI PE UN IISUS AL MEU PERSONAL, ÎNCÂT EU POT SUBSTITUI CREDINȚA ÎN IISUS CU CREDINȚA ÎN MINE ÎNSUMI, IAR DRAGOSTEA ESTE TOTUNA CU POFTA SEXUALĂ. (articol în engleză din 20 iulie 2019 ; scurtă anunțare a știrii). RECUNOAȘTEM TEOLOGIA POP ȘI ÎN CREȘTINĂTATEA ROMÂNEASCĂ ÎN CARE, PRIN INTERMEDIUL DEMOCRAȚIEI DISTRUCTIVE ÎN STAT, DE 30 DE ANI, VALORILE CREȘTINE SUNT DESFIINȚATE, ÎN CONTINUU, CU SUCCES, DE CĂTRE ATEI-DERBEDEI-ANTICRIȘTI-SATANIȘTI: 100.000 DE PRUNCI SUNT UCIȘI ÎN FIECARE AN, FĂRĂ CA CINEVA SĂ FIE JUDECAT ETC.



„JESUS CHRIST SUPERSTAR” PRODUCȚIE LOCALĂ, LA ATENA, DIN 9 FEBRUARIE 2018. (Iisus este prezentat ca fiind un hippie păcătos, nesigur, narcisist, și ca și când a avut o relație cu Maria Magdalena.) MITROPOLIȚII GRECI SERAFIM DE PIREU ȘI SERAFIM DE CYTHIRA AU CERUT ÎN JUSTIȚIE OPRIREA SPECTACOLULUI. „JESUS CHRIST SUPERSTAR” A APĂRUT PRIMA DATĂ ÎN 1971 ÎN NEW YORK, IAR EVANGHELISTUL BILLY GRAHAM L-A PREDICAT ATUNCI CU FORȚĂ ȘI EFECT PE IISUS CA FIIND DUMNEZEU ȘI OM (Billy Graham va fi înmormântat pe data de 2 martie 2018; El L-a predicat pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, chiar și în România comunistă, în anul 1985, inclusiv în Catedrala Ortodoxă din Sibiu)



SECULARIZAREA GRECIEI!!? BISERICA ORTODOXĂ GREACĂ ESTE CEA MAI BOGATĂ INSTITUȚIE DIN GRECIA, IAR PRIM-MINISTRUL ATEU ALEXIS TSIPRAS A AJUNS LA UN ACORD ISTORIC CU ARHIEPISCOPUL IERONIM AL ATENEI CA 10.000 DE PREOȚI SĂ NU MAI FIE PLĂTIȚI DE GUVERN, SĂ NU MAI FIE CONSIDERAȚI FUNCȚIONARI AI STATULUI, IAR STATUL SĂ POATĂ ASIGURA NEUTRALITATEA RELIGIOASĂ, CĂCI A FOST ACUZAT CĂ NEDREPTĂȚEȘTE PE CEI CARE NU SUNT ORTODOCȘI (articol în franceză din 12 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)











INTOLERANȚA FAȚĂ DE CREȘTINI ÎN EUROPA ESTE ÎN CREȘTERE, CONFORM RAPORTULUI PUBLICAT ÎN NOIEMBRIE 2019, DE CĂTRE ORGANIZAȚIA NUMITĂ „OBSERVATORUL INTOLERANȚEI ȘI DISCRIMINĂRII ÎMPOTRIVA CREȘTINILOR ÎN EUROPA”. (articol în engleză din 19 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii).
























































































































































Ateismul este susținut de  obicei de evreii-derbedei-anarhiști-anticriști-sataniști. Ei au început descreștinarea Franței în Revoluția Franceză din 1789. Atunci L-au scos pe Domnul nostru Iisus Hristos din societatea franceză și s-au afirmat ei cu barbariile și anarhiile lor ca drepturi ale omului. De atunci ei lucrează cu hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)




Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)










Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)










Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI











Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?












În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:


Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare










Să ne reamintim că în 3 decembrie 2015 mai mulți rabini au recunoscut valoarea creștinismului, pentru prima dată în istorie, dar nu valoarea lui Iisus. (Ce schizofrenie!!!) Această recunoaștere a urmat după 50 de ani de dialog cu Biserica Romano-Catolică, dar și în contextul în care islamicii îi urmăresc și împușcă pe evrei prin Europa (ne amintim evenimentele din 7 ianuarie și din 13 noiembrie 2015 din Franța, de la Charlie Hebdo și de la Sala Bataclan).


































Evreii care cred că Iisus este Mesia, Fiul lui Dumnezeu, sunt puțini, la nivel mondial cam 350.000. În Israel, evreii mesianici sunt cam 30.000.




























































































Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)







































































































































Despre evreii care susțin ISIS putem afla și din articolul de la următorul link: DUMINICA FLORIILOR CU 44 (52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS) 





Creștinii luptă din greu să contracareze efectele criminale ale ateilor:
























ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???























PROIECT DE LEGE CARE INTERZICE AVORTUL (în SUA) (a. Proiect de Lege care interzice avortul în SUA ; b. Avorturile în România)














































































































Despre evreii care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)

























































ATEI, MUTANȚI, AUTIȘTI, SCHIZOFRENICI, STÂNGACI (despre un studiu academic publicat în engleză în 20 decembrie 2017). 




UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți ; studiu psihologic, 2017). 

























Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )


























































































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...