duminică, 3 decembrie 2017

EXPRESIA “UCIDERE RITUALĂ” ÎN CAZUL FAMILIEI ȚARULUI ESTE ÎNȚELEASĂ EXCLUSIV CA „RĂZBUNARE REVOLUȚIONARĂ, BOLȘEVICĂ” (Episcopul rus Tikhon Șevkunov a revenit cu precizări în 30 noiembrie 2017)




de pr. prof. Ciungu Ion




Iisus a zis că “…cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui.” (Matei 10,22).[1]


Chiar după abdicarea sa, Țarul Nicolae al II-lea a rămas o figură simbolică, sacră, și prin urmare, uciderea lui a putut avea un înțeles foarte specific și de ritual în multe sensuri”, a spus episcopul Tikhon, secretar al comisiei patriarhale însărcinată cu studierea rămășițelor considerate că aparțin Martirilor Regali.


Expresia „ucidere rituală” folosită luni, 27 noiembrie 2017, de episcopul rus Tikhon cu privire la uciderea Țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, a atras acuze de xenofobism și de antisemitism asupra comisiei de experți ruși care studiază rămășițele considerate că aparțin Martirilor Regali, deși nimeni nu a menționat naționalitatea și afiliația religioasă a celor care i-au ucis. Astfel că joi, 30 noiembrie 2017, episcopul Tikhon a revenit cu precizări, spunând că a fost sunat de șeful celei mai mari comunități evreiești din Rusia, Alexander Boroda, care, după conversația lor, a fost mulțumit de explicație.

În data de 1 decembrie 2017, a apărut articolul “BP. TIKHON (SHEVKUNOV) SPEAKS ON “POSSIBLE RITUAL ELEMENT” IN ROMANOV MURDERS” (Episcopul Tikhon Șevkunov  vorbește despre un „posibil element ritualic” în uciderea Romanovilor), publicat pe site-ul ortodox rus de limbă engleză ORTHODOX CHRISTIANITY.[2]

Traduc spicuind din acest articol, fără a pune totdeauna ghilimele, introducând subtitluri :

„Mausoleul lui Lenin nu este un fenomen sacru, simbolic și de ritual?”

“Nimeni nu va nega faptul că împăratul, chiar după abdicarea lui, fără îndoială a rămas un personaj simbolic, sacru. Uciderea țarului și a familiei lui, punând pecetea finală pe existența urii din partea noilor autorități față de dinastia Romanov care a durat 300 de ani, a fost o chestiune care poartă pentru mulți un înțeles foarte special, ritualic, simbolic,” a declarat episcopul Tikhon.

La obiecția, „Ce înțelesuri de ritual au putut exista pentru bolșevici?”, episcopul Tikhon a răspuns cu propria lui întrebare: „Mausoleul lui Lenin nu este un fenomen sacru, simbolic și de ritual?” Bolșevicii și asociații lor, a adăugat el, nu au fost nicidecum străini de o varietate de simbolism ritualic.

„Mulți oameni implicați în această executare prin împușcare, fie din Moscova, fie din Ecaterinburg, au văzut în uciderea autocratului rus trist și deprimat un ritual special de răzbunare,” a adăugat secretarul comisiei patriarhale. Multe feluri diferite de oameni au fost în jurul acestui eveniment, a declarat el, de la criminali sadici care voiau să-i tortureze personal pe țar și familia lui, până la Yurovsky, liderul bandei de regicizi, care mai târziu s-a lăudat cu rolul său în aceste ucideri și se simțea a fi cineva “care a săvârșit o misiune istorică sacră.”

Explicația Înalt Prea Sfinției Sale vine la scurt timp după declarația sa de la conferința de luni „Despre Uciderea Familiei Regale: Evaluări și Materiale Noi. Discuție,” dedicată diferitelor studii cu privire la rămășițele lor, că majoritatea celor implicați în examinările științifice care sunt în desfășurare cred că există dovezi de elemente de ritual în uciderea Țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale. El a declarat atunci că potrivit lui Yurovsky, toate victimele au fost repartizate între cei care au tras în ele, dar rămășițele țarului arată mai multe găuri de gloanțe din cauză că “toți au vrut să fie regicizi,” adică „pentru mulți aceasta a fost un ritual special.”

Mass-media a legat expresia „ucidere rituală” de acuzațiile antisemite din secolele anterioare

Declarația lui a declanșat controversa atât în mass-media din Rusia cât și din afară, care a legat folosirea de către el a expresiei „ucidere rituală” de acuzațiile antisemite din secolele anterioare. De exemplu, ziarul israelian de limbă engleză THE JERUSALEM POST a publicat marți 28 noiembrie 2017 articolul “RUSSIAN BISHOP CLAIMS LAST TSAR MURDERED BY JEWS FOR RITUAL PURPOSES” (Episcop rus pretinde că ultimul țar a fost ucis de evrei pentru scopuri rituale), scris de JTA.[3]


“Ucidere rituală în cazul Familiei Regale” este înțeleasă exclusiv ca „răzbunare revoluționară, bolșevică.” Șeful evreilor din Rusia e mulțumit de explicație, dar nu e de acord cu expresia „ucidere rituală”

La o conferință de presă, joi 30 noiembrie 2017, episcopul Tikhon a explicat că “ucidere rituală în cazul Familiei Regale” este înțeleasă exclusiv ca „răzbunare revoluționară, bolșevică.”

De asemenea au fost rezolvate problemele cu comunitatea evreiască locală, a explicat episcopul Tikhon: „Am avut o conversație cu șeful celei mai mari comunități evreiești din Rusia, Alexander Moiseevich Boroda. El m-a sunat, eu i-am explicat poziția noastră, și după câte am înțeles eu, el a fost pe deplin mulțumit de această conversație și explicație – că totul fusese doar distorsionat.”

El a adăugat că întreaga comisie de experți a fost „profund indignată de încercările dezgustătoare de a ne acuza de xenofobie și antisemitism.” Nimeni n-a menționat nimic despre naționalitatea sau afiliația religioasă a celor care au tras cu gloanțe a zis el, adăugând că din opt trăgători, numai Yurovsky nu a fost rus, dar din punct de vedere religios el nu era evreu, potrivit Interfax – Religion.

Federația Comunităților Evreiești chiar este de acord cu episcopul Tikhon că execuția Martirilor Regali a fost un act simbolic, dar respinge folosirea expresiei specifice „ucidere rituală” în legătură cu acest eveniment.

“Este evident că execuția prizonierilor din Casa Ipatiev a fost dusă la îndeplinire de către bolșevicii fără Dumnezeu ca un semnificativ masacru simbolic,” a declarat Boroda astăzi. Totuși, "este total inacceptabil să folosești în aceste procese expresia `ucidere rituală`care are încărcătură istorică și ideologică, evocând conotațiile evidente,” a adăugat el.

Examinarea rămășițelor de la Ekaterinburg se va încheia anul viitor

S-a anunțat astăzi că Biserica Ortodoxă Rusă speră să vadă încheierea examinărilor cu privire la rămășițele de la Ekaterinburg și să ajungă la o decizie cu privire la autenticitatea sau lipsa lor de autenticitate prin urmare, anul viitor.

Înalt Prea Sfinția Sa, Episcopul Tikhon de Egorievsk, stareț al Mănăstirii Stretensky din Moscova și secretar al comisiei patriarhale însărcinată cu studierea rămășițelor considerate că aparțin Martirilor Regali


Unele aspecte referitoare la efectele în mass-media a expresiei „ucidere rituală”, în cazul Martirilor Regali ruși, le putem (re)vedea și în articolul „UCIDEREA DUPĂ RITUALUL EVREIESC A ȚARULUI NICOLAE AL II-LEA AL RUSIEI ȘI A FAMILIEI LUI (Biserica Ortodoxă Rusă investighează cazul, evreii reacționează cu furie, 29 noiembrie 2017)”, publicat în data de 30 noiembrie 2017.[4]




[1] Sfânta Evanghelie după Matei capitolul 10, versetul 22, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=10

[2] BP. TIKHON (SHEVKUNOV) SPEAKS ON “POSSIBLE RITUAL ELEMENT” IN ROMANOV MURDERS, ORTHODOX CHRISTIANITY, Moscow, December 1, 2017, http://orthochristian.com/108803.html

[3] JTA, RUSSIAN BISHOP CLAIMS LAST TSAR MURDERED BY JEWS FOR RITUAL PURPOSES, THE JERUSALEM POST, NOVEMBER 28, 2017 13:25, http://www.jpost.com/Diaspora/Russian-bishop-claims-last-tsar-murdered-by-Jews-for-ritual-purposes-515393

[4] Pr.prof. Ciungu Ion, UCIDEREA DUPĂ RITUALUL EVREIESC A ȚARULUI NICOLAE AL II-LEA AL RUSIEI ȘI A FAMILIEI LUI (Biserica Ortodoxă Rusă investighează cazul, evreii reacționează cu furie, 29 noiembrie 2017), Doi sau trei în numele lui Iisus, joi 30 noiembrie 2017, https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2017/11/uciderea-dupa-ritualul-evreiesc-tarului.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne amintim, sau să aflăm acum, CINCI SIMBOLURI CREȘTINE: 1) SFÂNTA CRUCE, simbolul Răstignirii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; 2) Monograma cu 8 litere grecești așezate câte două între brațele Crucii: IC, XC, NI, KA, a cărei traducere este IISUS HRISTOS CUCEREȘTE; 3) Monograma cu 2 litere grecești, XP, suprapuse așa, ☧, acestea fiind primele două litere din cuvântul HRISTOS scris în limba greacă, monograma pronunțându-se “CHI – RHO”; 4) Două litere grecești, adică prima și ultima din alfabetul grec, ALFA și OMEGA, A și Ω, așezate una lângă alta, A Ω, simbolizându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos Care este ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL TUTUROR LUCRURILOR; și în fine 5) PEȘTELE. În limba greacă la pește se zice ICHTHYS, iar acest cuvânt înțeles ca acronim, ca prescurtare obținută din literele inițiale ale altor cuvinte, înseamnă I (Iisus), CH (Christos), TH (Theou), Y (Yios), S (Soter), adică IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU MÂNTUITOR. ... Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Veșnicului Dumnezeu Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, pentru că ai venit din Cer și Te-ai făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui Ceresc, pentru ca să-i mântuiești din sclavia Satanei pe toți oamenii care se încred în Tine și să-i înfiezi la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri!

Pr. prof. Ion Ciungu   Cuvântul CREȘTIN provine de la cuvântul CHRISTOS.   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2907905656016592&se...