sâmbătă, 16 decembrie 2017

CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU.


de pr.prof. Ion Ciungu

“… în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă.” (Isaia 11, 10).



Exteriorul Bisericii Învierii din Ierusalim, numită și Biserica Sfântului Mormânt. Sub cupola mai mare, numită Rotunda, este Capela Sfântului Mormânt.







Capela Sfântului Mormânt al lui Iisus, din interiorul Bisericii Învierii, din Ierusalim. Sfințită în 22 martie 2017, după lucrările de restaurare.




( a. De ce un mahomedan deține cheia bisericii unde Iisus a fost înmormântat ? b. Să ne mai amintim ; c. Declarația lui Trump cu privire la Ierusalim pavează drumul pentru Al Treilea Templu)



a.  De ce un mahomedan deține cheia bisericii unde Iisus a fost înmormântat ?

În contextul în care președintele SUA, Donald Trump, în data de 6 decembrie 2017, a recunoascut Ierusalimul ca fiind capitala Israelului, au apărut diferite reacții, unele de susținere, iar altele de dezaprobare. Între cele de susținere, în primul rând sunt cele venite din partea Israelului. Între cele de dezaprobare, în primul rând sunt cele venite din partea Palestinei.

În data de 14 decembrie 2017, a apărut articolul Why does a Muslim hold the key to the church where Jesus was buried?(De ce un musulman deține cheia  bisericii unde Iisus a fost înmormântat?), publicat pe site-ul nondenominațional de știri creștine “Christian Today”, din Londra, de James Macintyre.[1] Traduc, în continuare, acest articol, introducând subtitluri:

Custodele responsabil cu cheile Bisericii Sfântului Mormânt refuză să-i spună „Bine ați venit!” vicepreședintelui american Mike Pence

După cum a anunțat Christian Today, custodele responsabil cu cheile Bisericii Sfântului Mormânt a refuzat[2] să-l întâmpine oficial pentru a-i spune „Bine ați venit!” vicepreședintelui Mike Pence al SUA, când acesta va vizita Vechea Cetate a Ierusalimului mai târziu în această lună.

Deși este clar și ușor de înțeles faptul ca pentru o  biserică pentru care se duce în mod aprig competiție de către denominațiuni creștine rivale să existe un deținător al cheii, totuși este un fapt poate cam necunoscut acela că deținătorul cheii celei mai importante biserici a Creștinătății este un mahomedan, Adeeb Joudeh care este în vârstă de 53 de ani.

Familiei musulmane a lui Adeeb Joudeh i s-a încredințat cheile Bisericii Sfântului Mormânt cu sute de ani în urmă

Familiei lui, un clan proeminent din Ierusalim, i s-au încredințat aceste chei cu secole în urmă într-un aranjament care, potrivit lui Joudeh, își are originea în timpul lui Saladin, cuceritorul musulman care a luat Cetatea Sfântă de la cruciați în 1187.

`Sincer, aceasta este o mare onoare pentru un musulman, să dețină cheia Bisericii Sfântului Mormânt,` a spus Joudeh pentru Reuters luna trecută.

Familiei musulmane Nusseibeh i s-a încredințat datoria de a deschide și de a închide ușile Bisericii Sfântului Mormânt

Între timp, unei alte familii dintre cele mai vechi familii musulmane ale acestei cetăți, familiei Nusseibeh, i s-a încredințat datoria de a deschide și de a închide ușile bisericii, o sarcină pe care ei o îndeplinesc până în ziua de azi, cu cheia cea mare care are 30 de cm (12 inches) lungime și are greutatea de 250 de grame (0,5 pounds).

Saladin a acordat acestor două familii calitatea de gardieni cu scopul de a afirma dominația Musulmană asupra Creștinătății din Ierusalim

Cercetătorii au opinii diferite cu privire la rădăcinile acestor aranjamente. Unii istorici spun că e foarte probabil  faptul că Saladin a acordat acestor două familii calitatea de gardieni cu scopul de a afirma dominația Musulmană asupra Creștinătății din această cetate, și acest lucru s-ar potrivi cu siguranță cu imaginea dominantă a Vechii Cetăți: Domul Stâncii și sunetul chemării musulmane la rugăciune care în mod frecvent face să nu se mai audă clopotele  nici unei biserici pe care le-ai putea auzi din diferite locuri ale Vechii Cetăți.

Cheia Bisericii Sfântului Mormânt are cam 800 de ani vechime

Joudeh a spus pentru Reuters că cheia lui are cam 800 de ani vechime. O altă copie pe care el o deține s-a rupt după secole de folosire. `Am început să aflu aceasta când eram de opt ani. Ea a fost înmânată din tată în fiu,` a zis Joudeh. `Eu fac acest lucru de 30 de ani și simt că Biserica Sfântului Mormânt este a doua mea casă.`

Denominațiunile Greacă Ortodoxă, Armeană și Catolică, au în custodie porțiuni ale bisericii în care adeseori tensiunile ajung la cote înalte cu privire la controlul asupra diferitelor ei capele și compartimente.

Faptul de a avea familii musulmane responsabile cu această cheie și cu aceste uși ajută cumva la menținerea păcii între denominațiuni

Yisca Harani, savant în probleme de Creștinătate, a zis că faptul de a avea familii musulmane responsabile cu această cheie și cu aceste uși ajută cumva la menținerea păcii între denominațiuni. `Biserica aceasta este cu siguranță un model de coexistență,` a spus Harani pentru Reuters.

Locul răstignirii și înmormântării Mântuitorului, unde este acum Biserica Sfântului Mormânt, a fost identificat în anul 326 d. Hr.

Această biserică, vizitată de sute de mii de pelerini în fiecare an, a fost identificată ca locul răstignirii și înmormântării lui Iisus de către reprezentanți ai împăratului roman Constantin, în anul 326 d. Hr.


b. Să ne mai amintim

Din primul articol pe care l-am scris despre Sfântul Mormânt, unii ne putem aminti că, în funcție de diferiți traducători, cuvântul ebraic "menucha", din Isaia 11, 10, a fost tradus sau ca "loc de odihnă", sau simplu "odihnă", sau "sălaș", "locuință". Acel articol este intitulat MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE, și a fost publicat pe data de 19 mai 2016. [3]

Despre faptul că regele islamist al Iordaniei, Abdullah al II-lea, s-a oferit să finanțeze pe propria cheltuială restaurarea Sfântului Mormânt, apoi alt islamist, președintele Paestinei, Mahmoud Abbas, de asemenea a făcut donație pentru restaurarea Sfântului Mormânt, unii ne putem aminti din al doilea articol pe care l-am scris despre Sfântul Mormânt, cu titlul MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (II), publicat pe data de 26 octombrie 2016.[4]

Despre faptul că și o româncă a donat aproximativ o treime din costul de restaurare a Sfântului Mormânt, ne putem aminti din articolul MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (III), publicat în 31 octombrie 2016.[5]

Despre dezvelirea stâncii mormântului lui Iisus, în 28 octombrie 2016, putem să ne amintim din articolul STÂNCA MORMÂNTULUI LUI IISUS, DESIGILAT, publicat în data de 18 noiembrie 2016.[6]

Despre cine se mai numără printre donatorii pentru restaurarea Sfântului Mormânt, și despre ceremonia de sfințire a Capelei Sfântului Mormânt după lucrările de restaurare, dar și despre faptul că mai sunt necesare și alte lucrări în afară de cele efectuate la Capela Sfântului Mormânt, ne putem aminti din articolul “CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017)”, publicat pe data de 23 martie 2017.[7]

Despre situația Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim în raport cu autoritățile israeliene, ne putem aminti din articolul APEL INTERNAȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT PENTRU DREPTURILE, PACEA ȘI LIBERTATEA CREȘTINILOR ÎN ISRAEL (12 august, 2017),(Patriarhul Teofil III denunță o decizie nedreaptă a justiției israeliene și un proiect de lege nedreaptă în Knesset), publicat în data de 25 august 2017.[8]


c.    Declarația lui Trump cu privire la Ierusalim pavează drumul pentru Al Treilea Templu

În ziarul israelian de limbă engleză BREAKINGISRAELNEWS, pe data de 7 decembrie 2017, a apărut articolul “TRUMP`S JERUSALEM DECLARATION PAVES THE WAY FOR THIRD TEMPLE”, scris de Adam Eliyahu Berkowitz.[9] Aici se spune că declararea Ierusalimului de către Trump ca și capitală eternă a poporului evreu  este un pas important spre înființarea celui de Al Treilea Templu și spre aducerea erei Mesianice.

Acest articol îl găsim tradus în română parțial pe ALFAOMEGA.TV, sub titlul “Anunțul lui Trump indică începutul construirii celui de-al Treilea Templu?”, publicat pe data de 13 decembrie 2017.[10]

Știm că majoritatea evreilor nu-L recunosc pe Iisus ca fiind Mesia. Majoritatea sunt fie neafiliați religios, fie atei. Restul, de aproximativ 30%, sunt religioși, însă Îl consideră pe Iisus ca fiind un înșelător, nicidecum Mesia.

Despre unele date referitoare la Primul Templu din Ierusalim, și la Al Doilea Templu, dar și la lucrarea evreilor de descreștinare a Franței, ne putem aminti din articolul „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?), publicat pe data de 27 iulie 2017.[11]

Despre interpretarea creștină referitoare la Antihrist, care va veni înainte de sfârșitul lumii, și care va reconstrui Templul din Ierusalim, ne putem aminti din articolul ANTIHRISTUL: O PERSPECTIVĂ ORTODOXĂ DE LA PĂRINȚII BISERICEȘTI (VI), pe care l-am publicat în data de 5 noiembrie 2017.[12]

……………………………………………………………………………………………………………….

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Veșnicul Fiu Iubit al Bunului Dumnezeu Veșnic, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos! Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Mult iubit și frumos slăvit să fie Bunul Dumnezeu Veșnic, Atotînțelept, Atotputernic și Iubitor de oameni, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri! Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Mult iubit și frumos slăvit să fie Veșnicul Duh Curat și Sfânt, adică Spiritul Adevărului Mângâietor și Dătător de Viață, al lui Iisus, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri! Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Mult iubită și frumos slăvită să fie Sfânta Mamă a Domnului nostru Iisus Hristos, Pururea Fecioara Maria! Să fim cu ea în fiecare moment, în vecii vecilor!

Mult iubiți și frumos slăviți să fie Toți Sfinții, Prietenii Bunului Dumnezeu Veșnic, ai Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Să fim cu ei în fiecare moment, în vecii vecilor!





[1] James Macintyre, Why does a Muslim hold the key to the church where Jesus was buried?, Christian Today, Thu 14 Dec 2017, 13:32 GMT, https://www.christiantoday.com/article/why.does.a.muslim.hold.the.key.to.the.church.where.jesus.was.buried/121439.htm
[2] James Macintyre, Muslim keyholder to Jerusalem's Holy Sepulchre Church says Vice President Pence isn't welcome, Christian Today, Thu 14 Dec 2017, 9:24 GMT, https://www.christiantoday.com/article/muslim.keyholder.to.jerusalems.holy.sepulchre.church.says.vice.president.pence.isnt.welcome/121408.htm
[3] Pr.prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOAREDoi sau trei în numele lui Iisus, joi 19 mai 2016, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2016/05/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_19.html
[4] Pr.prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (II)Doi sau trei în numele lui Iisus, miercuri 26 octombrie 2016, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2016/10/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_46.html
[5] Pr.prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (III)Doi sau trei în numele lui Iisus, luni 31 octombrie 2016, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2016/10/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_31.html
[6] [6] Pr.prof. Ion Ciungu, STÂNCA MORMÂNTULUI LUI IISUS, DESIGILAT (28 octombrie 2016), Doi sau trei în numele lui Iisus, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2016/11/stanca-mormantului-lui-iisus-desigilat_17.html
[7] Pr.prof. Ion Ciungu, CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017), Doi sau trei în numele lui Iisus, joi 23 martie 2017, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2017/03/capela-din-biserica-sfantului-mormant_22.html
[8] Pr. prof. Ion Ciungu, APEL INTERNAȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT PENTRU DREPTURILE, PACEA ȘI LIBERTATEA CREȘTINILOR ÎN ISRAEL (12 august, 2017), (Patriarhul Teofil III denunță o decizie nedreaptă a justiției israeliene și un proiect de lege nedreaptă în Knesset), Doi sau trei în numele lui Iisus, vineri 25 august 2017, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2017/08/apel-international-fara-precedent_25.html
[9] Adam Eliyahu Berkowitz, TRUMP`S JERUSALEM DECLARATION PAVES THE WAY FOR THIRD TEMPLE, BREAKINGISRAELNEWS, December 7, 2017, https://www.breakingisraelnews.com/99002/trumps-jerusalem-declaration-next-step-third-temple/#/
[10] Anunțul lui Trump indică începutul construirii celui de-al Treilea Templu?, ALFAOMEGA.TV, 13.12.2017, https://alfaomega.tv/stiri/mapamond-crestin/8032-anuntul-lui-trump-indica-inceputul-construirii-celui-de-al-treilea-templu
[11] Pr.prof. Ion Ciungu, „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?), Doi sau trei în numele lui Iisus, joi 27 iulie 2017, http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2017/07/nu-va-ramane-aici-piatra-pe-piatra-care_26.html
[12] ANTIHRISTUL: O PERSPECTIVĂ ORTODOXĂ DE LA PĂRINȚII BISERICEȘTI (VI) (articol de Pr. Adrew J. Anderson, apărut în engleză în 4 octombrie 2017), Traducere de pr. prof. Ciungu Ion, Doi sau trei în numele lui Iisus, duminică 5 noiembrie 2017,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Într-adevăr, “NOUL TESTAMENT ESTE CHIAR CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME.” Aceste cuvinte ale scriitorului englez Charles Dickens se cuvine să le amintim de fiecare dată când ne referim la NOUL TESTAMENT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Azi, 24 aprilie, avem motiv să ne referim la PRIMA PUBLICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ A NOULUI TESTAMENT, în anul 1648, la Alba Iulia (Bălgrad), în timpul mitropolitului Simion Ștefan. Acest mitropolit este sărbătorit azi, 24 aprilie. ATUNCI, la 1648, NOUL TESTAMENT a fost tipărit în română, dar cu litere chirilice. În 1988, NOUL TESTAMENT DE LA BĂLGRAD a fost editat și cu litere latine, în timpul episcopului Emilian. ACUM se cuvine să observăm cel puțin titlul Noului Testament de la Bălgrad: “NOUL TESTAMENT SAU ÎNPĂCAREA, SAU LEGEA NOAO A LUI IISUS HRISTOS DOMNULUI NOSTRU”. Înțelegem că NOUL TESTAMENT este NOUA LEGE PE CARE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A ADUS-O LUMII. Respectând această Lege putem obține ÎMPĂCAREA (pacea, reconcilierea) CU DUMNEZEU, CU NOI ÎNȘINE și CU OAMENII. Cu alte cuvinte, NOUL TESTAMENT NE ESTE DAT NU NUMAI SĂ NE INFORMĂM, CI SĂ NE TRANSFORMĂM. Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru NOUL TESTAMENT și pentru oamenii Tăi care au făcut să ajungă la noi CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2927397050734119&set=a.711891222284724   https://www.azquotes.com/quote/...