duminică, 27 mai 2018

PREOȚII CATOLICI DIN POLONIA OFERĂ ÎN STRADĂ CONSILIERE PENTRU ATEI (articol în engleză din 25 mai 2018; traducere)



de pr.prof. Ion Ciungu




 Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, răspunde fariseilor, referindu-Se la cei care au mai mare nevoie de El, de învățăturile Lui, de ajutorul Lui, astfel: „Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci bolnavii. Așadar, mergeți și învățați ce înseamnă: Îndurare vreau și nu jertfă, căci nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 9, versetele 12-13).[1]



În data de 25 mai 2018, pe site-ul ortodox rus Pravmir.com a fost publicat  articolul Catholic Priests Introduce the Street Counseling with Atheists .
Traduc acest articol:



În multe localități ale Poloniei preoții au început „programele pentru necredincioși”.


Potrivit Rublev.com un preot va sta așteptând așezat pe o bancă pusă într-un loc popular de recreere în fiecare vineri, timp de șase ore, de la 2 p.m. la 8 p.m., până când cineva vine la el doar pentru a sta de vorbă, pentru a discuta ceva, poate, pentru a comunica ceva important, sau pur și simplu să ceară ajutor pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu.



După cum a zis Michal Misyak, unul din inițiatorii campaniei și preot catolic, fiecare consiliere va fi confidențială ca o spovedanie : Dar dacă cineva ar dori să participe la Taina Spovedaniei, va avea o astfel de ocazie”.


Aceste programe preoțești sunt destinate pentru necredincioși, pentru agnostici și pentru cei care cred că nu există loc pentru ei în Biserică.


Noi vrem să vorbim despre nevoile obișnuite, despre problemele oamenilor, despre locul lui Dumnezeu în viață, despre spiritualitate și despre dubiile care se pot referi la diferite aspecte ale vieții. Noi înțelegem că nu este suficient să îi așteptăm pe oameni în bisericile parohiale. Se cuvine ca noi să ajungem la ei acolo unde sunt ei. Să încurajăm conversația și discuția despre probleme care, poate, sunt importante pentru ei”, - zice acest preot.



Proiectul nostru nu este pentru cei care Îl urmează pe Iisus Hristos. Deci, noi cerem credincioșilor catolici să nu vină”, - a clarificat Misyak.

……………………………………………

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :


EVREII CRITICĂ SANCTIFICAREA CARDINALULUI POLONEZ AUGUST HLOND CARE A SCRIS ÎN 1936 DESPRE EI CĂ LUPTĂ CONTRA BISERICII ȘI SUNT AVANGARDA ATEISMULUI, BOLȘEVISMULUI ȘI SUBVERSIUNII (articol în engleză din 23 mai 2018; traducere).




[1]Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 9, versetele 12-13, https://www.bible.com/es/bible/1467/MAT.9.VBRC2013


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...