sâmbătă, 12 mai 2018

“SCOPUL VIEȚII UMANE NU ESTE MOARTEA, CI ÎNVIEREA” (citate din Karl Barth, pastor elvețian, probabil cel mai mare teolog al sec. XX ; articol în engleză din 10 mai 2018 ;spicuire)



de pr.prof. Ion Ciungu


Printre persoanele iubite în mod deosebit de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, erau două surori și un frate din localitatea Betania : Marta, Maria și Lazăr. Într-o zi, Iisus a mers la ei acasă, iar Marta era foarte ocupată cu pregătirea mesei, în timp ce Maria s-a așezat la picioarele lui Iisus și asculta cuvintele Lui.[1] După un timp oarecare de la acea vizită, pe când Iisus se afla departe de Betania, Lazăr s-a îmbolnăvit. Surorile i-au trimis vorbă lui Iisus despre boala fratelui lor, dar Iisus a mai zăbovit încă două zile prin regiunea în care era, iar în acel timp Lazăr a murit. Când a ajuns Iisus în Betania, Lazăr era mort de patru zile. Știm că Iisus l-a înviat pe Lazăr. Ne amintim că, înainte de a-l învia pe Lazăr, în convorbirea cu Marta, Iisus a spus astfel : “Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 11, versetele 25-26).[2]


Iisus în casa prietenilor Săi din Betania. Maria s-a așezat la picioarele lui Iisus și asculta cuvintele Lui.






Ziua de 10 mai, fiind ziua de naștere a teologului elvețian Karl Barth, a fost un prilej potrivit pentru unul din reporterii agenției de știri nondenominaționale Christian Today din Londra de a scrie un articol despre acest important gânditor creștin.



Karl Barth (1886-1968) este probabil cel mai important teolog al secolului XX. (Vezi și https://www.christianitytoday.com/history/issues/issue-65/16.44.html, )



Din articolul 'The goal of human life is not death but resurrection': 9 quotes from theologian Karl Barth, traduc 9 citate din Karl Bart, și câteva idei despre el:


1)   A-ți împreuna mâinile strâns în rugăciune este începutul unei revolte împotriva dezordinii din lume.

2)   Cerul și pământul, natura și omul, comedia și tragedia…Fecioara Maria și demonii… Mozart pur și simplu le conține și le include pe toate acestea în cadrul muzicii sale în perfectă armonie. Această armonie nu este o chestiune de `echilibru` sau de `indiferență`- este o bulversare glorioasă a echilibrului, un punct de întoarcere în care lumina răsare iar umbrele cad, în care Da -ul răsună mai tare decât mereu același timp prezent care ne uimește sau ne indignează.

3)   Întreprinderea lui Adolf Hitler cu toată zăngăneala și isteria ei, și cu toată energia ei vicleană și dinamică, este întreprinderea unui spirit rău, căruia după cum se vede i se permite libertatea pentru un timp cu scopul de a testa credința noastră în Învierea lui Iisus Hristos.

4)   Când ni s-a epuizat ascuțimea mentală și inventivitatea și nu mai putem găsi un răspuns, atunci Duhul Sfânt ne poate da un răspuns. Dar cum ne poate da El un răspuns când noi suntem încă bine aprovizionați cu tot felul de răspunsuri de ale noastre?

5)   Deși e dincolo de înțelegerea noastră ca eternitatea să ne întâlnească în timp, totuși acestă situație este adevărată căci în Iisus Hristos eternitatea a devenit timp.

6)   Eu trebuia să arăt că Biblia se ocupă de întâlnirea dintre Dumnezeu și Om. Mă gândeam numai la faptul că Dumnezeu este într-o situație de separație. Ceea ce a trebuit să învăț după aceea a fost intimitatea Omului cu Dumnezeu  – o întâlnire a două feluri de ființe total diferite.

7)   În calitate de slujitori se cuvine să vorbim despre Dumnezeu. Totuși, noi suntem ființe umane, și prin urmare nu putem vorbi despre Dumnezeu. Se cuvine ca noi să recunoaștem atât obligația noastră cât și incapacitatea noastră și chiar prin această recunoaștere să dăm slavă lui Dumnezeu.

8)   Scopul vieții umane nu este moartea, ci învierea.

9)   Teologul care trudește fără bucurie nu este teolog deloc. Fețele morocănoase, gândurile de proastă dispoziție și modurile plictisitoare de vorbire sunt intolerabile în acest domeniu.



Barth s-a împotrivit Bisericii indistincte de cultura umană și care pretinde în același timp că vorbește în Numele lui Dumnezeu, s-a împotrivit compromisului religios-politic din Războaiele Mondiale I și II, compromis în care el a văzut eșecul Bisericii


„Barth a văzut eșecurile religiei  în susținerea de către Biserica Germană a scopurilor de război germane în 1914. În capitularea ei în fața Kaiser-ului, Barth a văzut pericolele unei Biserici indistincte de cultura umană din jurul ei și care presupunea că vorbește pentru Dumnezeu.

În Al Doilea Război Mondial problema compromisului religios-politic a apărut iarăși. Barth a făcut parte din Biserica Mărturisitoare care s-a împotrivit cu îndrăzneală spectrului nazismului.” 


Opera emblematică a lui Karl Barth

Opera emblematică, în multe volume, a lui Karl Barth este Dogmatica Bisericii, din care găsim traduceri în română.


'Jesus loves me, this I know, for the Bible tells me so.' , sau Teologia lui Karl Barth rezumată într-o propoziție

Întrebat, după o conferință în Chicago, dacă ar putea rezuma teologia lui într-o propoziție, Barth a răspuns cu cuvintele dintr-un cântec pe care îl știa de la mama lui: 'Jesus loves me, this I know, for the Bible tells me so.' (Iisus mă iubește, aceasta știu eu, căci așa îmi spune Biblia.)

......................

Aici am terminat de tradus din articolul respectiv.

Un citat din Karl Barth ne aduce aminte Cine este Iisus:

“Atunci cand mesajul crestin face referire la numele lui Isus Christos, aceasta nu trebuie interpretata ca un simplu act de respect fata de El. Nu face referire la acest nume ca la un simbol, ca la un semn caruia, pe considerente istorice, i se poate asocia ceva real sau caruia, pe considerente psihologice sau pedagogice, i se poate conferi o anumita utilitate. ... Cel care poarta acest nume este El Insusi atat pacea cat si mantuirea. Asadar, pacea si mantuirea pot fi cunoscute doar in El si pot fi proclamate doar in numele Lui.” Karl Barth [IV,1, pag. 21],  din traducerea în română, făcută de Ovidiu Cristian Nedu, publicată în anul 2008.
.........................

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos!

Hallelujah în sabat, 

Hallelujah neîncetat,

Că Iisus a Înviat

Și e Viu cu Adevărat!

Hallelujah neclintit,

Că Iisus a biruit!




[1] Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 10, versetele 38-42,  https://biblia.resursecrestine.ro/luca/10
[2] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 11, versetele 25-26, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...