duminică, 6 mai 2018

UNIREA BISERICILOR NU ESTE INEVITABILĂ, MITROPOLITUL RUS HILARION CONTRAZICE AFIRMAȚIA PATRIARHULUI ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI (articol în franceză din 4 mai 2018; traducere)



de pr. prof. Ion Ciungu


Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, rugându-Se Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în Joia Paștilor, după Cina cea de Taină, a cerut ca persoanele care credeau atunci în El, și cele care vor crede în El de-a lungul timpului, să lucreze pentru unitate și să se mențină în unitate, astfel unitatea lor fiind un argument în fața lumii că Iisus este trimis în lume de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri:

„Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).[1]






Mitropolitul rus Hilarion de Volokolamsk



Articolul Contrairement au patriarche de Constantinople, le métropolite de Volokolamsk ne pense pas que l’union des Églises soit inévitable, (Spre deosebire de patriarhul de Constantinopol, mitropolitul de Volokolamsk nu crede că unirea Bisericilor ar fi inevitabilă), a fost publicat de Jivko Panev pe site-ul ortodox de limbă franceză Othodoxie.com, în data de 4 mai 2018.



Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului




Traduc articolul din franceză, introducând subtitluri :



Modul diferit de a reprezenta purcederea Duhului Sfânt este primul punct de separație între ortodocși și catolici


Președintele Departamentului afacerilor bisericești externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul de Volokolamsk Hilarion, nu este de acord cu cei care consideră că Bisericile ortodoxă și romano-catolică vor surmonta, ținând cont de toate aspectele, separația lor istorică. « Deși fundamentele credinței noastre sunt identice, și Crezul aproape asemănător, catolicii au avut o altă reprezentare a purcederii Duhului Sfânt. Acesta este primul punct. În al doilea rând, timp de aproape o mie de ani de istorie cu existență separată, noi am acumulat multe contradicții și dezacorduri », a declarat mitropolitul în cursul emisiunii « Biserica și lumea », a canalului TV Rossia 24, comentând declarația patriarhului de Constantinopol Bartolomeu potrivit căreia reunirea celor două ramuri ale creștinismului ar fi inevitabilă.


Cardinalul croat Stepinac este considerat de catolici ca fiind sfânt, iar  ortodocșii sârbi îl acuză că a participat direct la genocidul sârbilor


Mitropolitul a menționat că anumite personaje, recunoscute ca fiind sfinte de către Biserica romano-catolică sunt considerate eretice în Biserica ortodoxă rusă sau persecutoare ale Ortodoxiei. « Catolicii vorbesc despre posibilitatea de a-l canoniza pe cardinalul Stepinac. Acesta era croat și este venerat ca sfânt în Biserica catolică. Dar, după opinia Bisericii ortodoxe sârbe, el a participat direct la genocidul sârbilor » a spus el. Mitropolitul Hilarion a menționat o serie de alte argumente arătând de ce unirea Bisericilor nu este prevăzută într-un viitor apropiat.



Catolicii au încercat de multe ori să impună ortodocșilor catolicismul


Printre aceste argumente, există multiplele tentative de a impune ortodocșilor catolicismul, care au fost întreprinse de catolicii din epoca cruciadelor, în timp ce în zilele noastre uniații în Ucraina desfășoară o activitate antiortodoxă.

………………………………………………………………………………

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole:


MOTIVUL ÎNTÂLNIRII DINTRE PATRIARUL ORTODOX KIRILL AL RUSIEI ȘI PAPA FRANCISC, LA HAVANA, ÎN FEBRUARIE 2016 (Kirill a explicat Regelui Iordaniei Abdullah II, joi 15 februarie 2018, la Moscova; articol în limba franceză; traducere).



POSIBILE PROIECTE COMUNE PENTRU CREȘTINII CARE SUFERĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU (Biserica Ortodoxă Rusă și Vaticanul, 22-23 august, 2017).



DUHUL SFÂNT NE CHEAMĂ SĂ DEVENIM AZI UCENICI AI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNTR-O LUME A IDOLILOR CARE CAUZEAZĂ MOARTE ȘI SUFERINȚĂ (din Conferința Consiliului Mondial al Bisericilor ținută la Arusha în Tanzania în perioada 8-13 martie 2018 ; articol în engleză din 15 martie 2018 ; traducere parțială).





[1] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=17


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...