joi, 7 noiembrie 2019

ARGUMENTUL COSMOLOGIC KALAM PENTRU DOVEDIREA EXISTENȚEI LUI DUMNEZEU, ACTUALIZAT ȘI POPULARIZAT DE FILOSOFUL AMERICAN CREȘTIN WILLIAM LANE CRAIG (prezentare audio-video de 4 minute în engleză, cu traducere în franceză; traducerea în română este în acest articol)

Textul românesc a fost realizat în colaborare de către Monica Gujan, (profesoară documentaristă la Centrul de Documentare și Informare de la Liceul tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu) și Ion Ciungu (profesor de Religie la Liceul tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu)











În cartea biblică numită „Iov” găsim acest răspuns dat de Dumnezeu lui Iov:
"Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, Atunci când stelele dimineţii cântau laolaltă şi toţi îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau? Cine a închis marea cu porţi, când ea ieşea năvalnică, din sânul firii, Şi când i-am dat ca veşmânt negura şi norii drept scutece, Apoi i-am hotărnicit hotarul Meu şi i-am pus porţi şi zăvoare Şi am zis: Până aici vei veni şi mai departe nu te vei întinde, aici se va sfărâma trufia valurilor tale? Ai poruncit tu dimineţii, vreodată în viaţa ta, şi i-ai arătat aurorei care este locul ei, Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?” (Iov, capitolul 38, versetele 4-13).http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=38&id=42
.....
http://bibliacatolica.ro/category/biblia/1-vechiul-testament/40-cartea-lui-iob/page/38/
.....
https://biblia.resursecrestine.ro/iov/38
.................................................................
.............................








Argumentul cosmologic kalām este o formulare modernă a argumentului cosmologic pentru dovedirea existenței lui Dumnezeu. Acest argument se bazează pe conceptul de cauză necauzată sau motor nemișcat care mișcă universul, concept introdus de filosoful grec Aristotel, intrat în filosofia creștină timpurie și adoptat de scolastica islamică medievală (kalām).


Despre credința rezonabilă prezentată de filosoful creștin american William Lane Craig am aflat de la următorul link:  www.ReasonableFaith.org


Aici am găsit și argumentul cosmologic kalām prezentat într-o înregistrare audio-video de 4 minute, de filosoful creștin american William Lane Craig. Prezentarea în engleză, cu traducere în franceză, poate fi urmărită la următoarea adresă:





Traducerea acestei prezentări o putem citi mai jos :


Există Dumnezeu? Sau universul material este tot ce există, tot ce a existat vreodată și tot ce va exista vreodată? O abordare pentru a răspunde la această întrebare este argumentul cosmologic. El este exprimat astfel:

1.   Tot ceea ce începe să existe are o cauză.
2.   Universul a început să existe.
3.   Așadar, universul are o cauză.


Este adevărată prima premisă? Să ne gândim! Credința că ceva poate  apărea brusc în existență fără o cauză este mai trasă de păr decât credința în magie. Cel puțin la magie ai o pălărie și un magician. Și dacă ceva poate veni la existență din nimic, de ce nu vedem așa ceva întâmplându-se tot timpul? Lucrurile sunt clare. Experiența de fiecare zi și dovezile științifice confirmă prima noastră premisă. Dacă ceva începe să existe, acel ceva trebuie neapărat să aibă o cauză.


Dar ce avem de spus despre a doua premisă a noastră? A început universul să existe sau a existat dintotdeauna? Ateii, în mod tipic, au spus că universul există dintotdeauna. Universul pur și simplu există și gata povestea.


Mai întâi, haideți să ne gândim la a doua lege a termodinamicii. Ea ne spune că universul își epuizează încet, încet, rezerva de energie; și aici e problema. Dacă universul ar fi existat dintotdeauna, și-ar fi epuizat rezerva de energie până acum. Această a doua lege a termodinamicii ne arată un univers care are un început foarte precis.


Acest fapt este confirmat în plus de o serie de descoperiri științifice remarcabile. În 1915, Albert Einstein și-a prezentat teoria generală a relativității. Aceasta ne-a permis să vorbim în mod semnificativ de istoria trecută a universului. Apoi, Alexander Friedmann și George Lemaître, fiecare lucrând cu ecuațiile lui Einstein, au prezis că universul se extinde. Apoi, în 1929, Edwin Hubble a măsurat schimbarea spre roșu în lumina din galaxii îndepărtate.


Această evidență empirică a confirmat nu numai că universul este în expansiune, dar și că el a apărut dintr-un singur punct în trecutul finit. Aceasta a fost o descoperire monumentală, aproape de neînțeles.


Totuși, nu toată lumea preferă un univers finit, așa că n-a trecut mult timp până când s-au ivit modele alternative. Dar, unul după altul, aceste modele au picat, nereușind să reziste la testul timpului.


Mai recent, trei cosmologi de frunte, Arvind Borde, Alan Guth și Alexander Vilenkin au dovedit că orice univers care se extinde în mod tipic de-a lungul istoriei sale nu poate fi etern în trecut, ci trebuie neapărat să aibă un început sigur. Aceasta se aplică și la multivers (mulțime ipotetică de mai multe universuri; nota trad.), dacă există așa ceva.


Aceasta înseamnă că oamenii de știință nu se mai pot ascunde în spatele unui univers etern din trecut. Nu există cale de ieșire. Ei trebuie să se confrunte cu problema unui început cosmic. Orice model adecvat trebuie să aibă un început întocmai ca modelul standard.


Este cât se poate de plauzibil, deci, că ambele premise sunt adevărate. Aceasta înseamnă că și concluzia este adevărată: Universul are o cauză. Și dat fiind faptul că universul nu se poate cauza singur, cauza lui trebuie neapărat să fie dincolo de universul spațio-temporal. Ea trebuie neapărat să fie infinită, eternă, imaterială, fără cauză, necauzată și incredibil de puternică. Foarte mult asemănătoare cu … Dumnezeu.


Argumentul cosmologic arată că este cât se poate de rezonabil să crezi că Dumnezeu există într-adevăr!


…………………………………………………………………………………………………

Aici se termină traducerea prezentării argumentului cosmologic kalām.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :

ARGUMENTUL CONTINGENȚEI PENTRU DOVEDIREA EXISTENȚEI LUI DUMNEZEU, FORMULAT DE FILOSOFUL GERMAN LEIBNIZ (1646 – 1716) ȘI PREZENTAT DE FILOSOFUL AMERICAN WILLIAM LANE CRAIG (prezentare audio-video în engleză de 5 minute; traducerea în română este în acest articol)







“ȘTIINȚA NU-L UCIDE PE DUMNEZEU”. „ATEISMUL ESTE INCONSECVENT CU METODA ȘTIINȚIFICĂ”... . AȘA A DECLARAT  RECENT, 19 MARTIE 2019, FIZICIANUL BRAZILIAN MARCELO GLEISER, CARE A CÂȘTIGAT ÎN ACEST AN „PREMIUL TEMPLETON”, CARE SE ACORDĂ PENTRU CONTRIBUȚII REMARCABILE LA AFIRMAREA DIMENSIUNII SPIRITUALE A VIEȚII. MARCELO GLEISER PREDĂ DIN 1991 ÎN SUA, LA „DARTMOUTH COLLEGE”, STATUL NEW HAMPSHIRE. (articol în engleză din 30 martie 2019; scurtă anunțare a știrii)





DESIGN-UL INTELIGENT ESTE O TEORIE ABSOLUT SERIOASĂ FAȚĂ DE DARWINISMUL CARE ARE MULTE GREȘELI ȘI CARE ESTE EXPIRAT CA TEORIE ȘTIINȚIFICĂ PROBABILĂ. AȘA A DECLARAT RENUMITUL PROFESOR AMERICAN DAVID GELERNTER DE LA UNIVERSITATEA YALE (DIN NEW HAVEN, STATUL CONNECTICUT). GELERNTER A MAI SPUS CĂ UNIVERSITARII CARE SUSȚIN DARWINISMUL TE VOR “DISTRUGE” DACĂ LE CONTEȘTI TEORIA, CĂCI EI REACȚIONEAZĂ CU FURIE, CA ȘI CÂND LE-AI ATACA RELIGIA LOR. (articole din 26 și 22 august 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎL CREDEM PE GELERNTER, CĂCI ȘTIM CE A PĂȚIT MICROSCOPISTUL MARK ARMITAGE, DE LA UNIVERSITATEA CALIFORNIANĂ NORTHRIGE, CARE A CONTESTAT CU PROBE DARWINISMUL ȘI APOI A FOST DAT AFARĂ DIN UNIVERSITATE ÎN 2013. DAR, ÎN 2017 UNIVERSITATEA A TREBUIT SĂ PLĂTEASCĂ. MAI ȘTIM CĂ DARWINISMUL ESTE DE OBICEI SUSȚINUT DE ATEI, IAR ATEISMUL ESTE DE OBICEI SUSȚINUT DE EVREI, IAR EVREII ATEI SUNT DE OBICEI MINCINOȘI ȘI HOȚI (NE AMINTIM DE SITUAȚIA CU MUZEUL ATEISMULUI DIN RUSIA, 2017).





PREOTUL CREȘTIN CATOLIC BELGIAN GEORGE LEMAÎTRE (1894-1966), MATEMATICIAN ȘI OM DE ȘTIINȚĂ (ASTROFIZICIAN), CARE A PREZENTAT PENTRU PRIMA DATĂ TEORIA „BIG BANG”, A FOST ONORAT RECENT DE UNIUNEA ASTRONOMICĂ INTERNAȚIONALĂ: „LEGEA HUBBLE” VA FI REDENUMITĂ „LEGEA HUBBLE-LEMAÎTRE” (articole în engleză din 5 noiembrie 2018, și din 29 octombrie 2018, și din 10 mai 2017; scurtă anunțare a știrii)






PREOTUL BELGIAN GEORGE LEMAÎTRE: TEORIA BIG BANG
























































Despre atei și credincioși mai putem (re)vedea următoarele articole:
UNDE ESTE DUMNEZEU ? (Despre atei și credincioși; din pagina unui Calendar Creștin German, numit “LEBEN IST MEHR”, de la ziua de miercuri, 7 februarie 2018). 


ATEI, MUTANȚI, AUTIȘTI, SCHIZOFRENICI, STÂNGACI (despre un studiu academic publicat în engleză în 20 decembrie 2017). 



UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți ; studiu psihologic, 2017).


DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă). 

ÎNVĂȚĂMÂNTUL E ÎNCĂ CONSTRUIT PE O PLATFORMĂ ATEISTĂ (în Rusia, 2017), (tineretul și educația în Rusia, interviu cu rectorul Universității Ortodoxe din Moscova). 






NU AVEM MOTIVE SĂ NE ÎNDOIM DE EXISTENȚA LUI DUMNEZEU, INDIFERENT DE CEEA CE A SPUS RENUMITUL ATEU BRITANIC STEPHEN HAWKING, A CĂRUI CENUȘĂ VA FI ÎNMORMÂNTATĂ LA MĂNĂSTIREA WESTMINSTER. PE DATA DE 31 MARTIE 2018 I SE FACE O SLUJBĂ LA CAMBRIDGE (articole în engleză din datele de 21 și 22 martie 2018 ; spicuire)


































































































UNITATE ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA (UNITATE NEMAIÎNTÂLNITĂ ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA PENTRU ALEGEREA LUI TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA, în 8 noiembrie 2016)






Uciderile sunt susținute de atei, iar ateismul este propagat în special de evreiii-derbedei-anticriști-anarhiști-sataniști, începând de la Revoluția Franceză din 1789, când ei L-au scos pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, din societatea franceză și l-au preferat iarăși pe tâlharul Baraba. De atunci, ei lucrează cu perseverență și hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)



Despre evreii atei care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)



Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)










Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI







Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?







În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:



Pentru prima dată în istoria de 2.000 de ani a creștinătății, evreii au recunoscut valoarea creștinismului, dar nu a lui Iisus. Ce schizofrenie !!! (Această recunoaștere a valorii creștinismului a fost declarată în decembrie 2015, în condițiile în care între Vatican și evrei este un dialog de 50 de ani, și în condițiile în care evreii au fost împușcați în Franța, după caricaturile de la Charlie Hebdo :








Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare



Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)




ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???







































Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)



























Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: 
Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )






























CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!
















CERERE CĂTRE DIRECŢIUNEA LICEULUI TEHNOLOGIC "JOHANNES LEBEL" DIN TĂLMACIU, REFERITOARE LA ZIUA EDUCAŢIEI ŞI LA DATORIA DE A SCOATE MATERIA RELIGIE DIN SITUAŢIA DE DISCRIMINARE



Anotimpul cugetărilor








Lectură de Decembrie



Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan



Sfânta MONICA - model de soţie şi mamă creştină

 


Sfântul Apostol și Evanghelist Matei (16 Noiembrie)



Vino Duh al Dragostei şi al Păcii





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...