vineri, 15 octombrie 2010

Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

de Pr. Prof Ioan Ciungu




Bolnavii în lumea păgână

“Lumea păgână a primului secol avea prea puţină simpatie pentru cei care erau bolnavi.
«  Compasiunea umană, mai ales cu privire la bolnavi şi muribunzi, la antici era rară, în special la greco-romani...Un astfel de comportament era contrar etosului lor cultural şi învăţăturii filosofilor păgâni. De exemplu, Platon (427-347) zicea că un om sărac care nu mai era în stare să lucreze din cauza bolii trebuie să fie lăsat să moară. »[1]
„Nimic asemănător cu spitalele pe care le cunoaştem nu a existat în lumea primului secol. Unii cercetători afirmă că existau instituţii pentru a asigura un oarecare tratament soldaţilor romani. Dar pentru oamenii obişnuiţi – şi mai ales pentru săraci – pur şi simplu nu se găsea un astfel de tratament.”

Creştinii şi bolnavii

   Atitudinea lui Iisus faţă de bolnavi era chiar la polul opus faţă de concepţia păgână.
“ Numeroase întâmplări din Evanghelii vorbesc despre modul în care El a reacţionat faţă de cei care erau îndureraţi. «  Şi când Iisus a ieşit a văzut o mulţime mare; şi I s-a făcut milă de ei şi le-a vindecat bolnavii. » (Matei 14:14). Iisus i-a instruit pe cei 12 apostoli să-I urmeze exemplu. «  El i-a trimis să predice împărăţia lui Dumnezeu şi să vindece pe cei bonavi. » (Luca 9:3).
«  Spitale de caritate pentru săraci şi pentru publicul lipsit nu au existat până când le-a introdus creştinismul ». Pe măsură ce timpul a trecut au fost înfiinţate spitale în număr tot mai mare cu influenţa creştinismului servind ca forţă motrice. « Până în anul 750 d. Hr. înmulţirea spitalelor creştine, fie ca unităţi separate, fie ataşate la mânăstiri se răspândise din Europa continentală în Anglia. »[2]
   „În timpurile moderne, în special în sec. XX în mare număr au fost construite spitale generale în naţiunile vestice. Influenţa culturii creştine în această direcţie este arătată în numerele mari de spitale care poartă numele credincioşilor, liderilor sau denominaţiunilor creştine.”

Educaţia la păgâni

Învăţământul formalizat nu era un element nou în lumea primului secol” însă era limitat la     „ băieţii din rangurile privilegiate ale societăţii.


Creştinismul şi educaţia

“ Iisus era învăţător. Uneori I se adresau cu termenul Rabbi, care înseamnă « învăţător » (Ioan 1:38). El a intenţionat ca cei care Îl urmau să fie şi ei învăţători. Printre ultimele Sale instrucţiuni pe care El le-a dat discipolilor Săi a fost aceea de a face « discipoli din toate naţiunile … învăţându-i să respecte `toate pe care vi le-am poruncit` » (Matei 28: 19-20). Aspectul revoluţionar în învăţământul creştin consta în faptul că “ el oferea învăţătură atât bărbaţilor cât şi femeilor în acelaşi cadru. Toţi erau chemaţi să înveţe principiile credinţei creştine.”
“Multe dintre universităţile de început din America şi Anglia au fost înfiinţate cu scopul expres de a-i instrui pe bărbaţi pentru cler sau de a-i educa pe tineri în căile Bibliei. De exemplu,
«  când Colegiul Harvard a fost oficial încorporat în 1650, carta lui specifica o obligaţie de a educa tineretul englez şi indian al acestei ţări în cunoştinţe şi evlavie. » [3]
   Creştinismul a fost părintele educaţiei.
«  În cea mai mare parte a Europei, ca în Africa, America de Sud , şi în multe alte părţi ale lumii, naşterea ştiinţei de carte şi a literaturii în mod esenţial şi nu accidental coincide cu sosirea misionarilor creştini. »”[4]

Stilul de viaţă caritabilă la păgâni

Concepţia romană era că  nu era nimic de câştigat prin cheltuirea de timp şi energie…cu oamenii care nu puteau să contribuie la vitejia romană şi la întărirea statului. Prezenţa filosofiei stoice de asemenea făcea necuviincios faptul de a te asocia cu cei slabi, cu săracii şi cu cei asupriţi.”[5]

Stilul de viaţă caritabilă la creştini

“ În comparaţie cu păgânii din jurul lor , creştinii erau foarte generoşi şi dădeau fără să aştepte ceva în schimb. Ba mai mult, ei dădeau nu numai credincioşilor ci şi necredincioşilor. Apostolul Pavel scria: « Aşadar, după cum avem oportunitatea, haideţi să facem bine tuturor, mai ales celor care sunt din familia credinţei. » (Galateni 6: 10) Exemplul creştinilor era aşa de remarcabil, încât un împărat roman păgân, Iulian Apostatul, îi invidia pe creştini pentru generozitatea lor. În era noastră modernă etica creştină continuă să emită scântei ce aprind spiritul care dă cu generozitate. Studii şi expertize în mod repetat arată că cei care cred în Biblie dau într-un mod mai abundent pentru cauze caritabile în raport cu ateii şi necredincioşii.”



Efectele generale ale creştinismului

        „Astăzi aproximativ 2 miliarde din 260 de ţări mărturisesc pe faţă creştinismul. Această mulţime vastă de grupuri religioase cu credinţele lor variate şi conflictuale revendică mai mulţi aderenţi decât orice altă religie din lume. Desigur, gradul de înţelegere, de dedicare, de emulaţie cu privire la calea creştină de viaţă variază printre aderenţi, dar cei mai mulţi dintre cei care pretind a fi creştini îşi au vieţile influenţate – într-un oarecare grad – de învăţătura biblică.
        Chiar unii atei au notat că unele dintre influenţele mai decente asupra societăţii noastre, ca de pildă, compasiunea, sunt idei care izvorăsc din moştenirea lui Hristos. Filosofii clasici vedeau compasiunea şi umilinţa ca semne al slăbiciunii, dar aceste trăsături creştine sunt esenţiale pentru o societate umanitară.
         Toţi locuitorii lumii vestice – fie că sunt creştini care mărturisesc, fie că nu – au beneficiat şi beneficiază de influenţele creştinismului supra societăţii noastre. Noi îi datorăm lui Iisus şi religiei pe care El a iniţiat-o aspectele mai fine, mai decente ale societăţii noastre. « Credinciosul şi necredinciosul deopotrivă se cuvine să respecte creştinismul ca fiind mişcarea care a creat civilizaţia noastră. »
Mult din ceea ce contravine învăţăturilor lui Hristos s-a comis în numele creştinismului. Învăţăturile false, creştinismul contrafăcut, ipocrizia şi slăbiciunea au diluat puterea căii creştine de viaţă. Totuşi, cei care trăiesc în acele ţări care sunt cel mai mult afectate de etica creştină sunt mai binecuvântaţi cu libertate, oportunitate şi valoare umană decât cei de oriunde altundeva de pe pământ.”


[1] Schmidt, op. cit. p. 128.
[2] Ibidem, p. 157.
[3] Kenneth Davis, America`s Hidden History (Istoria ascunsă a Americii) 2008, p. 65.
[4] Lee Strobel, The Case for Faith ( Pledoarie pentru credinţă) 2000, p. 220.
[5] Ibidem, p. 127.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După ce PENTRU ISRAELIENII NETANYAHU și GALLANT CURTEA PENALĂ INTERNAȚIONALĂ (CPI) A EMIS, în sfârșit, MANDATE DE ARESTARE, joi, 21 noiembrie 2024, ei fiind acuzați de crime de război și crime împotriva umanității în legătură cu războiul din Fâșia Gaza, ȘEFUL POLITICII EXTERNE A UNIUNII EUROPENE, Josep Borrell, A DECLARAT CĂ DECIZIA DATĂ DE CPI NU ESTE POLITICĂ ȘI, PRIN URMARE, ESTE OBLIGATORIE PENTRU TOATE STATELE PĂRȚI ALE CPI, CARE INCLUD TOATE STATELE MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE. Însă, având în vedere că POLITICA SUA ESTE PENTRU SUSȚINEREA ISRAELULUI și ÎMPOTRIVA DECIZIEI CPI, apare întrebarea: VOR FI VREODATĂ ARESTAȚI NETANYAHU ȘI GALLANT? Să urmărim o explicație într-o înregistrare de 3 minute: https://www.facebook.com/aljazeera/videos/8947979891932561 ... TOTUȘI, CU TOATE LIMITELE SISTEMULUI INTERNAȚIONAL DE JUSTIȚIE, care a reacționat cu foarte mare întârziere, MANDATELE DE ARESTARE A LUI NETANYAHI ȘI GALLANT, doi arhitecți importanți ai crimelor comise împotriva palestinienilor, SUNT ÎNCEPUTUL UNUI PROCES LUNG DE RESPONSABILIZARE, a declarat Francesca Albanese, care este juristă și raportor special al Națiunilor Unite pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate de Israel : https://www.facebook.com/anadoluagencyenglish/videos/8705081859609451 ... SĂ OBSERVĂM CĂ în Israel, Partidul Frontul Democratic pentru Pace și Egalitate, care deține 5 din cele 120 de locuri din parlamentul (knessetul) israelian, a declarat într-un comunicat că CPI A DECIS PE BAZA DOVEZILOR CLARE CĂ RĂZBOIUL ISRAELULUI ÎN GAZA ESTE O SERIE DE CRIME DE RĂZBOI ȘI CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII, iar NETANYAHU ȘI GALLANT TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ UN PREȚ, căci SUNT RĂSPUNZĂTORI PENTRU DISTRUGEREA TOTALĂ A GAZEI ȘI UCIDEREA ÎN MASĂ A CIVILILOR. Observăm că pe 21 noiembrie 2024, NUMĂRUL PALESTINIENILOR UCIȘI DE ARMATA ISRAELIANĂ ÎN FÂȘIA GAZA ERA DE 44.056, MAJORITATEA FIIND COPII ȘI FEMEI!!! (scurtă amintire a știrilor). ... VAI! VAI! VAI! ... Observăm că, din 7 octombrie 2023 până acum, ISRAELUL, într-o răzbunare satanistă, S-A RĂZBUNAT DE PESTE 36 DE ORI ȘI NU VREA SĂ SE OPREASCĂ, fiind susținut cu multe miliarde de dolari și cu armament militar foarte ucigător de SUA și de alte țări!!! ... ÎN ACESTE CONDIȚII, ISRAELUL ESTE ACUZAT DE GENOCID la Curtea Internațională de Justiție. ... Să urmărim trei videoclipuri scurte la un an de război în Gaza: https://www.facebook.com/watch/?v=555294953530342 ... https://www.facebook.com/watch/?v=1210215446869044 ... https://www.instagram.com/trtworld/reel/DAypTHdJk8J/ ... OPREȘTE LUCRĂRILE SATANISTE, TE RUGĂM FRUMOS, DOAMNE DUMNEZEULE ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, AȘA CUM ȘTII TU! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"   (Sfânta Evanghelie după Ioa...