luni, 20 noiembrie 2017

Anotimpul cugetărilor

Monica GUJAN
Bibliotecar (profesor  documentarist)
Liceul Tehnologic  “J. Lebel” Tălmaciu



Iată-ne ajunşi din nou la sfârşit de capitol … Un alt an a căzut răpus de … timp. Decembrie este cea mai preţioasă dintre luni, căci ea ne face un cadou unic: Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Această lună ne îndeamnă, mai mult ca oricând, la bunătate, la generozitate, iertare şi ne inundă sufletul de lumină, căci stă sub semnul Stelei Sfinte. 

Perioada de post, care precede Crăciunul, ne provoacă, an de an, la un test sufletesc, pe care, fiecare dintre noi, avem obligaţia să-l rezolvăm. - Ce am făcut bun în acest an?, - Sunt mândru de mine?,  - Ce-mi reproşez?, iată câteva întrebări la care suntem datori să răspundem acum. Fiecare an ce trece ne dă o lecţie de viaţă (sau mai multe), iar noi trebuie să nu răspundem cu indiferenţă, ci să încercăm să învăţăm ceva din tot ceea ce ni se întâmplă, bun sau mai puţin bun.

Haideţi să iubim şi să ne iubim mai mult, să dăruim mai mult şi să fim mai toleranţi! Haideţi să împărtăşim vestea înălţătoarei Naşteri, prin emoţionante colinde şi vesele urări, căci: „Cuvintele care nu duc mai departe lumina lui Christos, îngroaşă întunericul.” (MaicaTereza)

În această perioadă să încercăm să acordăm mai multă atenție cuvintelor pe care le rostim, fiindcă puterea acestora este uluitoare. Așa cum afirmă Hal Urban în minunata carte Puterea cuvintelor: cum poți obține rezultate majore folosind cuvintele potrivite (Editura Amaltea, 2007), cuvintele ne umanizează, „cuvintele pot schimba vieți”, „cuvintele vin din inimă”, „cuvintele pot răni și ofensa”, „cuvintele frumoase au puterea de a ne îmbogăți viețile”. În acest sens, Dale Carnegie (celebru autor american de cărți de literatură despre auto-îmbunătățire) afirma: 


„Este lesne de înțeles că stă în mâinile tale puterea de a spori fericirea acestei lumi. Cum? Rostind cuvinte de apreciere sinceră la urechea unei persoane care este singură sau descurajată. Poate că vei uita mâine cuvintele frumoase pe care le spui astăzi, dar cel care le-a auzit se poate să se bucure de ele o viață întreagă.”  


În loc de urări, am găsit de cuviință să vă împărtășesc gândurile pline de înțelepciune ale Sandei Arsene (Povești cu morală pentru copii, Editura Înger drag, 2015):


Dacă semeni onestitate, vei culege încredere.
Dacă semeni bunătate, vei culege prieteni.
Dacă semeni smerenie, vei culege măreție.
Dacă semeni perseverență, vei culege reușite.
Dacă semeni considerație, vei culege armonie.
Dacă semeni iertare, vei culege împăcare.
Dacă semeni credință, vei culege miracole.”





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...