duminică, 3 noiembrie 2019

ARGUMENTE PENTRU DOVEDIREA EXISTENȚEI LUI DUMNEZEU, ADUSE DE FILOSOFUL CREȘTIN AMERICAN WILLIAM LANE CRAIG. (articol în engleză din 1 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii). EXISTĂ SENS AL VIEȚII? O CONVERSAȚIE DE CINCI MINUTE, ÎNREGISTRARE VIDEO ÎN ENGLEZĂ, DESPRE SUPERIORITATEA CREDINȚEI ÎN DUMNEZEU FAȚĂ DE ATEISM. CONVERSAȚIA ESTE TRADUSĂ ÎN ROMÂNĂ ÎN ACEST ARTICOL.


Pr. prof. Ion Ciungu


























“Înţelegeţi, dar, cei neînţelepţi din popor, şi cei nebuni, înţelepţiţi-vă odată! Cel ce a sădit urechea, oare, nu aude? Cel ce a zidit ochiul, oare, nu priveşte? Cel ce pedepseşte neamurile, oare, nu va certa? Cel ce învaţă pe om cunoştinţa, Domnul, cunoaşte gândurile oamenilor, că sunt deşarte. Fericit este omul pe care îl vei certa, Doamne, şi din legea Ta îl vei învăţa pe el, Ca să-l linişteşti pe el în zile rele, până ce se va săpa groapă păcătosului.” (Psalmul 93, 8-13) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=93 (În Biblia Catolică este Psalmul 94) https://bibliacatolica.ro/category/biblia/1-vechiul-testament/41-cartea-psalmilor/page/94/ (În Biblia protestantă este Psalmul 94) https://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/94
........................







Despre cele 5 argumente deductive pentru a dovedi existența lui Dumnezeu, expuse pe scurt de filosoful american creștin William Lane Craig am aflat din articolul Common objections to Christianity (part 2), pagina a 3-a, publicat în data de 1 noiembrie 2019, pe website-ul american de știri creștine THE CHRISTIAN POST, de Samuel Smith. https://www.christianpost.com/news/common-objections-to-christianity-part-2.html?page=3


Argumentele expuse de William Lane Craig pentru a dovedi existența lui Dumnezeu sunt următoarele:

Argumentul cosmologic (adică, Dumnezeu este cea mai bună explicație a cauzei existenței a tot ceea ce există; universul nu își are cauza în sine, ci are o cauză transcendentă și personală);

Argumentul cosmologic kalām (adică, Dumnezeu este cea mai bună explicație a originii universului; tot ceea ce începe să existe are o cauză; universul are început și sfârșit ; universul are o cauză necauzată, fără început, din afara timpului și spațiului, imaterială, enorm de puternică și personală);

Argumentul teleologic (adică, Dumnezeu este cea mai bună explicație a ajustării fine a universului pentru viață inteligentă; constantele și cantitățile fundamentale ale universului sunt ajustate fin, cu o precizie și cu o delicatețe incomprehensibile, făcând posibilă existența agenților întruchipați și conștienți în univers; ajustarea fină a universului nu se datorează necesității fizice, nici întâmplării, ci proiectării, design-ului);

Argumentul axiologic sau moral (adică, Dumnezeu este cea mai bună explicație a valorilor morale obiective din lume, independente de opinia umană; dacă nu ar exista Dumnezeu, atunci nu ar exista nici valori morale obiective);

Argumentul ontologic (adică, dacă existența lui Dumnezeu chiar este posibilă, atunci Dumnezeu chiar există). De ce n-ar fi posibilă?  


Argumentele expuse mai detaliat le putem găsi în cartea lui William Lane Craig, Reasonable Faith (Crossway: 1994); vezi și website-ul de la următorul link: www.ReasonableFaith.org



Despre superioritatea credinței în Dumnezeu față de ateism putem viziona în engleză următoarea conversație intitulată: Is there Meaning to Life? (Există sens al vieții?)



Conversația tradusă o putem citi mai jos:


El: Știi, nimeni nu m-a întrebat dacă am vrut să exist. Da, într-o zi, buf, iată-te! Și te gândești în tine însuți: de ce sunt aici? Păi, ce crezi? Există un motiv pentru care noi suntem aici? Au viețile noastre vreo semnificație reală?

Ea: Păi, asta depinde.

El: De ce?

Ea: De faptul dacă există sau nu există Dumnezeu.

El: Stai puțin, tu spui acum că viața mea nu are nici o semnificație din cauză că eu nu cred în Dumnezeu?

Ea: Nu, nicidecum. Eu acum spun că dacă nu există Dumnezeu, nu contează ce crezi tu, viețile noastre nu ar avea nici un sens obiectiv, nici o valoare, nici un scop. Chiar și mulți atei recunosc asta. Dacă ateismul are dreptate, atunci viața este absurdă.

El: O.K. Și de ce cred ei asta?

Ea: În primul rând, dacă Dumnezeu nu există, atunci universul fizic este tot ceea ce există, ceea ce înseamnă că tu și eu suntem numai niște produse secundare și accidentale ale naturii.

El: Corect. Și?

Ea: Asta înseamnă că noi nu am fost proiectați în mod intenționat și deci nu există nici un scop pentru faptul că noi suntem aici.

El: Ho!

Ea: Ba-i și mai rău. Dacă nu există Dumnezeu, atunci nu există nici un standard absolut al valorii morale. Ai auzit de Richard Dawkins, ateul. El atrage atenția asupra faptului că într-un univers materialist nu există la bază nici un proiect, nici un scop, nici rău, nici bine, nimic, decât indiferență fără sens.

El: Deci, tu zici acum că ateii nu pot fi oameni buni?

Ea: Nu, nu zic acum asta. Mulți atei trăiesc ca oameni buni. Ceea ce spun eu acum este faptul că ateismul nu reușește să ofere o bază obiectivă pentru a vedea vreo anumită acțiune ca fiind bună sau rea.

El: O, stai puțin! După milioane de ani de evoluție sociobiologică oamenii au dezvoltat un simț al moralității. Toți știm că e bine să hrănești un copil flămând și că e rău să torturezi pe cineva ca să te distrezi.

Ea: Desigur că știm. Dar tocmai aceasta nu poate ateismul să explice. Dacă nu există Dumnezeu, atunci ceea ce noi considerăm că este bine sau rău nu este nimic mai mult decât un accident al evoluției sau o convenție umană socială.

El: Și ce dacă? Sunt mulțumit cu asta.

Ea: Chiar? Evoluția implică supraviețuirea celui mai apt, nu moralitatea. Iar convenția socială înseamnă că rasismul, intoleranța și cruzimea nu sunt chiar rele, ci ele se întâmplă să fie doar nepopulare.

El: O.K. Deci, ateii au datoria să vină cu un anumit standard obiectiv pentru ceea ce este bine și ceea ce este rău. Ce zici de asta? Dacă o acțiune duce la înflorire umană, atunci putem zice că aceasta este bună din punct de vedere obiectiv, iar dacă nu, este rea din punct de vedere obiectiv.

Ea: Dar, de ce să crezi că înflorirea umană este bună? Nu ești acum centrat pe specie? De ce să nu te referi în schimb la înflorirea șobolanilor sau a verzelor? Ei bine, și cine are favoarea să decidă ce contribuie la înflorirea umană? Hitler era convins că prin uciderea a milioane de evrei va promova înflorirea umană, iar Margaret Sanger credea că sterilizarea forțată a oamenilor săraci  va duce la înflorirea umană. După cum remarcă Guy Nielsen, pura rațiune practică nu te va duce la moralitate. Deci, dacă ateismul are dreptate, nu există bază legitimă pentru a spune că este mai rău să te comporți într-un anumit fel decât în oricare alt fel. Deci, chiar nu contează cum îți trăiești viața. Alegerile tale de fiecare zi sunt lipsite de sens.

El: Asta-i deprimant.

Ea: Deci, dacă nu există Dumnezeu, ce se întâmplă când mori?

El: Păi, nimic. Pur și simplu încetezi de a mai exista.

Ea: Corect. Deci, o persoană duce o viață altruistă, generoasă, gândindu-se la ce este necesar pentru binele altora. Alta duce o viață oribilă, violentă, egoistă. Nu contează. În ambele cazuri rezultatul este același: nimicnicie. Deci, cum pot avea alegerile din viața lor vreun sens obiectiv?

El: Păi, cu siguranță are sens faptul dacă eu descopăr un remediu pentru cancer sau dacă salvez viața unui copil.

Ea: Sunt absolut de acord. Dar ateismul nu poate explica de ce. Oamenii de știință prezic faptul că în cele din urmă întregul univers și omenirea cu el vor dispărea. Deci, totul devine nimic. Iată de ce ateul Bertrand Russell zice că noi suntem obligați să ne construim viețile pe temelia fermă a disperării.

El: Nu, mulțumesc! Prefer să trăiesc o viață fericită.

Ea: Nu ești singur. Fiecare ateu are de ales între a fi fericit și a fi coerent. Poți spune la toată lumea că ești ateu, dar nu poți trăi ca un ateu.

El: O.K. Deci, tu ești creștină. Dacă Dumnezeul tău chiar ar exista, cum ar schimba asta ceva?

Ea: Dacă are dreptate creștinătatea, atunci fiecare dintre noi este aici pentru un motiv și viața nu se sfârșește la mormânt, iar Dumnezeu este standardul absolut al bunătății. El te cunoaște, te iubește și te-a creat în mod intenționat. Deci, viața ta în cele din urmă chiar are sens obiectiv, valoare și scop. Asta înseamnă că poți trăi o viață care este atât fericită cât și coerentă.

El: Păi, asta nu dovedește că are dreptate creștinătatea.

Ea: De acord. Eu acum pur și simplu subliniez faptul că este posibil pentru creștini să trăiască o viață care este atât fericită cât și coerentă. Pentru atei nu este posibil. Deci, ce ai de gând să alegi?


……………………………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :



CUM POATE UN DUMNEZEU IUBITOR ȘI DREPT SĂ CONDAMNE OAMENI ÎN IAD LA PEDEPSE VEȘNICE? CĂCI DIN PUNCT DE VEDERE JURIDIC, ORICĂRUI PĂCAT FINIT I SE CUVINE O PEDEAPSĂ FINITĂ, NU ETERNĂ. EXISTĂ ȘI PĂCATE INFINITE? EXISTĂ. CÂND OMUL ALEGE SĂ SE SEPARE DE DUMNEZEU PENTRU TOTDEAUNA, ATUNCI OMUL SE CONDAMNĂ SINGUR PENTRU TOTDEAUNA, DEȘI DUMNEZEU NU DOREȘTE AȘA CEVA. (articol în engleză din 31 octombrie 2019; scurtă anunțare a știrii)

































































UNITATE ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA (UNITATE NEMAIÎNTÂLNITĂ ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA PENTRU ALEGEREA LUI TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA, în 8 noiembrie 2016)






Uciderile sunt susținute de atei, iar ateismul este propagat în special de evreiii-derbedei-anticriști-anarhiști-sataniști, începând de la Revoluția Franceză din 1789, când ei L-au scos pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, din societatea franceză și l-au preferat iarăși pe tâlharul Baraba. De atunci, ei lucrează cu perseverență și hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)



Despre evreii atei care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)



Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)








Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI









Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?









În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:



Pentru prima dată în istoria de 2.000 de ani a creștinătății, evreii au recunoscut valoarea creștinismului, dar nu a lui Iisus. Ce schizofrenie !!! (Această recunoaștere a valorii creștinismului a fost declarată în decembrie 2015, în condițiile în care între Vatican și evrei este un dialog de 50 de ani, și în condițiile în care evreii au fost împușcați în Franța, după caricaturile de la Charlie Hebdo :









Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare



Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)




ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???
































Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)





































Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )


























CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...