miercuri, 20 iunie 2018

“IISUS A FOST PALESTINIAN”, AȘA A ZIS MINISTRUL DE EXTERNE AL AUTORITĂȚII PALESTINIENE, RIYAD AL-MALIKI, CĂTRE VIZITATORII CREȘTINI LA BETLEEM, CU OCAZIA CONFERINȚEI “CHRIST AT THE CHECKPOINT” (articole în engleză din 21 mai, 1, 3, 8 și 18 iunie 2018; spicuire)



de pr.prof. Ion Ciungu




Iisus, Creatorul lumii,  Se identifică cu toți oamenii necăjiți, lipsiți de mâncare, apă, îmbrăcăminte, liniștea casei, sănătate, libertate. El îi cheamă la Sine pe toți cei osteniți și împovărați pentru a le da odihnă. El, Mesia, Hristos, Cel Uns cu Duhul Sfânt, a venit de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, S-a născut la iudei, însă iudeii nu L-au primit.  “Dar tuturor* celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi* nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 1, versetele 12-13). https://biblia.resursecrestine.ro/ioan




Să ne amintim

Orașul Betleem, lângă care S-a născut Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, aparține de Palestina, stat arab, nu de Israel. Palestina are capitala în Ierusalimul de Est, iar centrul administrativ la Ramallah, la 10 km nord de Ierusalim. Betleemul este la aprox. 10 km sud de Ierusalim. Teritoriile care aparțin de Palestina sunt Malul de Vest (Cisiordania) și Fâșia Gaza. Majoritatea teritoriilor palestiniene sunt ocupate de Israel din 1967, în urma Războiului de Șase Zile. Populația Palestinei este de aprox. 4,5 milioane de locuitori, din care 93% sunt mahomedani, iar 6% creștini. Aceste date le-am luat din Enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză. https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_Palestine




Israelul vrea, de asemenea, să aibă capitala la Ierusalim. Deocamdată, Ierusalimul nu este recunoscut la nivel internațional ca și capitală a Israelului, decât parțial, de când SUA și-a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, în 14 mai 2018.



În anul 1967 Israelul a ocupat teritorii palestiniene. Gardurile de separație, punctele de control, zidurile, care există azi între palestinieni și israelieni au fost construite de israelieni.

Creștinii palestinieni suferă împreună cu mahomedanii din cauza ocupației israeliene.





Conferința „Christ at the Checkpoint” [Hristos (oprit) la Punctul de control]


În perioada 28 mai – 1 iunie 2018, a avut loc la Colegiul Biblic din Betleem a 5-a ediție a conferinței Christ at the Checkpoint, cu aproximativ 400 de participanți din toată lumea, majoritatea fiind credincioși evanghelici.



Ce ar face Iisus dacă ar trebui să stea la unul din Punctele de control israeliene? Ce ar crede El? Ce ar simți El? Cum ar acționa El?” Din astfel de întrebări a luat naștere în anul 2010 acestă conferință. Așa am aflat de pe site-ul Bethlehem Bible College.





Iisus la Punctul de control, Iisus în imposibilitatea de a traversa


În cuvântul de adresare cu ocazia deschiderii conferinței Christ at the Checkpoint, ministrul de externe al Palestinei a spus: „Bine ați venit în Statul Palestina. Singurul stat al cărui teritoriu este încă sub ocupația altei țări, a Statului Israel”. „Hristos la Punctul de control ... Hristos în imposibilitatea de a traversa pur și simplu din cauză că era palestinian ... Palestina, locul de naștere al lui Iisus...”. Așa am aflat din articolul “ 'Jesus Was a Palestinian,' Christian Visitors to Bethlehem are Told”, publicat în data de 1 iunie 2018, pe israel today, de Ryan Jones.






„Iisus Hristos în Centru este tema din acest an, 2018, a conferinței Christ at the Checkpoint


La această conferință s-a discutat despre faptul că Biserica Creștină (Noul Legământ al lui Dumnezeu) a înlocuit Israelul național (Vechiul Legământ al lui Dumnezeu). Ascultătorii au fost educați împotriva sionismului creștin, adică împotriva credinței susținută de unii creștini, potrivit căreia întoarcerea evreilor în Țara Sfântă și înființarea Statului Israel în anul 1948 au fost în concordanță cu profeția biblică.


“În ochii organizatorilor, tema `Hristos în Centru` însemnă că creștinii evanghelici ar trebui să abandoneze Israelul din calea credinței lor și să îmbrățișeze învățăturile morale înalte ale lui Hristos care se concentrează mai degrabă pe persoanele oprimate, lipsite de îmbrăcăminte, rămase văduve și orfane – cu alte cuvinte, pe palestinieni.” Așa am aflat din articolul „Christ at the Checkpoint 2018: Was Christ Really at the Center?, publicat în data de 3 iunie 2018, pe israel today, de Arthur Schwartzman.





Creștini evanghelici îl vizitează pe palestinianul Bassem Tamimi, în satul Nabi Saleh, a cărui casă a devenit un simbol al rezistenței palestiniene împotriva dominației israeliene



Turismul creștinilor în Țara Sfântă nu este deloc neobișnuit, dar, când este vorba de teritoriile palestiniene, este limitat la Biserica Nașterii din Betleem și la un loc pentru botez în Râul Iordan.


Cu ocazia conferinței Christ at the Checkpoint, creștinii evanghelici au vorbit cu Bassem Tamimi, născut în anul 1967, când teritoriile palestiniene au fost ocupate de Israel. Fiica lui Bassem Tamimi, Ahed, în vârstă de 17 ani, este la închisoare, fiind condamnată pentru că a pălmuit un soldat israelian. Vărul lui a fost omorât când a fost lovit de un bidon de gaz lacrimogen, iar cumnatul lui a murit din cauza unei răni provocate de un glonț tras de un soldat israelian. Bassem și soția lui, Nariman, au fost în detenție israeliană, de multe ori, pentru acuze variind de la proteste neautorizate la atacarea soldaților. (Vărul lui, Ahlem Tamimi, a fost condamnat pentru că în 2001 a orchestrat un atentat cu bombă care a ucis 15 israelieni la o pizzerie.) Așa am aflat din articolul Evangelicals visit West Bank to see life — and Christian faith — on the other side , publicat în data de 18 iunie 2018, pe Religion News Service din Washington D.C., de Dan Rabb.

.............................

Aici am terminat de spicuit din articolele respective.


Ne mai amintim, desigur, și de faptul că Regele Iordaniei, Abdullah II, este Protector și Custode al Locurilor Sfinte, potrivit Statu-Quoului de la Locurile Sfinte. El s-a oferit în anul 2016 să restaureze pe propria cheltuială Capela din Biserica Sfântului Mormânt. De asemenea, și Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a făcut donație pentru această restaurare :


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și articolele următoare:





CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).

CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).

ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).

CREȘTINI EVANGHELICI AMERICANI UNIȚI PENTRU ISRAEL? REZULTATELE RECENTE ALE ACESTEI UNIRI A LOR: 58 DE PALESTINIENI DIN GAZA ÎNMORMÂNTAȚI ÎN 15 MAI 2018, CĂCI AU FOST ÎMPUȘCAȚI DE FORȚELE ISRAELIENE ÎN 14 MAI CÂND S-A DESCHIS AMBASADA AMERICANĂ LA IERUSALIM (articole din 14-15 mai 2018 în engleză; spicuire).




.......................

Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VINERI, în SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, adică în SĂPTĂMÂNA FLORIILOR, haideți să citim și noi măcar câteva texte comemorative și câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! ... POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, acum ne aflăm ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI SÂMBĂTA LUI LAZĂR. Pe Lazăr, care era mort și pus în mormânt de patru zile, l-a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. Elita iudaică, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, a decis, din invidie, să-L omoare pe Iisus, și să-l omoare și pe Lazăr. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... DAR ȘTIM CĂ, CHIAR DACĂ L-AU UCIS PE IISUS, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, TOCMAI DIN CAUZĂ CĂ L-AU UCIS PE IISUS, EVREII, ca pedeapsă de la Dumnezeu, AU FOST CUCERIȚI DE ROMANII CARE LE-AU LUAT ȚARA. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel! ... DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR urmează DUMINICA FLORIILOR, când vom sărbători INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=2928561470617677&set=a.711891222284724   “Adunatu-s-au astăzi mulț...