joi, 14 iunie 2018

TINERII, DE MULTE ORI, NU-ȘI DAU SEAMA CÂT DE MULT AU NEVOIE DE DUMNEZEU. UN STUDIU RECENT ARATĂ CĂ NUMAI ÎN DOUĂ ȚĂRI TINERII SUNT MAI RELIGIOȘI DECÂT VÂRSTNICII: GHANA, ȚARĂ PREDOMINANT CREȘTINĂ, ȘI CIAD, ȚARĂ PREDOMINANT MAHOMEDANĂ. ÎN ȚĂRILE PROSPERE DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC TINERII SUNT MAI PUȚIN RELIGIOȘI DECÂT VÂRSTNICII (articol în engleză din 13 iunie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof.Ion Ciungu


În cartea Pildele lui Solomon observăm că un om înțelept cere în rugăciune ca Dumnezeu să nu-i dea nici bogăție, nici sărăcie, ci numai pâinea necesară vieții:
“Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi* pâinea care-mi trebuie.  Ca* nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine şi să zic: „Cine este Domnul?” Sau ca nu cumva în sărăcie să fur şi să iau în deşert Numele Dumnezeului meu.” (Pildele lui Solomon/Proverbele lui Solomon, capitolul 30, versetele 8-9).[1]


Ispita bogăției l-a făcut pe tânăr să plece de lângă Mântuitorul lumii. (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 19, versetele 17-22).[2]



În Canada tinerii sunt mult mai puțin religioși decât vârstnicii, comparativ cu alte țări. Așa am aflat din articolul Losing their religion: Younger adults are less religious, and not only in the US , publicat în data de 13 iunie 2018, pe site-ul Religion News Service din Washington D.C., de Double Helix. 


Autorul face referință la un studiu efectuat în 106 țări, în perioada anilor 2008-2017, de către Pew Research Center.








Studiul respectiv oferă și teorii interesante care explică de ce tinerii nu țin pasul cu ceilalți în ceea ce privește religia.

……………………………………………………………………………..

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


Fiind vorba despre tinerii care în general sunt mai puțin religioși decât vârstnicii, ne vine în minte Pilda despre Fiul pierdut (sau Fiul risipitor, sau Fiul curvar) pe care ne-a spus-o Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 15). Observăm astfel că acel fiu a cerut de la tatăl său partea de avere, apoi a plecat de lângă tatăl său într-o țară îndepărtată, unde și-a cheltuit averea în destrăbălări. Apoi se angajează păzitor la porci, însă este foarte nemulțumit de situația în care a ajuns, căci nici mâncare nu avea suficientă, încât simțea că o să moară de foame. Știm că i-a venit apoi mintea la cap, a apreciat valoarea tatălui său și s-a întors acasă. Astfel, observăm că ispita de aventură, de libertate departe de autoritatea tatălui, de independență, de destrăbălare, l-a adus într-o situație gravă. Numai prin pocăință, prin recunoașterea greșelilor, prin luarea hotărârii de a se întoarce acasă și a cere iertare a reușit să se salveze. Știm că tatăl lui aștepta de mult timp ca acest fiu să învieze din moartea spirituală și să se întoarcă acasă. Știm că l-a primit cu bucurie multă.

De asemenea știm că tatăl din această pildă îl reprezintă pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Care ne așteaptă pe noi oamenii plecați de lângă El, intrați într-o moarte spirituală.



Întoarcerea fiului risipitor

............................


S-ar putea întâmpla să dorim să revedem și următorul articol :


AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)


Una dintre cauzele scăderii religiozității la tineri este și propaganda anticriștilor, inițiată de evreii atei în Franța, la Revoluția din 1789-1791. Efectele acestei propagande continuă în zilele noastre. Acest fapt îl putem observa și din următorul articol :






[1] Pildele lui Solomon/Proverbele lui Solomon, capitolul 30, versetele 8-9, https://biblia.resursecrestine.ro/proverbele/30

[2] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 19, versetele 17-22, https://biblia.resursecrestine.ro/matei/19


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne amintim, sau să aflăm acum, CINCI SIMBOLURI CREȘTINE: 1) SFÂNTA CRUCE, simbolul Răstignirii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; 2) Monograma cu 8 litere grecești așezate câte două între brațele Crucii: IC, XC, NI, KA, a cărei traducere este IISUS HRISTOS CUCEREȘTE; 3) Monograma cu 2 litere grecești, XP, suprapuse așa, ☧, acestea fiind primele două litere din cuvântul HRISTOS scris în limba greacă, monograma pronunțându-se “CHI – RHO”; 4) Două litere grecești, adică prima și ultima din alfabetul grec, ALFA și OMEGA, A și Ω, așezate una lângă alta, A Ω, simbolizându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos Care este ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL TUTUROR LUCRURILOR; și în fine 5) PEȘTELE. În limba greacă la pește se zice ICHTHYS, iar acest cuvânt înțeles ca acronim, ca prescurtare obținută din literele inițiale ale altor cuvinte, înseamnă I (Iisus), CH (Christos), TH (Theou), Y (Yios), S (Soter), adică IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU MÂNTUITOR. ... Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Veșnicului Dumnezeu Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, pentru că ai venit din Cer și Te-ai făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui Ceresc, pentru ca să-i mântuiești din sclavia Satanei pe toți oamenii care se încred în Tine și să-i înfiezi la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri!

Pr. prof. Ion Ciungu   Cuvântul CREȘTIN provine de la cuvântul CHRISTOS.   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2907905656016592&se...