vineri, 24 aprilie 2020

SĂRBĂTOAREA “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, DEDICATĂ MAICII DOMNULUI, ESTE VECHE DE APROXIMATIV 1400 -1500 DE ANI, DE PE VREMEA ÎMPĂRAȚILOR BIZANTINI LEON I ȘI JUSTINIAN I. “BISERICA SFINTEI MARII A IZVORULUI” DIN ISTANBUL, UNDE SE AFLĂ ȘI “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, AȘA CUM ESTE ASTĂZI EA DATEAZĂ DIN 1835. (De ce turcii îi spun acestei biserici Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor, în limba turcă “Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri” ? Câți creștini mai sunt azi în Turcia?) NE AMINTIM CĂ TURCII AU CUCERIT IMPERIUL BIZANTIN CREȘTIN ÎN 1453 DIN CAUZA DECADENȚEI RELIGIOASE ȘI MORALE A CREȘTINILOR, CA PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU.

Pr. prof. Ion Ciungu



Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 1, versetele 46 – 48) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=1


Imagine din Biserica Sfintei Marii a Izvorului, din Istanbul (Turcia), construită în perioada 1833 - 1835, arsă până la temelie în timpul pogromurilor din 1955. Pentru a ajunge la Izvorul Tămăduirii se coboară 25 de trepte. ... Pe acest loc a fost construită o biserică în cinstea Maicii Domnului, în perioada dintre sfârșitul secolului V și începutul secolului VI, deasupra unui izvor de apă considerată sfântă. De-a lungul secolelor biserica a fost reparată de multe ori. În 1453 turcii au distrus biserica, iar pietrele au fost folosite pentru a construi o moschee. O capelă mică a rămas pe locul bisericii. După Revoluția Greacă din 1821 chiar și capela a fost distrusă, iar izvorul a fost îngropat sub moloz. Mai târziu creștinii au obținut aprobare de la sultan să construiască o biserică frumoasă. În timpul pogromurilor din 1955, biserica și mănăstirea au fost arse până la temelie, apoi au fost restaurate, acum biserica fiind mai mică.

Aceste informații le-am luat din articolul The Life Giving Spring of the Mother of God. The Syriac Icon of the Mother of God from Ghighiu Monastery. St. Elijah Iorest, Simeon Stephan and Sava Brancovici, metropolitans of Transylvania; St. Joseph the Confessor of Maramureș; Martyrs Pasikrates and Valentine; St. Elizabeth, publicat în data de 24 aprilie 2020, pe website-ul Basilica.ro, al Patriarhiei Române. (https://basilica.ro/en/the-life-giving-spring-of-the-mother-of-god-the-syriac-icon-of-the-mother-of-god-from-ghighiu-monastery-st-elijah-iorest-simeon-stephan-and-sava-brancovici-metropolitans-of-transylvania-st-jose/ )  De asemenea, din articolul Church of St. Mary of the Spring (Istanbul), din enciclopedia liberă Wikipedia, varianta engleză. (https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St._Mary_of_the_Spring_(Istanbul)#/media/File:Church_of_St._Mary_of_the_Spring_9116_panorama.jpg)








Biserica Sfintei Marii a Izvorului, din Istanbul (Turcia), văzută din partea de nord. Turcii îi spun Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor, în limba turcă “Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri” https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_St._Mary_of_the_Spring_(Istanbul)#/media/File:Saint_Mary_Of_The_Spring_2010-10-09_01.jpg





Vinerea Luminată, adică prima vineri după Paști, în fiecare an este sărbătoare dedicată Maicii Domnului, cu care ocazie ne amintim de multe minuni pe care le-a făcut Maica Domnului de-a lungul secolelor până azi, dar în special ne amintim de Izvorul Tămăduirii de lângă Constantinopol, la care un om orb și-a obținut vederea, dat fiind faptul că un soldat cu numele Leon i-a adus în pumni și i-a dat să bea apă din acel izvor, apoi cu pământul care i-a rămas în palme i-a uns ochii, după îndrumările date lui de Maica Domnului. Maica Domnului i-a mai prezis atunci lui Leon că pe acel loc ales de ea va fi el încoronat împărat după un timp. Leon a fost împărat la Constantinopol în perioada 457 – 474. El a construit acolo o biserică mare unde mulți oameni veneau pentru Izvorul Tămăduirii.  Aceasta este cea mai cunoscută relatare despre Izvorul Tămăduirii, ea provenind de la istoricul bisericesc Nichifor Calist Xantopoulos din secolul XIV. Mai există o relatare despre Izvorul Tămăduirii, aceasta provenid de la istoricul Procopiu din Cezareea, din secolul VI, potrivit căreia o biserică splendidă a fost construită acolo de către împăratul Iustinian în ultimii ani ai domniei lui, 559 – 560.   Aceste informații le-am luat din articolul Izvorul Tămăduirii, din enciclopedia liberă Orthodoxwiki. (https://ro.orthodoxwiki.org/Izvorul_T%C4%83m%C4%83duirii )





Întrebare: Acel izvor, ca și sărbătoarea referitoare la el, în românește sunt cunoscute cu numele de Izvorul Tămăduirii. Grecii spun Izvorul Dătător de Viață. Turcii folosesc altă denumire pentru biserica din Constantinopol unde este Izvorul Tămăduirii. Ei îi spun Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor ? Oare de ce?

Răspuns: Pentru că de sute de ani în bazinul mic de marmură în care curge apă din Izvorul Tămăduirii trăiesc pești.

Întrebare: Cum așa?

Răspuns: Potrivit unei legende târzii, în ziua Cuceririi Constantinopolului un călugăr frigea pești într-o tigaie lângă Izvorul Tămăduirii. Când un coleg de al lui l-a anunțat că Cetatea a căzut cucerită de turci, călugărul a zis că el nu va crede decât dacă peștii din tigaie vor reveni la viață. După aceste cuvinte, peștii au sărit din tigaie în izvor și au început să înoate.

Întrebare: Deci, Maica Domnului a făcut o minune pentru turci ?

Răspuns: Putem înțelege aceasta. 

......


Întrebare: Turcia este o țară musulmană cu o populație de peste 80 de milioane de locuitori. Câți creștini mai sunt pe acest teritoriu unde era cândva Imperiul Bizantin Creștin?

Răspuns: Cam 0,2% mai sunt creștini. După alte surse, cam 0,3 – 0,4% creștini, adică între 200.000 și 320.000 de creștini de diferite denominațiuni. (80.000 sunt ortodocși orientali; 35.000 sunt catolici; 18.000 greci antiohieni; 5.000 greci ortodocși; 8.000 protestanți; etc). Aceste informații le-am luat din articolul Christianity in Turkey, din encyclopedia liberă Wikipedia. (https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Turkey)


…………………………………………………………………………………………….

Aici am terminat acest articol despre Izvorul Tămăduirii.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


DESPRE MAICA DOMNULUI (I-XIV)






HAGIA SOFIA, CEA MAI MARE CATEDRALĂ A CREȘTINĂTĂȚII TIMP DE APROAPE UN MILENIU, TRANSFORMATĂ ÎN MOSCHEE ÎN 1453, APOI ÎN MUZEU ÎN 1931, S-AR PUTEA SĂ DEVINĂ IARĂȘI MOSCHEE, POTRIVIT INTENȚIEI PREȘEDINTELUI TURCIEI RECEP TAYYIP ERDOGAN. ÎN 23 MARTIE 2020 HAGIA SOFIA A FOST FOLOSITĂ CA MOSCHEE, PUNÂND ACUM, ÎN AL TREILEA AN CONSECUTIV, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII STATUTUL EI DE MUZEU. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 25 și 24 martie 2020). NE AMINTIM CĂ DECADENȚA RELIGIOASĂ ȘI MORALĂ A CREȘTINILOR A DUS LA CUCERIREA CONSTANTINOPOLULUI DE CĂTRE TURCI ÎN 1453.



ÎN TURCIA, CONSILIUL DE STAT A DECIS RECENT SĂ TRANSFORME ÎN MOSCHEE BISERICA GREACĂ A SFÂNTULUI MÂNTUITOR, NUMITĂ PRESCURTAT BISERICA CHORA, DIN CONSTANTINOPOL (ISTANBUL). DUPĂ CĂDEREA CONSTANTINOPOLULUI (1453), TURCII AU TRANSFORMAT-O ÎN MOSCHEE (1511), IAR DIN 1945 BISERICA A FOST TRANSFORMATĂ ÎN MUZEU. S-AR PUTEA CA ACEASTĂ DECIZIE SĂ FIE UN PRECEDENT PENTRU TRANSFORMAREA IARĂȘI ÎN MOSCHEE A CATEDRALEI SFÂNTA SOFIA DIN CONSTANTINOPOL CARE ACTUALMENTE ESTE MUZEU. (articole în engleză din 22 și 18 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii). INFIDELITATEA, INDIFERENȚA ȘI DISPREȚUL FAȚĂ DE DUMNEZEU ȘI DE PORUNCILE LUI SUNT SEMNE ALE DECADENȚEI UNUI OM, UNUI POPOR, UNEI NAȚIUNI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT IMPERIUL CREȘTIN BIZANTIN ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE TURCII ISLAMICI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT REGATUL EVREILOR ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE BABILONENI ETC ... AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT ROMÂNIA ... CUM POLONIA SE ÎNTĂREȘTE CA NAȚIUNE PRIN CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, CĂCI POLONEZII, ÎN ANUL 2016, L-AU DECLARAT PE IISUS REGE AL POLONIEI, RUGÂNDU-L CA EL SĂ GUVERNEZE ÎN FAMILIILE LOR, ÎN ȘCOLILE LOR, ÎN TOATĂ POLONIA.



ÎN TURCIA, DIN 1923 NU S-A MAI CONSTRUIT O BISERICĂ NOUĂ PENTRU CREȘTINI. SÂMBĂTĂ, 3 AUGUST 2019, PIATRA DE TEMELIE PENTRU O BISERICĂ ORTODOXĂ SIRIACĂ A FOST PUSĂ, ÎN CADRUL UNEI CEREMONII LA CARE A PARTICIPAT ȘI PREȘEDINTELE TURCIEI, ERDOGAN. LIMBA ARAMAICA, PE CARE O FOLOSESC CREȘTINII SIRIACI, ERA VORBITĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, DUPĂ CUM SE CREDE. (articole în engleză din 5 și 4 august 2019; și din 10 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii).



CAM 7.000 DE BOLNAVI PRETIND CĂ AU FOST VNDECAȚI MIRACULOS LA LOURDES (ÎN FRANȚA), PRIN INTERVENȚIA MAICII DOMNULUI, DIN 1858 PÂNĂ ACUM, ÎNSĂ NUMAI 70 DE VINDECĂRI MIRACULOASE SUNT RECUNOSCUTE OFICIAL DE CĂTRE BISERICA CATOLICĂ ȘI DE CĂTRE BIROUL MEDICAL DE LA LORDES. COMITETUL INTERNAȚIONAL MEDICAL DE LA LOURD URMEAZĂ SĂ EXAMINEZE CAZUL UNUI BRITANIC, KAZIK STEPAN, CARE ACUM ARE 71 DE ANI ȘI CARE PRETINDE CĂ A FOST VINDECAT DE CANCER PRIN FAPTUL CĂ S-A SCĂLDAT ÎN IZVORUL NATURAL DE LA LOURDES, PE CÂND ERA ADOLESCENT ȘI AVEA O TUMOARE INOPERABILĂ PE MĂDUVA SPINĂRII CARE ÎL ADUSESE ÎN SITUAȚIA DE A NU MAI PUTEA SĂ MEARGĂ DE LUNI DE ZILE. (articole în engleză din 7 septembrie 2019; și în română din 8 septembrie 2019; scurtă anunțare a știrii)



Arătări ale Maicii Domnului

















































BISERICI NEDREPTĂȚITE DE GUVERNATORUL DIN KANSAS (SUA), PRINTR-UN ORDIN EXTINS ÎN 8 APRILIE 2020, AU CÂȘTIGAT DREPTUL SĂ ȚINĂ SLUJBELE CU MAI MULT DE 10 PERSOANE, PRIN ORDINUL JUDECĂTORULUI FEDERAL, DAT ÎN 18 APRILIE 2020, ÎN CARE SE ARGUMENTEAZĂ, PE DE O PARTE, CĂ ORDINELE GUVERNATORULUI, PRIN CARE SE INTERZIC ÎN BISERICI ADUNĂRI DE MAI MULT DE 10 PERSOANE, ÎNCALCĂ LIBERTATEA RELIGIOASĂ, IAR PE DE ALTĂ PARTE, PERMIT ADUNĂRI MAI MARI PENTRU ACTIVITĂȚI NERELIGIOASE. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 20 aprilie 2020). OBSERVĂM CE ASEMĂNARE IZBITOARE ESTE ÎNTRE GUVERNATORI: DE EX., ȘI ÎN ROMÂNIA, DUPĂ CUM ȘTIM, ÎN BAZA ORDONANȚELOR GUVERNAMENTALE, ÎN BISERICI SLUJBELE SE FAC FĂRĂ PARTICIPAREA CREDINCIOȘILOR, ÎNSĂ ÎN AEROPORTURI GUVERNUL PERMITE ADUNĂRI DE MII DE OAMENI PENTRU A PLECA SLUGI ÎN GERMANIA ETC!!! NE AMINTIM ȘI DE LUPTA ÎN JUSTIȚIE PENTRU DREPTURILE CONSTITUȚIONALE ALE CREDINCIOȘILOR ÎNCEPUTĂ DE DOI ROMÂNI: DE TEOLOGUL MIHAI-SILVIU CHIRILĂ (care a avut deja în 9 aprilie 2020 termen de judecată; cererea i-a fost considerată ca fiind nefondată; lupta continuă) ȘI DE JUDECĂTORUL IOAN PETRESCU (care a avut primul termen de judecată în 14 aprilie 2020; cererea i-a fost respinsă, cu drept de recurs în 15 zile).



BISERICILE AMENINȚATE, DISCRIMINATE, NEDREPTĂȚITE, DE OFICIALI GUVERNAMENTALI DIN SUA, ÎN TIMPUL PANDEMIEI, SUNT APĂRATE DE PROCURORUL GENERAL AL SUA, WILLIAM BARR, CARE A ANUNȚAT MĂSURI ÎMPOTRIVA ACELOR OFICIALI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 12 aprilie 2020). MULȚI SOCIOLOGI ARGUMENTEAZĂ CĂ MERSUL LA BISERICĂ ESTE PUR ȘI SIMPLU UN OBICEI CARE ODATĂ ÎNTRERUPT, CUM ESTE ACUM, NU VA MAI PUTEA FI RELUAT. ÎNSĂ PUNCTUL DE VEDERE EXPRIMAT DE UN CREȘTIN, ÎN REVISTA NERELIGIOASĂ BRITANICĂ “THE SPECTATOR”, ESTE CĂ CHIAR DACĂ ACUM BISERICA TRECE PRINTR-O CRIZĂ DEVASTATOARE, TOTUȘI PE TERMEN LUNG NE PUTEM AȘTEPTA LA O BISERICĂ ÎNFLORITOARE. (articol în engleză din 11 aprilie 2020; scurtă anunțare a știrii). NE AMINTIM DE DISCRIMINĂRILE GUVERNAMENTALILOR ROMÂNI LA ADRESA BISERICILOR, UNDE CREDINCIOȘII NU AU VOIE SĂ MEARGĂ ACUM, ÎN PANDEMIE, NICI MĂCAR ÎN EXTERIORUL LOR SĂ ASCULTE SLUJBELE, DAR ÎN AEROPORTURI A FOST ȘI ESTE VOIE SĂ SE ÎNGHESUIE MII DE ROMÂNI PENTRU A PLECA SLUGI AGRICOLE ÎN GERMANIA. NE AMINTIM DE ILEGALITATEA ÎNCHIDERII BISERICILOR ȘI DE LUPTA ÎN JUSTIȚIE A DOI ROMÂNI NECLERICI PENTRU DESCHIDEREA BISERICILOR (TEOLOGUL MIHAI-SLIVIU CHIRILĂ ȘI JUDECĂTORUL IOAN PETRESCU). (articole în română din 9 aprilie 2020). NE AMINTIM CE A SCRIS CEL MAI MARE CRISTOLOG ROMÂN (STERIE DIAMANDI) CU PRIVIRE LA CEI CARE ÎL ATACĂ , DE 2000 DE ANI, PENTRU A-L DISTRUGE DIN SUFLETELE CREDINCIOȘILOR, PE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PE EL CARE ESTE PIATRA NESTEMATĂ DIN CAPUL UNGHIULUI. SPLENDOAREA LUI NU POATE FI NIMICITĂ.





































































































































































































































































































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu