vineri, 10 ianuarie 2020

NOUL ATEISM DIN PERIOADA ANILOR 2001 – 2009 A FOST ȘI ESTE COMBĂTUT ȘI AZI CU SUCCES DE SCRIITORI ȘI OAMENI DE ȘTIINȚĂ CREȘTINI ENGLEZI ȘI AMERICANI, DE EXEMPLU : SCRIITORUL ENGLEZ FRANCIS SPUFFORD (FOST ATEU), MEDICUL GENETICIAN AMERICAN FRANCIS COLLINS (FOST ATEU), FIZICIANUL TEOLOG ENGLEZ JOHN POLKINGHORNE, MATEMATICIANUL FILOSOF ȘI APOLOGET CREȘTIN JOHN LENNOX. (scurtă anunțare a știrii ; articol din 9 ianuarie 2020).


Pr. prof. Ion Ciungu






"Zis-a cel nebun în inima sa: « Nu este Dumnezeu! » Stricatu-s-au oamenii şi urâţi s-au făcut întru îndeletnicirile lor. Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul." (Psalmul 13, versetul 1 ; în Biblia catolică este Psalmul 14; în Biblia protestantă este Psalmul 14) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=13         https://bibliacatolica.ro/category/biblia/1-vechiul-testament/41-cartea-psalmilor/page/14/   https://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/14
Calitățile nevăzute ale lui Dumnezeu, adică veșnica lui putere și dumnezeire, se văd din opera Lui, din creația lumii, din frumusețile lumii, din precizia cu care funcționează universul. (Epistola Sfântului Apostol Pavel către Romani, capitolul 1, versetul 20). https://www.bibliaortodoxa.ro/noul-testament/70/Romani ..........

………………......................






Despre Noul Ateism din perioada anilor 2001 – 2009, dar și despre combaterea lui de către scriitori și oameni de știință creștini englezi și americani, am aflat din articolul 'A superintellect has monkeyed with physics': why scientists say it's rational to believe in God, publicat în data de 9 ianuarie 2020, pe website-ul londonez de știri creștine CHRISTIAN TODAY, de Will Jones.


Will Jones a scris acest articol ca o reacție de nemulțumire față de un articol cu viziune modernă anti rațională pentru susținerea credinței creștine, scris în decembrie 2019 de Elizabeth Oldfield, directoare a grupului de reflecție Theos, grup care se descrie pe sine a fi principalul grup de reflecție cu privire la Religie și Societate în Regatul Unit.


Elizabeth Oldfield l-a lăudat pe Spufford pentru faptul că a mutat dezbaterea sterilă dintre atei și credincioși din domeniul Big Bang-ului, al arheologiei biblice și al dovezilor filosofice, în domeniul sentimentelor, al emoțiilor. Ea zice că acest tip de argumentare a credinței creștine este mai puternic și mai uman decât argumentarea rațională.


Spufford susține că atât credința cât și necredința în Dumnezeu se bazează în primul rând pe sentimente, apoi urmează raționalizarea. El a scris o carte în acest sens, în anul 2012, fiind de acord cu mișcarea importantă care a avut loc în psihologia socială și în neuroștiință, mișcare potrivit căreia sentimentele au rol primordial. Cartea se numește Unapologetic: Why, Despite Everything, Christianity Still Makes Surprising Emotional Sense, (Fără scuze: De Ce, În Ciuda A Toate, Creștinătatea Încă Are Un Sens Emoțional Surprinzător).


Will Jones, care are studii de matematică, de filosofie politică, dar și studii biblice și teologice, zice că el poate vedea valoarea abordării apologetice pe linia sentimentelor, însă nu trebuie să fie disprețuită abordarea apologetică pe linia rațională, intelectuală, căci argumentele raționale pentru dovedirea existenței lui Dumnezeu au fost și continuă să fie avansate de unii dintre gânditorii și oamenii de știință de frunte ai lumii, și au convins mulți oameni de-a lungul anilor conducându-i spre credință nouă și întărindu-i în credința creștină.


Astfel, Will Jones dă exemple de oameni de știință creștini, dar și de oameni de știință atei, care din ajustarea fină a universului, prin legile și constantele fizice, văd superintelectul Creatorului. Dacă valorile constantelor s-ar devia cu o gradație infimă, viața n-ar mai fi posibilă pe Pământ. Chiar Universul n-ar mai exista. De asemenea, aspectele imateriale ale Universului, cum sunt conștiința, moralitatea și voința liberă, nu au explicație plauzibilă în cadrul pur materialist neodarwinist.


Will Jones consideră că în cele din urmă Spufford nu are dreptate, căci ființele umane nu sunt controlate în întregime de sentimente, iar rațiunea nu este și nu se cuvine să fie sclava pasiunilor. Noi suntem animale raționale, dotate cu minte rațională, capabile să recunoaștem adevărul și să răspundem la adevăr când îl vedem, inclusiv la adevărul lui Dumnezeu.


………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

POȚI SĂ FII BUN FĂRĂ DUMNEZEU? HAI SĂ AFLĂM! VESTITUL ATEU ENGLEZ RICHARD DAWKINS SPUNE CĂ NU EXISTĂ DUMNEZEU ȘI CĂ NU EXISTĂ NICI BINE, NICI RĂU, CI NUMAI INDIFERENȚĂ NECRUȚĂTOARE. FILOSOFUL AMERICAN CREȘTIN WILLIAM LANE CRAIG NE AMINTEȘTE CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ȘI ASTFEL EXISTĂ VALOAREA MORALĂ A BINELUI OBIECTIV, ÎN RAPORT CU CARE MĂSURĂM ACȚIUNILE ȘI DECIZIILE NOASTRE. (argumentul moral pentru dovedirea existenței lui Dumnezeu, într-o prezentare de 5 minute, pe website-ul filosofului creștin american William Lane Craig; traducerea în română se află în acest articol). NE AMINTIM CĂ ÎN OCTOMBRIE 2019 RICHARD DAWKINS A RECUNOSCUT CĂ DESFIINȚAREA RELIGIEI ESTE O IDEE REA, CĂCI PREZENȚA LUI DUMNEZEU ÎN SOCIETATE AR PUTEA FACE SĂ SCADĂ RATA CRIMINALITĂȚII.













































































































































Despre atei și credincioși mai putem (re)vedea următoarele articole:
UNDE ESTE DUMNEZEU ? (Despre atei și credincioși; din pagina unui Calendar Creștin German, numit “LEBEN IST MEHR”, de la ziua de miercuri, 7 februarie 2018). 






ATEI, MUTANȚI, AUTIȘTI, SCHIZOFRENICI, STÂNGACI (despre un studiu academic publicat în engleză în 20 decembrie 2017). 






UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți ; studiu psihologic, 2017).






DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă). 




ÎNVĂȚĂMÂNTUL E ÎNCĂ CONSTRUIT PE O PLATFORMĂ ATEISTĂ (în Rusia, 2017), (tineretul și educația în Rusia, interviu cu rectorul Universității Ortodoxe din Moscova). 



























































































































































UNITATE ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA (UNITATE NEMAIÎNTÂLNITĂ ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA PENTRU ALEGEREA LUI TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA, în 8 noiembrie 2016)












Uciderile sunt susținute de atei, iar ateismul este propagat în special de evreiii-derbedei-anticriști-anarhiști-sataniști, începând de la Revoluția Franceză din 1789, când ei L-au scos pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, din societatea franceză și l-au preferat iarăși pe tâlharul Baraba. De atunci, ei lucrează cu perseverență și hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)






Despre evreii atei care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)





Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)









Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI










Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?










În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:






Pentru prima dată în istoria de 2.000 de ani a creștinătății, evreii au recunoscut valoarea creștinismului, dar nu a lui Iisus. Ce schizofrenie !!! (Această recunoaștere a valorii creștinismului a fost declarată în decembrie 2015, în condițiile în care între Vatican și evrei este un dialog de 50 de ani, și în condițiile în care evreii au fost împușcați în Franța, după caricaturile de la Charlie Hebdo :











Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare





Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)






ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???
























































Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)

































Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: 
Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )







































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!


















CEL PUȚIN 250 DE CIVILI AU FOST UCIȘI ÎN BURKINA FASO, DE CĂTRE ISLAMIȘTI RADICALI, DIN APRILIE PÂNĂ ÎN DECEMBRIE 2019, POTRIVIT UNUI RAPORT PUBLICAT ÎN 6 IANUARIE 2020, ÎN CARE SE DETALIAZĂ ATACURILE ASUPRA CREȘTINILOR. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 7 ianuarie 2020). NE AMINTIM CĂ 1.000 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI ÎN NIGERIA ÎN ANUL 2019 DE CĂTRE ISLAMIȘTII EXTREMIȘTI. NE AMINTIM CĂ STATUL ISLAMIC N-AR EXISTA, ȘI NICI RĂZBOI CIVIL ÎN SIRIA N-AR EXISTA, DACĂ PREȘEDINTELE „CREȘTIN” AL SUA, GEORGE W BUSH, NU AR FI ATACAT IRAKUL ÎN 2003 LA COMANDA PRIM MINISTRULUI ISRAELIAN NECREȘTIN, NETANYAHU. NE AMINTIM CĂ ISRAELUL NU ARE INTERESUL SĂ DESFIINȚEZE ISIS. ... NE AMINTIM ȘI CĂ ROMÂNII „CREȘTINI” UCID ÎN FIECARE AN 100.000 DE BEBELUȘI PRIN AVORT ȘI NU ARATĂ INTERES SĂ DESFIINȚEZE LEGEA CARE PERMITE UCIDEREA COPILAȘILOR. STATUL ROMÂN ESTE NECREȘTIN ȘI ESTE MAI RĂU DE 100 DE ORI DECÂT STATUL ISLAMIC DIN NIGERIA, ȘI DE 400 DE ORI MAI RĂU DECÂT STATUL ISLAMIC ETC DIN BURKINA FASO!!!



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“NĂDEJDEA MEA E DUMNEZEU,/ PUTEREA LUI E MARE!/” ... Mulțumim frumos grupului de tineri din OASTEA DOMNULUI, de la Dumbrăveni (Suceava), pentru cântarea NĂDEJDEA MEA E DUMNEZEU! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1193637888483068 ... Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS CEL RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, în anul 1923, de preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938). Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935. ... Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a păcatelor în general, iar în special de combatere a înjurăturilor, alcoolismului, fumatului, avortului etc. ... Mulțumesc frumos, de asemenea, persoanelor de la Facebook pentru că mi-au amintit azi, 2 mai 2024, despre cântarea NĂDEJDEA MEA E DUMNEZEU, pe care am postat-o în urmă cu 7 ani! ... Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=2933231550150669&set=a.711891222284724   https://www.facebook.com/io...