luni, 6 ianuarie 2020

„RELATAREA EVANGHELICĂ A BOTEZULUI LUI ISUS ARATĂ CALEA DE ÎNJOSIRE ȘI DE UMILINȚĂ PE CARE FIUL LUI DUMNEZEU A ALES-O ÎN MOD LIBER, PENTRU A ÎNDEPLINI PLANUL TATĂLUI, PENTRU A FI ASCULTĂTOR FAȚĂ DE VOINȚA LUI DE IUBIRE FAȚĂ DE OM ÎN TOATE, PÂNĂ LA JERTFA PE CRUCE.” (Din fila de calendar pe luna ianuarie , 2020, editat de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, citat din Predica din 2013 a Papei Benedict al XVI-lea la Solemnitatea Botezului Domnului)


Pr. prof. Ion Ciungu










Botezul lui Hristos, icoană de George Kordis, grec născut în 1956.
…………….





„Relatarea evanghelică a botezului lui Isus arată calea de înjosire și de umilință pe care Fiul lui Dumnezeu a ales-o în mod liber, pentru a îndeplini planul Tatălui, pentru a fi ascultător față de voința Lui de iubire față de om în toate, până la jertfa pe cruce.

Devenit adult de acum, Iisus începe activitatea Sa publică mergând la râul Iordan pentru a primi de la Ioan un botez de pocăință și de convertire. Se întâmplă ceea ce în ochii noștri ar putea să apară paradoxal.

Isus are nevoie de pocăință și de convertire? Desigur că nu. Și totuși, chiar Cel care este fără de păcat se pune între păcătoși pentru a fi botezat, pentru a îndeplini acest ritual de pocăință; Sfântul lui Dumnezeu se unește cu aceia care recunosc că au nevoie de iertare și cer de la Dumnezeu darul convertirii, adică harul de a se întoarce la El cu toată inima, pentru a fi complet ai Lui.

Isus vrea să fie de partea păcătoșilor, făcându-se solidar cu ei, exprimând apropierea lui Dumnezeu.  Isus se arată solidar cu noi, cu truda noastră de a ne converti, de a părăsi egoismele noastre, de a ne dezlipi de păcatele noastre, pentru a ne spune că dacă Îl acceptăm în viața noastră El este capabil să ne ridice din nou și să ne conducă la înălțimea lui Dumnezeu Tatăl.

Și această solidaritate a lui Isus nu este, ca să spunem așa, un simplu exercițiu al minții și al voinței. Isus s-a cufundat realmente în condiția noastră umană, a trăit-o până la capăt, în afară de păcat, și este în măsură să-i înțeleagă slăbiciunea și fragilitatea. Pentru aceasta El simte compasiune, alege să « pătimească cu » oamenii, să se facă penitent împreună cu noi. Aceasta este opera lui Dumnezeu pe care Isus vrea s-o împlinească: misiunea divină de a-l îngriji pe cel care este rănit și de a-l trata pe cel care este bolnav, de a lua asupra Sa păcatele lumii.”

………………………………………………………………………………….

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IISUS ESTE PRIMUL MARTOR REAL PENTRU DUMNEZEU ÎMPOTRIVA DIAVOLULUI. NUMAI SUPUNEREA NOASTRĂ FAȚĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI NUMAI DRAGOSTEA NOASTRĂ PENTRU EL NE POT ARĂTA CALEA SPRE ÎNNOIREA BISERICII, CARE A AJUNS SĂ FIE CONSIDERATĂ A FI NUMAI UN APARAT POLITIC. ÎNCERCAREA DE A CREA O ALTĂ BISERICĂ, FĂRĂ DUMNEZEU, ÎN CARE CONCEPTUL DE  MORALITATE CREȘTINĂ A INTRAT ÎN DISOLUȚIE, A EȘUAT. CRIZA ABUZURILOR SEXUALE DIN PARTEA PREOȚILOR CATOLICI NU POATE FI ÎNȚELEASĂ DEPLIN FĂRĂ A OBSERVA COLAPSUL STANDARDELOR NORMATIVE CU PRIVIRE LA SEXUALITATE, SUSȚINUT PE LINIE GUVERNAMENTALĂ ÎN GERMANIA ȘI AUSTRIA, ÎN PERIOADA ANILOR 1960-1980 ; ȘI FĂRĂ A OBSERVA COLAPSUL TEOLOGIEI MORALE CATOLICE, CARE ELIMINASE LA UN MOMENT DAT CATEGORIILE DE BINE ABSOLUT ȘI RĂU ABSOLUT ; ȘI FĂRĂ A OBSERVA RESPINGEREA TRADIȚIEI BISERICII DE CĂTRE UNII EPISCOPI CATOLICI DUPĂ CONCILIUL VATICAN II (1962-1965).  (Din eseul Papei emerit Benedict XVI, „Biserica și scandalul abuzului sexual”, din data de 10 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii)  





DE LA REZERVA MONDIALĂ DE SEMINȚE DIN NORVEGIA, LA PILDA SEMĂNĂTORULUI SPUSĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (am observat că în calendarul creștin german LEBEN IST MEHR la fila pentru 13 octombrie 2019 este vorba despre Rezerva mondială de semințe din Norvegia și despre eternitate, iar în CALENDARELE CREȘTINE ORTODOX ȘI GRECO-CATOLIC pe data de 13 octombrie 2019 este vorba despre PILDA SEMĂNĂTORULUI)





DUMNEZEU A CREAT CORPUL UMAN INCREDIBIL DE COMPLICAT, ÎNCÂT FUNCȚIONEAZĂ CA O UZINĂ CHIMICĂ, CU CENTRALĂ ELECTRICĂ, CU MAȘINI SPECIALIZATE PENTRU DIFERITE SERVICII REALIZATE CU PRECIZIE ... CINE MAI CREDE CĂ NOI AM APĂRUT LA ÎNTÂMPLARE? ȘANSA CA VIAȚA NOASTRĂ SĂ FIE O CREAȚIE A HAZARDULUI ESTE DE 1 LA UN NUMĂR EXPRIMAT PRIN 10 RIDICAT LA PUTEREA 40.000. (din fila de calendar creştin german LEBEN IST MEHR, pe luna iunie, ziua 28, 2019)





ÎN LUMEA PĂCĂTOASĂ ȘI AUTOSUFICIENTĂ DE AZI, CARE NU ARE VREME SĂ-L PRIMEASCĂ ȘI SĂ-L ASCULTE PE IISUS, NOI SĂ NU RATĂM OCAZIA DE A-L PRIMI, DE A-L ASCULTA ȘI DE A NE LĂSA ÎMBOGĂȚIȚI ASTFEL DE DUMNEZEU, CUGETÂND LA EL, IUBINDU-L, ÎMPĂRTĂȘINDU-NE CU EL, SILINDU-NE A GÂNDI ȘI A IUBI CA EL, ÎN TOATE ÎMPREJURĂRILE VIEȚII. (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna Decembrie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)










                           



































































……………………………………………………….


Slăvit să fie, și de noi, în fiecare moment, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor!


Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!


Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să fie slăvit, și de noi, în fiecare moment, prin Duhul Curat și Sfânt, adică, prin Spiritul Adevărului Mângâietor și Dătător de Viață al lui Iisus, în vecii vecilor!


Maica Preacurată, Pururea Fecioara Maria, care de la Duhul Sfânt L-a născut pe Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, să fie slăvită, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!


Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie lăudați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...