duminică, 13 octombrie 2019

DE LA REZERVA MONDIALĂ DE SEMINȚE DIN NORVEGIA, LA PILDA SEMĂNĂTORULUI SPUSĂ DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (am observat că în calendarul creștin german LEBEN IST MEHR la fila pentru 13 octombrie 2019 este vorba despre Rezerva mondială de semințe din Norvegia și despre eternitate, iar în CALENDARELE CREȘTINE ORTODOX ȘI GRECO-CATOLIC pe data de 13 octombrie 2019 este vorba despre PILDA SEMĂNĂTORULUI)



Pr. prof. Ion Ciungu











IISUS le-a grăit lor multe, în pilde, zicând: „Iată a ieşit semănătorul să semene. Şi pe când semăna, unele seminţe au căzut lângă drum şi au venit păsările şi le-au mâncat. ... (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 13, versetele 3-9 și 18-23) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=13
...............................





Dat fiind faptul că de la începutul secolului XX și până acum s-a pierdut deja aproape 90% din diversitatea plantelor la nivel mondial, oamenii au organizat o Rezervă Mondială de Semințe pe insula Spitsbergen, în Marea Barents,  unde sunt acum depozitate, la 80 de metri adâncime în munte, la minus 18 grade, peste 850.000 de soiuri de semințe de fructe, cereale și legume, pe care omenirea le-a cultivat în ultimii 10.000 de ani.


Această Rezervă Mondială de Semințe, numită Svalbard Global Seed Vault,  este un fel de Arcă a lui Noe în care se păstrează semințele și sunt protejate în caz că apar pericole grave, cum ar fi un război mondial sau o catastrofă naturală globală.


De exemplu, Siria a recurs deja la semințele din Spitsbergen, din arhipelagul Svalbard, căci semințele pe care le avuse la banca națională de semințe a Siriei au fost distruse în timpul războiului civil.


Așa am aflat din articolul »Samen für die Ewigkeit«, publicat de Markus Majonica. https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html


Markus Majonica își încheie articolul cu concluzia că omenirea pe ansamblu dă dovadă de înțelepciune prin faptul că și-a pregătit o Arcă a lui Noe în care își asigură hrana pe care să o aibă pentru posibila eternitate de după posibile catastrofe globale. În schimb, la nivelul individual al oamenilor, Markus zice că mulți oameni nu dau dovadă de înțelepciunea de a-și asigura sufletul în mâna lui Dumnezeu și astfel să-l aibă garantat în eternitatea de după moartea trupului. În ceea ce-l privește pe el personal, Markus pare că dă dovadă de această înțelepciune.
..........



PILDA SEMĂNĂTORULUI citită în 13 octombrie 2019 este din Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 8, versetele 5-15:




Şi adunându-se mulţime multă şi venind de prin cetăţi la El, Iisus a zis în pildă:

“Ieşit-a semănătorul să semene sămânţa sa. Şi semănând el, una a căzut lângă drum şi a fost călcată cu picioarele şi păsările cerului au mâncat-o. Şi alta a căzut pe piatră, şi, răsărind, s-a uscat, pentru că nu avea umezeală. Şi alta a căzut între spini şi spinii, crescând cu ea, au înăbuşit-o. Şi alta a căzut pe pământul cel bun şi, crescând, a făcut rod însutit. Acestea zicând, striga: Cine are urechi de auzit să audă.

 Şi ucenicii Lui Îl întrebau: Ce înseamnă pilda aceasta? El a zis: Vouă vă este dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei lui Dumnezeu, iar celorlalţi în pilde, ca, văzând, să nu vadă şi, auzind, să nu înţeleagă.

Iar pilda aceasta înseamnă: Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu. Iar cea de lângă drum sunt cei care aud, apoi vine diavolul şi ia cuvântul din inima lor, ca nu cumva, crezând, să se mântuiască. Iar cea de pe piatră sunt aceia care, auzind cuvântul îl primesc cu bucurie, dar aceştia nu au rădăcină; ei cred până la o vreme, iar la vreme de încercare se leapădă. Cea căzută între spini sunt cei ce aud cuvântul, dar umblând cu grijile şi cu bogăţia şi cu plăcerile vieţii, se înăbuşă şi nu rodesc. Iar cea de pe pământ bun sunt cei ce, cu inimă curată şi bună, aud cuvântul, îl păstrează şi rodesc întru răbdare.” 

(Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 8, versetele 5-15)
.................


Din Pilda Semănătorului înțelegem următoarele:


-      Semănătorul prin excelență este Iisus, Fiul lui Dumnezeu Făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și prin puterea Tatălui nostru Sfânt din Ceruri Cel Prea Înalt;

-      Semințele sunt cuvintele lui Iisus;

-      Cele patru categorii de locuri pe care cad semințele sunt patru categorii de oameni;

-      Trei categorii de oameni nu pot dezvolta semințele cuvintelor și nu pot aduce roada așteptată de Semănător, adică virtuțile creștine, căci întâmpină dificultăți diferite;

-      A patra categorie de oameni poate dezvolta semințele cuvintelor și poate aduce roada așteptată de Semănător.

-      Ne întrebăm de ce Semănătorul irosește sămânța cuvintelor pe categoriile de oameni care nu aduc roadele cuvenite. Răspunsul îl găsim în altă parte din Biblie unde ni se spune că Dumnezeu voiește ca orice om să se mântuiască și să vină la cunoștința adevărului. Dacă omul nu vine la mântuire și la cunoștința adevărului, acest eșec nu poate fi atribuit lui Dumnezeu.

-      Observăm că Dumnezeu Își revarsă cu generozitate harul divin prin semințele cuvintelor Sale, iar dacă locul neprielnic, adică dificultatea eredității păcătoase, sau dificultatea mediului social-moral-religios-economic-legislativ stricat, îl pun pe om în starea de imposibilitate de a dezvolta semințele cuvintelor divine, să ne amintim că în alt loc al Bibliei Dumnezeu ne spune că ceea ce este imposibil pentru om devine posibil dacă omul colaborează cu Dumnezeu.


………………………………………………………………………………….


Aici am terminat de anunţat articolul respectiv.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

FAȚA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A STRĂLUCIT CA SOARELE, IAR HAINELE LUI S-AU FĂCUT ALBE CA LUMINA. VOCEA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI S-A AUZIT ZICÂND CĂTRE CEI TREI APOSTOLI: „ACESTA ESTE FIUL MEU CEL IUBIT, ÎN CARE AM BINEVOIT; PE ACESTA ASCULTAȚI-L.” (textele biblice pentru azi marți, 6 august 2019, la sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos).



DUMNEZEU A CREAT CORPUL UMAN INCREDIBIL DE COMPLICAT, ÎNCÂT FUNCȚIONEAZĂ CA O UZINĂ CHIMICĂ, CU CENTRALĂ ELECTRICĂ, CU MAȘINI SPECIALIZATE PENTRU DIFERITE SERVICII REALIZATE CU PRECIZIE ... CINE MAI CREDE CĂ NOI AM APĂRUT LA ÎNTÂMPLARE? ȘANSA CA VIAȚA NOASTRĂ SĂ FIE O CREAȚIE A HAZARDULUI ESTE DE 1 LA UN NUMĂR EXPRIMAT PRIN 10 RIDICAT LA PUTEREA 40.000. (din fila de calendar creştin german LEBEN IST MEHR, pe luna iunie, ziua 28, 2019)
















PAGINĂ DINTR-UN CALENDAR CREȘTIN GERMAN (Capriciile vremii), publicat în data de 3 februarie 2017.



De la pastorul Johannes Lebel la președintele Klaus Iohannis... interviu cu o săsoaică, la 450 de ani de la moartea pastorului sas Johannes Lebel), publicat în data de 24 martie 2016.



Încă o pagină dintr-un Calendar creștin german (Nu, nu eu am fost acela ! Nu, nu eu am făcut așa ceva), publicat în data de 3 februarie 2016.



Pagină dintr-un calendar german (Totdeauna la vedere, fidelitatea câinelui față de stăpân în comparație cu fidelitatea omului față de Dumnezeu), publicat în data de 3 martie 2013.

NUMELE LUI IISUS ESTE FOLOSIT DE UN COMERCIANT EVREU PENTRU A CÂȘTIGA BANI. O PERECHE DE ÎNCĂLȚĂMINTE DE SPORT, ÎN TALPA CĂREIA S-A INJECTAT APĂ DIN RÂUL IORDAN, COSTĂ 3.000 DE DOLARI, ASTFEL DE PERECHI VÂNZÂNDU-SE RAPID. ACEASTĂ ÎNCĂLȚĂMINTE SE NUMEȘTE “JESUS SHOES” ȘI DĂ ILUZIA CĂ MERGI PE APĂ, CUM A MERS IISUS, ȘI ARE ȘI UN CRUCIFIX ATAȘAT LA ȘIRETURI, IAR ETICHETA DE PREZENTARE ARE ȘI LITERELE “I.N.R.I.” (“IISUS NAZARINEANUL REGELE IUDEILOR”) CARE AU FOST SCRISE DEASUPRA CRUCII LUI IISUS. (articol în engleză din 11 octombrie 2019 ; scurtă anunțare a știrii). NOI ȘTIM CĂ IISUS ESTE LUMINA LUMII, IAR LUMINA NU SE PUNE SUB OBROC (BANIȚĂ), ADICĂ NU SE PUNE SUB COMERȚ. MAI ȘTIM CĂ NIMENI NU POATE SLUJI ÎN ACELAȘI TIMP CU FIDELITATE LUI DUMNEZEU ȘI LUI MAMONA, ADICĂ LUI DUMNEZEU ȘI BANILOR. CINE PUNE BANII ÎN LOCUL LUI DUMNEZEU STRICĂ IERARHIA VALORILOR ÎN MOD GRAV, ÎNCĂLCÂND PRIMA PORUNCĂ DIN DECALOG.






CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu