luni, 5 februarie 2018

HRISTOS ESTE TAINA SFINTELOR SCRIPTURI. ATITUDINEA NOASTRĂ FAȚĂ DE EL. (Din pagina pentru Luna Februarie, din „CALENDAR 2018”, editat de OASTEA DOMNULUI)

de pr.prof.Ion Ciungu



Slăvit să fie Domnul nostru Iisus Hristos, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor !


Domnul nostru Iisus Hristos, Marele Preot Adevărat, Care ne iubește, Care prin Jertfa Propriei Sale Persoane Infinit de Sfântă, și Infinit de Înțeleaptă, și Infinit de Puternică, i-a răscumpărat pe oameni din sclavia lui Satan și din moartea eternă, ne reprezintă în fața Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Îi mulțumim frumos pentru Opera Lui de Răscumpărare și de Înfiere a oamenilor la Părintele Vieții Adevărate și Veșnice ! În icoana de mai sus, vedem în cartea deschisă două litere din alfabetul grecesc, prima și ultima literă din alfabet, numite ALFA și OMEGA. Iisus, în cartea Apocalipsa, Se numește pe Sine ALFA ȘI OMEGA, adică ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL, cu alte cuvinte, El stăpânește lumea, universul, de la început până la sfârșit.







Cruciulița Oastei







Sfântul Apostol Pavel l-a îndemnat pe ucenicul său Timotei astfel: “Suferă împreună cu mine, ca un bun ostaş al lui Hristos Iisus. Nici un ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, ca să fie pe plac celui care strânge oaste. Iar când se luptă cineva, la jocuri, nu ia cununa, dacă nu s-a luptat după regulile jocului.” (Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2, versetele 3-5).[1]





În “CALENDAR 2018” editat de OASTEA DOMNULUI,[2] calendar creștin ortodox cu file mari (aprox. 40 cm/30 cm) la pagina pentru Luna Februarie, este o icoană frumoasă reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe, cu globul pământesc între mâna dreaptă a Maicii Domnului și mânuța stângă a Pruncului Iisus. Între degetul mare și degetul arătător ale Pruncului Iisus este o Cruce, în poziție oblică, cu capătul de jos atingând globul pământesc.






În partea stângă a icoanei este o poezie, alcătuită din nouă strofe, de Traian Dorz (1914-1989), poet și deținut politic,[3] ucenic al preotului ortodox Iosif Trifa (1888-1938).[4] Iosif Trifa a înființat, în anul 1923, OASTEA DOMNULUI, o mișcare de înviorare a credinței creștine în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Scopul mișcării este ca oamenii să-L afle și să-L vestească pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat. De asemenea, OASTEA DOMNULUI are scopul de a lupta împotriva unor obiceiuri rele ale unor creștini, printre care : înjurăturile, alcoolismul, fumatul.



În partea de sub icoană și de sub poezie sunt indicații calendaristice pentru Luna Februarie 2018.


În colțul din dreapta de jos al paginii este un citat din vestitul preot călugăr ortodox Arsenie Boca.[5] 



Transcriu, mai jos, de pe pagina respectivă, poezia și citatul despre care am amintit :




HRISTOS ESTE TAINA


Hristos este Taina Sfintelor Scripturi,
fiecare slovă poartă-al Lui Semn Sfânt,
peste toate-i umbra Sfintei Lui Făpturi,
Numele-i ascunde ficece cuvânt.


Din Geneza până la Apocalips,
prin versete umblă pașii lui Hristos,
uneori mai tainic, alteori deschis,
când fiind în umbră, când străluminos.


Ca printr-o pădure când e soare plin
trece El prin toată Biblia mereu ;
uneori L-ascunde câte-un tei ori pin
și-apoi iar străluce ca un Dumnezeu.


…De la-Ntâia Seară, cea din Început,
Până după Miezul Nopții cu profeți,
El e-Acel Luceafăr îndreptând tăcut
Ochii lor spre Ziua Marii Dimineți.


Dar din Dimineața Marii Lui Iviri,
când slăvit deschide Noul Legământ,
toate-i pier în fața marii străluciri,
e-n Etern Solstițiu Soarele Lui Sfânt.


...Se rotesc de-atuncea secole și spații,
când cu seri de beznă, când cu dimineți,
pier și nasc întruna alte generații,
- ci Hristos rămâne Veșnic și Măreț. 



...Cercetați Scriptura în genunchi smeriți,
doar așa-i pătrundeți strălucitul semn;
numai ochi-n lacrimi pot privi uimiți
Taina și Minunea de pe-al Crucii lemn.


Cercetați Scriptura proșternuți pios,
mergeți pân`la Cruce și rămâneți Sus;
singura salvare-i numai în Hristos
și-o puteți cunoaște numai prin Iisus.


Cele Două Nume au un sfânt înscris,
Fiecare-ntr-însul cuprinzând un har:
în Hristos e unic Harul cel promis
și-n Iisus e harul de-a-L pătrunde clar.

(din vol. Eternele Poeme)



Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis peste 17 ani.


Preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.


............................................................................................................



Atitudinea noastră față de Domnul nostru Iisus Hristos





Față de Hristos Iisus din noi și de Duhul Său cel Sfânt, temelia și viața noastră cea după Dumnezeu, putem avea în vremea vieții noastre pământești una din cele două atitudini: fie trădarea lui Iuda, fie iubirea lui Ioan. De la acestea se decide soarta noastră în vecii vecilor. Dacă am trăi anii lui Matusalem, tot așa am face.



Prin urmare: „Nu este nedreptate la Dumnezeu” când ne dă o plată veșnică pentru o mică decizie.


Preotul călugăr ortodox Arsenie Boca (1910-1989), pictor, teolog și duhovnic vestit, propus pentru a fi declarat sfânt.


............................................................................................................


Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să fie slăvit, și de noi, în fiecare moment, prin Duhul Curat și Sfânt, adică, prin Spiritul Adevărului Mângâietor și Dătător de Viață al lui Iisus, în vecii vecilor!



Maica Preacurată, Pururea Fecioara Maria, care de la Duhul Sfânt L-a născut pe Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, să fie slăvită, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!



Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie lăudați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!


.................................
[1] Epistola a doua către Timotei a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 2, versetele 3-5, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=79&cap=2

[2] Oastea Domnului, De la Wikipedia, enciclopedia liberă, https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului
[5] Arsenie Boca, De la Wikipedia, enciclopedia liberă, https://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...