duminică, 18 februarie 2018

MOTIVUL ÎNTÂLNIRII DINTRE PATRIARUL ORTODOX KIRILL AL RUSIEI ȘI PAPA FRANCISC, LA HAVANA, ÎN FEBRUARIE 2016 (Kirill a explicat Regelui Iordaniei Abdullah II, joi 15 februarie 2018, la Moscova; articol în limba franceză; traducere)



de pr.prof. Ciungu Ion






Iisus, după Înviere, în prima zi a săptămânii evreiești, adică duminica, seara, S-a arătat apostolilor care stăteau încuiați în casă de frica iudeilor. Iisus le-a zis: “Pace vouă! Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, văzând pe Domnul. Şi Iisus le-a zis iarăşi: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit şi Eu pe voi. Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;”… (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 20, versetele 19-22).[1]







Pe data de 16 februarie 2018, a apărut articolul “Le patriarche de Moscou Cyrille a exposé au roi de Jordanie les circonstances dramatiques de sa rencontre avec le pape”,[2] (Patriarhul Moscovei, Chiril, a expus regelui Iordaniei circumstanțele dramatice ale întâlnirii sale cu papa), publicat pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Jivko Panev. Traduc acest articol, introducând subtitluri :



Pericolul unui șoc nuclear în Siria a dus la întâlnirea dintre Chiril și Francisc



Amenințarea cu un șoc direct între reprezentanții puterilor nucleare în Siria a fost la originea întâlnirii în Cuba a patriarhului Moscovei cu papa de la Roma. Tocmai aceasta a comunicat joi la Moscova patriarhul Chiril regelui Iordaniei Abdullah al II-lea.


« Forțele militare aeriene ruse, cu trupele guvernamentale (siriene) își îndeplineau lucrarea lor, și aceasta cu mult succes, dar alte țări reunite în coaliție păreau că fac o anumită lucrare. Chiar faptul prezenței a două grupări armate puternice, fără coordonare comună, era o provocare și un risc colosale la scară mare», a declarat primatul Bisericii Ruse. « Orice eroare putea duce la un șoc frontal al reprezentanților puterilor nucleare », a adăugat el.



Patriarhul Chiril a propus Papei Francisc o întâlnire fără întârziere



« Și când eu am simțit un astfel de pericol, eu am propus papei Francisc să-l întâlnesc fără întârziere. Deși în cursul întregii istorii patriarhul Moscovei nu l-a întâlnit niciodată pe papa de la Roma. Și am reușit să coordonăm niște poziții foarte importante, și în primul rând am atras atenția asupra situației periculoase care se constituise în Siria ».



Era convenabil pentru toți lupta coordonată împotriva terorismului 

După cum a afirmat patriarhul Chiril, a existat o concepție comună, știind faptul că « era convenabil pentru toți cei care luptau contra terorismului să facă această lucrare toți împreună, și în mod coordonat. » « Nu trebuie să scoți castanele din acest foc în favoarea ta. Aceasta este o abordare foarte eronată și periculoasă », a subliniat patriarhul. 


Regretele patriarhului pentru că terorismului încă nu i se dă o lovitură fatală 




El și-a exprimat regretele pentru faptul că țările principale care ar putea aduce o lovitură fatală terorismului nu pot să organizeze acțiuni comune, și se naște bănuiala că unele încearcă să exploateze terorismul în scopuri politice. « Aceasta nu este numai o politică eronată, ci este periculoasă. Va trebui să se plătească teroriștii pentru serviciile lor, și noi știm deja ce s-a produs cu aceasta într-o serie întreagă de țări », a declarat patriarhul.

............................................................................................................

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.









Papa Francisc și Patriarhul Chiril al Rusiei s-au întâlnit lângă Havana, în Cuba, în 12 februarie 2016, la Aeroportul Internațional José Martí.






Regele Abdullah al Iordaniei este primul islamist care a donat, în aprilie 2016, pentru restaurarea Sfântului Mormânt al lui Iisus.
Să ne amintim:


Oare crimele comise de Statul Islamic nu sunt cumva susținute de interesele evreilor ca SI să nu fie desființat? Ne amintim că profesorul evreu Efraim Inbar, director al Centrului Begin-Sadat pentru Studii Strategice, care colaborează cu NATO și cu Guvernul Israelian, a spus că ar fi o greșeală strategică dacă SI ar fi desființat. Putem revedea amănunte în articolul DUMINICA FLORIILOR CU 44 (52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS), publicat în data de 12 aprilie 2017.


ȘEFUL BISERICII ORTODOXE RUSE LAUDĂ INTERVENȚIA RUSĂ CARE `A PROTEJAT CREȘTINI` ÎN SIRIA (articol în engleză din 9 ian. 2018)


POSIBILE PROIECTE COMUNE PENTRU CREȘTINII CARE SUFERĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU (Biserica Ortodoxă Rusă și Vaticanul, 22-23 august, 2017)








CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).


 ...............................................................................

Cu pace, Domnului nostru Iisus Hristos să ne rugăm!

Pentru Pacea de Sus și pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului nostru Iisus Hristos să ne rugăm!

Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici, și pentru unirea tuturor, Domnului nostru Iisus Hristos să ne rugăm!




[1]Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 20, versetele 19-22, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20
[2] Jivko Panev, Le patriarche de Moscou Cyrille a exposé au roi de Jordanie les circonstances dramatiques de sa rencontre avec le pape, Orthodoxie.com, 16 février 2018, https://orthodoxie.com/le-patriarche-de-moscou-cyrille-a-expose-au-roi-de-jordanie-les-circonstances-dramatiques-de-sa-rencontre-avec-le-pape/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu