joi, 8 februarie 2018

ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți)


de pr.prof. Ion Ciungu






Ca să-L poată acuza pe Iisus, fie de revoltă față de romanii care ocupaseră Palestina , fie de trădare față de țara proprie, reprezentații a două partide de atunci, adică ai fariseilor și ai irodianilor, L-au abordat cu vicleșug, adresându-I-se astfel:


„Învăţătorule, ştim că eşti omul adevărului şi întru adevăr înveţi calea lui Dumnezeu şi nu-Ţi pasă de nimeni, pentru că nu cauţi la faţa oamenilor. Spune-ne deci nouă: Ce Ţi se pare? Se cuvine să dăm dajdie Cezarului sau nu? Iar Iisus, cunoscând viclenia lor, le-a răspuns: Ce Mă ispitiţi, făţarnicilor? Arătaţi-Mi banul de dajdie. Iar ei I-au adus un dinar. Iisus le-a zis: Al cui e chipul acesta şi inscripţia de pe el? Răspuns-au ei: Ale Cezarului. Atunci a zis lor: Daţi deci Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu. Auzind aceasta, s-au minunat şi, lăsându-L, s-au dus.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 22, versetele 16-22).[1]
...............................
...............................



Autoritatea Municipală din Ierusalim supune la impozit proprietățile Bisericilor Creștine. A și amendat Bisericile, punând poprire pe conturile bancare bisericești





“Autoritatea municipală din Ierusalim a zis duminică (4 februarie 2018; nota traducătorului) într-o declarație că ea a început să colecteze cei peste 650 de milioane de noi șekeli israelieni (188 milioane dolari) de la aproximativ 887 de proprietăți din Ierusalim care aparțin de diferite biserici și de agenții ale Națiunilor Unite”....



“În cursul săptămânii trecute, municipalitatea a amendat Biserica Catolică cu aproape 12 milioane de noi șekeli israelieni (NIS), Biserica Anglicană cu mai mult de 7 milioane NIS, Biserica Armeană cu 2 milioane NIS, și Biserica Greacă Ortodoxă cu aproximativ 500.000 NIS. Municipalitatea a luat sumele respective punând poprire pe conturile bancare ale bisericilor, și a zis că aceasta este numai prima etapă, urmând să vină mai multe.” Așa am aflat din articolul Jerusalem municipality freezes millions from UN, churches’ bank accounts, publicat în data de 4 februarie 2018, pe website-ul de știri THE TIMES OF ISRAEL, de Michael Bachner.




Apelul lui Trump fusese de a se menține statu-quo


Apelul lui Trump către toate partidele de a menține starea de mai înainte la Locurile Sfinte, inclusiv la Muntele Templului, îl putem citi și în articolul A key part of US policy on Jerusalem is staying the same — even after Trump's big embassy announcement, publicat în data de 6 decembrie 2017, pe website-ul de știri american Business Insider, de Michal Kranz.






Arhiepiscopul palestinian Theodosios de Sebasta neagă dreptul Israelului de a interveni în afacerile Bisericilor



Israelul nu are dreptul să intervină în afacerile Bisericilor. Această inițiativă are drept obiectiv să « evacueze » din Ierusalim instituțiile creștine. Ierusalimul este actualmente ținta unei « mari conspirații ». Bisericile se aflau la Ierusalim înainte ca Israelul să se fi înființat și ele întotdeauna au fost scutite de plata impozitelor, mai ales sub guvernarea Iordaniei și sub mandatul britanic. De acum înainte autoritățile de ocupație (Israel) încearcă să schimbe acestă realitate pentru că ele vor să-și extindă controlul asupra Ierusalimului și să slăbească și să marginalizeze prezența creștinilor în special și a arabilor și musulmanilor în general, în oraș. Nu vom capitula în fața acestor decizii suspecte și injuste. Nu vom colabora cu acestă decizie israeliană și nu vom sucomba la presiunea israeliană și la șantajul israelian.”  Așa a comentat în coloanele colonnes website-ului de știri THE TIMES OF ISRAELArhiepiscopul palestinian Theodosios de Sebasta, care aparține de Patriarhia Greacă din Ierusalim. Așa am aflat din articolul Jérusalem : L’archevêque Théodose accuse la Municipalité de vouloir « vider » la ville de ses institutions chrétiennes, publicat în data de 7 februarie 2018, pe site-ul ortodox de știri în limba franceză Orthodoxie.com, de Jivko Panev.[2] Jivko își încheie articolul astfel :


„Să ne amintim că în septembrie 2017, șefii Bisericilor creștine prezente în Ierusalim au publicat un comunicat comun communiqué commun acuzând Israelul că vrea să « slăbească prezența creștină în Țara Sfântă ». 




Purtătorul de cuvânt al Autorității Palestiniene dezvăluie scopul autorităților israeliene




"Referindu-se la același subiect, purtătorul de cuvânt al Autorității Palestiniene Youssef al Mahmoud a declarat: « autoritățile israeliene au în vizor orașul Ierusalim ocupat și impun mai multe restricții cu scopul de a-i exila pe palestinieni din teritoriile lor și de a întări colonizarea în interiorul orașului sfânt. » ”




............................................................................................................

Să ne mai amintim:


APEL INTERNAȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT PENTRU DREPTURILE, PACEA ȘI LIBERTATEA CREȘTINILOR ÎN ISRAEL (12 august, 2017), (Patriarhul Teofil III denunță o decizie nedreaptă a justiției israeliene și un proiect de lege nedreaptă în Knesset).



CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).

„NOI, CREȘTINII PALESTINIENI, ZICEM ALLAHU AKBAR” (interviu din 2015 cu episcopul Theodosios).





[1] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 22, versetele 16-22, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=22


[2] Jivko Panev, Jérusalem : L’archevêque Théodose accuse la Municipalité de vouloir « vider » la ville de ses institutions chrétiennes, Orthodoxie.com, 7 février 2018, https://orthodoxie.com/jerusalem-larcheveque-theodose-accuse-la-municipalite-vouloir-vider-la-ville-de-ses-institutions-chretiennes/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Într-adevăr, “NOUL TESTAMENT ESTE CHIAR CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME.” Aceste cuvinte ale scriitorului englez Charles Dickens se cuvine să le amintim de fiecare dată când ne referim la NOUL TESTAMENT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Azi, 24 aprilie, avem motiv să ne referim la PRIMA PUBLICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ A NOULUI TESTAMENT, în anul 1648, la Alba Iulia (Bălgrad), în timpul mitropolitului Simion Ștefan. Acest mitropolit este sărbătorit azi, 24 aprilie. ATUNCI, la 1648, NOUL TESTAMENT a fost tipărit în română, dar cu litere chirilice. În 1988, NOUL TESTAMENT DE LA BĂLGRAD a fost editat și cu litere latine, în timpul episcopului Emilian. ACUM se cuvine să observăm cel puțin titlul Noului Testament de la Bălgrad: “NOUL TESTAMENT SAU ÎNPĂCAREA, SAU LEGEA NOAO A LUI IISUS HRISTOS DOMNULUI NOSTRU”. Înțelegem că NOUL TESTAMENT este NOUA LEGE PE CARE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A ADUS-O LUMII. Respectând această Lege putem obține ÎMPĂCAREA (pacea, reconcilierea) CU DUMNEZEU, CU NOI ÎNȘINE și CU OAMENII. Cu alte cuvinte, NOUL TESTAMENT NE ESTE DAT NU NUMAI SĂ NE INFORMĂM, CI SĂ NE TRANSFORMĂM. Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru NOUL TESTAMENT și pentru oamenii Tăi care au făcut să ajungă la noi CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2927397050734119&set=a.711891222284724   https://www.azquotes.com/quote/...