duminică, 25 februarie 2018

BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere)de pr.prof. Ciungu Ion


“Femeia I-a zis: Doamne, văd că Tu eşti prooroc. Părinţii noştri s-au închinat pe acest munte, iar voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să ne închinăm. Şi Iisus i-a zis: Femeie, crede-Mă că vine ceasul când nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim nu vă veţi închina Tatălui. Voi vă închinaţi căruia nu ştiţi; noi ne închinăm Căruia ştim, pentru că mântuirea din iudei este. Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte. Duh este Dumnezeu şi cei ce I se închină trebuie să i se închine în duh şi în adevăr.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 4, versetele 19-24).[1]


Biserica Învierii din Ierusalim, numită și Biserica Sfântului Mormânt, se închide pe termen nedefinit începând din 25 februarie 2018, ca măsură de protest față de autoritățile israeliene care încalcă acordurile existente, obligațiile internaționale, prin care se garantează drepturi și privilegii bisericilor,  acorduri cunoscute prin expresia “Statu-quo la Locurile Sfinte”. Anunțul despre închiderea Bisericii Sfântului Mormânt a fost publicat pe site-ul Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim, în limba engleză, ora 12:00, cu titlul următor: STATEMENT ON MUNICIPAL THREATS AND THE DISCRIMINATORY “CHURCH LANDS BILL” (Declarație cu privire la amenințările municipale și la discriminatoriul Proiect de lege referitor la terenurile bisericești).

În data de 25 februarie 2018, articolul JERUSALEM'S CHURCH OF HOLY SEPULCHRE SHUTS INDEFINITELY AMID FIERCE ROW WITH ISRAEL (Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim se închide pe termen nedefinit în mijlocul unei dispute feroce cu Israelul) a fost publicat pe site-ul agenției de știri creștine nondenominaționale Christian Today, din Londra, de Harry Farley. Traduc acest articol, introducând subtitluri:


Biserica Sfântului Mormânt se închide pe termen nedefinit în semn de protest față de campania sistematică a Israelului contra Bisericilor Creștine din Ierusalim


Faimoasa Biserică a Sfântului Mormânt din Ierusalim s-a închis pe termen nedefinit într-o mișcare fără pecedent pe fondul unei dispute feroce cu Guvernul Israelian.

Această biserică este cel mai sfânt loc al Creștinătății și se consideră că ea conține cele două locuri unde Iisus a fost răstignit și apoi a fost înmormântat și de unde a înviat.

Este ceva foarte neobișnuit pentru denominațiunile Greacă Ortodoxă, Armeană și Catolică, care dețin toate în comun custodia acestei biserici, să fie de acord cu o poziție așa de dramatică încât să închidă în întregime acest loc, ținând cont de faptul că tensiunile între denominațiuni adeseori ajung la cote ridicate cu privire la administrarea diferitelor capele și compartimente.

Dar acești lideri separați au emis o declarație comună spunând că această mișcare este `în semn de protest față de mișcările persistente de a-i intimida pe creștini și de a face discriminare împotriva Bisericilor din Țara Sfântă`.

Această mișcare de șoc vine pe fondul consecințelor tensionate cu Guvernul Israelian din cauza unui proiect de lege care ar da Guvernului Israelian puterea de a confisca proprietatea bisericească. `Proiectul de Lege cu privire la Terenurile Bisericești` (The Bill of Church Lands), introdus și susținut de grupuri de coloniști israelieni și semnat de 40 de membri ai Knesset-ului din Israel, a fost stigmatizat ca fiind `discriminatoriu și rasist` precum și `odios` în declarația exprimată cu fermitate și semnată de Theophilos III, Patriarhul Ierusalimului, de Francesco Patton, Superiorul Țării Sfinte și de Nourhan Manougian, Patriarhul Armean al Ierusalimului.

Aceată situație este echivalentă cu o `campanie sistematică împotriva Bisericilor și a comunității creștine din Țara Sfântă`, au zis liderii bisericești într-o declarație duminică.


Atacul sistematic al Israelului violează drepturile din vechime ale comunității creștine din Ierusalim


`Acest atac sistematic și fără precedent împotriva creștinilor din Țara Sfântă violează în mod sever cele mai de bază drepturi suverane din vechime, călcând în picioare țesătura delicată dintre comunitatea creștină și autorități realizată de-a lungul deceniilor`, au zis ei.


Israelul vrea să impoziteze retrospectiv Bisericile pentru terenurile care mai înainte erau scutite de impozit și să restricționeze drepturile Bisericilor cu privire la propriile terenuri


Ei de asemenea protestează împotriva planurilor de a se impozita retrospectiv bisericille cu milioane de dolari pentru terenurile lor, anterior considerate scutite.

Proiectul de lege care urmează să fie aprobat de miniștrii israelieni ar restricționa drepturile bisericilor de a se ocupa independent de propriul lor teren și de asemenea amenință terenul bisericesc din jurul porții Jaffa din Vechea Cetate a Ierusalimului.


Primăria Ierusalimului a emis înștiințări de recuperare a sumelor și ordine de confiscare a bunurilor, a proprietăților și a conturilor bancare bisericești


`Această campanie sistematică și ofensivă a ajuns la un nivel fără precedent căci municipalitatea Ierusalimului a emis scandaloase înștiințări de recuperare a sumelor și ordine de confiscare a bunurilor, proprietăților și conturilor bancare bisericești pentru presupuse datorii de impozite municipale punitive`, se spune în declarație.


Familiile sărăcite sunt cele mai mari victime ale acestei campanii israeliene contra creștinilor din Ierusalim


`Un pas care este în contradicție cu situația istorică a Bisericilor în cadrul Sfintei Cetăți a Ierusalimului și cu relația lor cu autoritățile civile. Aceste acțiuni încalcă acordurile existente și obligațiile internaționale care garantează drepturile și privilegiile Bisericilor, în ceea ce pare a fi o încercare de a slăbi prezența creștină în Ierusalim.  Cele mai mari victime în aceasta sunt acele familii sărăcite care vor rămâne fără hrană și fără locuință, precum și copiii care nu vor putea să meargă la școală.`


Vechiul statu-quo religios din Ierusalim oferă pace în ciuda dezbinărilor politice de acolo


Într-o acțiune care arată cu câtă seriozitate privesc Bisericile această situație, liderul bisericesc cel mai înalt în grad din Ierusalim, a avertizat că `coloniști radicali` amenință acum vechiul `satatu-quo` religios din Sfânta Cetate prin care creștinii pot trăi și se pot închina în pace cu toate dezbinările politice rigide de acolo.


Luna trecută Patriarhul Ortodox Grec Theophilos III a obținut sprijin din partea unor lideri religioși internaționali, inclusiv de la Papa Francisc


Patriarhul Ortodox Grec al Ierusalimului, Theophilos III, a scris un articol de opinie în The Guardian opinion article in the Guardian luna trecută acuzându-i pe coloniști de o `campanile agresivă de înlăturare a non-evreilor din Cetate și din aceste centre strategice din inima cartierului creștin, amenințând chiar prezența creștinilor în Țara Sfântă`.

Patriarhul a vizitat un anumit număr de țări, inclusiv Regatul Unit, făcând să crească preocuparea cu privire la acel proiect de lege, și a câștigat sprijin din partea liderilor religioși internaționali, inclusiv din partea Papei Francisc, din partea conducătorului catolic din Regatul Unit, Cardinalul Nichols, și din partea Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby.

Cardinalul Nichols a zis că acel proiect de lege reprezintă o `încălcare intolerabilă a statu-quoului și a drepturilor legitime ale bisericilor, și se cuvine să fie recunoscut ca ceea ce este: un atac asupra drepturilor de proprietate ale comunității creștine`.

...........................................................................................................

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.

Să ne amintim:

ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).

APEL INTERNAȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT PENTRU DREPTURILE, PACEA ȘI LIBERTATEA CREȘTINILOR ÎN ISRAEL (12 august, 2017), (Patriarhul Teofil III denunță o decizie nedreaptă a justiției israeliene și un proiect de lege nedreaptă în Knesset).

CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).


CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE.


„NOI, CREȘTINII PALESTINIENI, ZICEM ALLAHU AKBAR” (interviu din 2015 cu episcopul Theodosios).

………………………………………………………………..

6 Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalímului:
„Să aibă linişte cei care te iubesc!”.
7 Pacea [să locuiască] între zidurile tale
şi liniştea, în palatele tale!”.
8 De dragul fraţilor şi prietenilor mei,
eu spun: „Pace ţie!”.
9 De dragul casei Domnului Dumnezeului nostru,
mă rog pentru binele tău!
(Psalmul 122, în Biblia Catolică ; tot Psalmul 122, în Biblia Protestantă; în Biblia Ortodoxă este Psalmul 123).[2][1] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 4, versetele 19-24, https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu