duminică, 15 octombrie 2023

“EU SUNT CREȘTIN. EU SUNT CREȘTIN. EU SUNT CREȘTIN.” Acestea au fost ultimele cuvinte ale SFÂNTULUI MARTIR LUCIAN, PREOTUL DIN ANTIOHIA SIRIEI, sărbătorit pe 15 octombrie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică, iar în Biserica Romano-Catolică e sărbătorit pe 7 ianuarie. El a murit în anul 312 d. Hr., după 9 ani de torturi și lipsă de hrană în închisoare, în orașul Nicomedia (azi acolo este orașul Izmit, în Turcia). Preotul Lucian este celebru pentru ȘCOALA DIN ANTIOHIA, pe care el a înființat-o, PENTRU ÎNȚELEGEREA SFINTELOR SCRIPTURI, la care au mers mulți studenți. De asemenea, preotul Lucian este celebru pentru faptul că A CORECTAT TEXTUL GREC AL BIBLIEI NUMITĂ SEPTUAGINTA, eliminând greșelile făcute de copiști și de eretici. Lucian a fost arestat în timpul împăratului roman Dioclețian, persecutor al creștinilor. Moartea lui Lucian a avut loc pe timpul împăratului roman Maximinus, persecutor al creștinilor. ... DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI MÂNTUIEȘTE-NE ȘI PE NOI, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru rugăciunile Tuturor Sfinților Tăi, inclusiv pentru rugăciunile Sfântului Lucian, preotul din Antiohia! Amin! Îți mulțumim frumos! ... SÂNGELE MARTIRILOR A DEVENIT SĂMÂNȚA CREȘTINILOR. Mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe JERTFA MÂNTUITORULUI ȘI A URMAȘILOR LUI. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, acordă-ne și nouă demnitatea să fim creștini care se jertfesc spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


Mai multe aspecte referitoare la SFÂNTULUI MARTIR LUCIAN, PREOTUL DIN ANTIOHIA SIRIEI, putem afla din articolele următoare:


Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian, preotul din Antiohia, https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/sinaxar/sfantul-sfintit-mucenic-lucian-preotul-din-antiohia-157856.html  

 

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1697328000

 

Martyr Lucian the Presbyter of Antioch, Commemorated on October 15, https://www.oca.org/saints/lives/2023/10/15/102973-martyr-lucian-the- presbyter-of-antioch

 

Saint Lucian the Martyr of Antioch, https://www.antiochpatriarchate.org/en/page/806/

 

St. Lucian of Antioch, https://catholic.net/op/articles/1642/cat/1205/st-lucian-of-antioch.html

 

S. Lucien d’Antioche, http://www.cassicia.com/FR/Vie-de-saint-Lucien-d-Antioche-Fete-le-7-janvier-No_1200.htm

 

Lucian of Antioch, https://en.wikipedia.org/wiki/Lucian_of_Antioch

 

....................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Pe 9 octombrie îl sărbătorim pe SFÂNTUL APOSTOL IACOB AL LUI ALFEU, unul DIN CEI DOISPREZECE APOSTOLI ai DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Iacob al lui Alfeu a predicat până în Egipt Vestea cea Bună (Evanghelia) adusă lumii de FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM PENTRU MÂNTUIREA OAMENILOR. Iacob al lui Alfeu a fost răstignit de dușmani în orașul egiptean Ostrachina. ... Pe 6 octombrie l-am sărbătorit pe Sfântul Apostol Toma, care a predicat Vestea cea Bună până în India, unde dușmanii l-au ucis, străpungându-l cu sulițele. Observăm că predicarea Evangheliei se face cu prețul vieții, după exemplul Mântuitorului. Dintre Cei Doisprezece Apostoli, observăm că 7 au fost răstigniți. După VENIREA DUHULUI SFÂNT PESTE EI, apostolii au plecat cu mesajul creştin spre lumea păgână. Cu excepţia lui Ioan, toţi au devenit martiri creştini. Sângele martirilor a devenit sămânța creștinilor. Mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe JERTFA MÂNTUITORULUI ȘI A URMAȘILOR LUI. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, acordă-ne și nouă demnitatea să fim creștini care se jertfesc spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Îți mulțumim frumos!

 

Azi, 30 iunie, îi sărbătorim pe CEI DOISPREZECE APOSTOLI trimiși în lume de FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. După VENIREA DUHULUI SFÂNT PESTE EI, apostolii au plecat cu mesajul creştin spre lumea păgână. Cu excepţia lui Ioan, toţi au devenit martiri creştini. Sângele martirilor a devenit sămânța creștinilor. Mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe JERTFA MÂNTUITORULUI ȘI A URMAȘILOR LUI. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, acordă-ne și nouă demnitatea să fim creștini care se jertfesc spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Îți mulțumim frumos!

 

Despre influența bună a lui Iisus în istoria lumii, desființarea sclaviei: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? I ( Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note )

 

Despre schimbarea în bine a atitudinii față de femei și copii: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? II ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

 

Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...