vineri, 30 iunie 2023

Azi, 30 iunie, îi sărbătorim pe CEI DOISPREZECE APOSTOLI trimiși în lume de FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. După VENIREA DUHULUI SFÂNT PESTE EI, apostolii au plecat cu mesajul creştin spre lumea păgână. Cu excepţia lui Ioan, toţi au devenit martiri creştini. Sângele martirilor a devenit sămânța creștinilor. Mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe JERTFA MÂNTUITORULUI ȘI A URMAȘILOR LUI. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, acordă-ne și nouă demnitatea să fim creștini care se jertfesc spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

"Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând: Datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ. Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin." (Sfânta Evanghelie după Matei 28, 18 - 20) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28


Prin sângele Sacrificiului Său şi prin Învierea Sa, Iisus a întemeiat un Templu Nou (Ioan 2, 19-22 şi  4, 20-24), o Biserică Nouă ( Matei 16, 16-19 ), o Lege Nouă (Matei 26, 28 ). Marii preoţi ai Templului din Ierusalim, Consiliul Suprem Iudaic şi conducătorii sinagogilor vor continua ura lor şi persecuţiile contra creştinilor. Sinagogile au fost considerate de scriitorul creştin Tertulian (sec. II-III d. Hr.) „fontes persecutionum”, adică surse de persecuţie. Tot de la Tertulian ne-a rămas celebra constatare:  „Sanguis martirorum, semen christianorum”, adică, Sângele martirilor, sămânța creștinilor.

Se estimează că persecutarea creştinilor de către iudei, în perioada de început, a avut drept rezultat un număr de 2.000 de morţi.


Fără a intra în detalii, redau schematizat regiunile sau/şi ţările în care apostolii au dus Vestea cea Bună adusă lumii de Fiul lui Dumnezeu. Informaţiile de mai jos sunt luate din VIEŢILE SFINŢILOR PE LUNA IUNIE, ZIUA 30, şi din DICŢIONAR AL NOULUI TESTAMENT alcătuit de Pr. Dr. Ioan Mircea. Lista cu numele apostolilor o găsim în Evanghelia după Matei 10, 2-4; în Evanghelia după Marcu 3, 16-19; în Evanghelia după Luca 6, 14-16.


1. Apostolul Petru, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în Iudeea, apoi în Antiohia, în Pont, în Galatia, în Capadochia, în Asia, în Bitinia, în Iliric, în Roma, în toată Italia. A fost răstignit pe cruce cu capul în jos de împăratul Nero, în anul 67 d. Hr. E sărbătorit pe 29 iunie.

2. Apostolul Andrei, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în Bitinia şi în toate ţările de pe lângă Marea Neagră…în Sciţia Mare [unii istorici argumentează că şi în Sciţia Mică (unde azi este Dobrogea )], la Sinopi şi în Miotia…în Elada (Grecia) şi în Pelopones, unde a fost răstignit de antipatul Egheat în cetatea Patras, din Ahaia, pe o cruce în formă de X. E sărbătorit pe 30 noiembrie.

3. Apostolul Iacob cel Mare, numit şi Iacob cel Bătrân, şi Iacob al lui Zevedeu, de dragul numelui lui Iisus, acceptă să fie ucis cu sabia, de regele Irod Agripa în Ierusalim. ( Fapte 12, 1-3 ). Era anul 44 de la Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. E sărbătorit pe 30 aprilie.

4. Apostolul Ioan, care a scris Evanghelia a 4 – a, de dragul numelui lui Iisus, „s-a învrednicit să fie fiul Maicii Domnului, iar în vremea cinstitei ei adormiri…a dus înaintea patului ei stâlparea cea din Rai, dată de îngerul Gavriil.” El a predicat în Efes şi în toată Asia, a fost exilat pe insula Patmos… . S-a odihnit în pace, fiind îngropat de viu, la cererea lui, la adânci bătrâneţi, în Efes. Era aprox. anul 100 d. Hr. Este cinstit pe 8 mai şi pe 26 septembrie.

5. Apostolul Filip, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în părţile Asiei împreună cu apostolul Vartolomeu, şi cu Maria, sora sa. A fost ucis de păgâni în Ierapoli din Frigia, fiind răstignit cu capul în jos. E cinstit pe 14 noiembrie.

6. Apostolul Vartolomeu (numit şi Natanael), de dragul numelui lui Iisus, a predicat în Siria şi în Asia de Sus, uneori cu apostolul Filip, alteori singur, fiind ajutat câteodată de apostolul Ioan. Apoi a predicat în India, multă vreme. A tradus Evanghelia după Matei în indiană. Apoi a predicat în Armenia cea Mare. În cetatea Alvan din Armenia a fost răstignit pe cruce cu capul în jos, pielea i-a fost jupuită şi a fost decapitat. Trupul lui pus într-o raclă de plumb a fost aruncat în mare şi a ajuns în insula Lipar. E cinstit pe 11 iunie.

7. Apostolul Toma, de dragul numelui lui Iisus, a predicat „partenilor, midenilor, perşilor, ircanilor, bactrilor şi brahmanilor, până la cele de pe urmă părţi ale Indiei.” A murit în părţile Calamidului (Calamidiei) împuns cu suliţele. E cinstit pe 6 octombrie.

8. Apostolul Matei (numit şi Levi), autorul primei Evanghelii, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în toată Etiopia şi în părţile canibalilor, fiind aruncat în foc în cetatea Mirmenia. Din Catholic Encyclopedia aflăm că nu e vorba de Etiopia din Africa, ci Etiopia de la sudul Mării Caspice. E cinstit pe 16 noiembrie.

9. Apostolul Iacov al lui Alfeu, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în diferite ţări, (nu se specifică numele), apoi a fost răstignit pe cruce. E cinstit pe 9 octombrie.

10. Apostolul Iuda lui Iacob, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în Iudeea, Galileea, Samaria, Idumeea, Arabia, Siria, Mesopotamia. În părţile Araratului a fost spânzurat pe o cruce de lemn şi străpuns cu săgeţi. ( La evanghelistul Luca apare acest nume, adică Iuda lui Iacob. La Matei este numit Levi ce se zice Tadeu. Unii comentatori spun că Iuda lui Iacob era frate cu Iacob, întâiul episcop al Ierusalimului. Alţii sunt de altă părere.) E cinstit pe 21 august.

11. Apostolul Simon Zilotul (Zelotul), numit şi Simon Cananeul, de dragul numelui lui Iisus, a predicat în Mauritania şi în Africa. A fost răstignit în Britania. În Dicţionar al Noului Testament se spune că, după tradiţie, a fost răstignit în Persia, la Snanir. (În Vieţile Sfinţilor se spune că era de loc din localitatea Cana, din regiunea Galileea, şi că el a fost mirele la nunta căruia Iisus a transformat apa în vin. Era numit Zelotul, pentru zelul sau râvna sa.) Este cinstit pe 10 mai.

12. Apostolul Matia (ales în locul lui Iuda Iscarioteanul care se spânzurase), a predicat, de dragul numelui lui Iisus, în „ Etiopia cea mai din afară ”. În Dicţionar al Noului Testament se spune că “ în Etiopia, adică în Colchida”, unde a fost răstignit, sau după altă tradiţie, a fost ucis cu pietre şi decapitat. E cinstit pe 9 august.

...

Apostolul Pavel (Paul), de dragul numelui lui Iisus, a predicat prin multe ţări până la Roma, unde a fost ucis cu sabia, din ordinul împăratului Nero. Anul 67. Înainte de a se converti la creştinism el avea numele de Saul şi-i persecutase pe creştini. Chiar consimţise la uciderea cu pietre a lui Ştefan. E sărbătorit pe 29 iunie. Din naștere avea numele de Saul. El nu a făcut parte dintre Cei Doisprezece Apostoli, ci a fost chemat la misiunea de apostol după Înălțarea Mântuitorului la Cer.











...

"În 2001 Barrett și colegul său Todd M. Johnson au început să colecteze statistici despre martiri. În lucrarea lor originală, importantă și influentă, World Christian Trends AD 30 – AD 2200 (Pasadena: William Carey Library, 2001), ei au afirmat că până în anul 2000 fuseseră aproximativ 70 de milioane de martiri creștini, din care 45 de milioane au fost concentrați în secolul XX. Cartea a explicat metodologia folosită, și a definit martirii creștini ca fiind «credincioși în Hristos care și-au pierdut viețile în mod prematur, în situații de martori, ca rezultat al ostilității umane». A fi «în situația de martori», au explicat autorii, înseamnă că cineva poate deveni un martir « în mod conștient sau inconștient ». Ei i-au socotit ca martiri creștini pe aceia uciși din cauza statusului lor de «credincioși creștini» atribuit lor de cei care i-au ucis, neținând cont de faptul dacă în timpul uciderii lor «proclamau în mod activ» credința. Dar calculul a exclus într-adevăr pe cei uciși pentru motive naționale, etnice sau politice care doar se întâmplau să fie creștini dar nu au fost uciși din cauza faptului că erau creștini.

Iarăși, statistica este un domeniu foarte discutabil dar cartea, deși nu fără critici, este încă respectată pe scară largă și citată în mediul academic. După cartea lor, Barrett și Johnson și-au actualizat constant statistica despre martiri. În ultima lor actualizare, «Christianity 2011: Martyrs and the Resurgence of Religion», publicată în numărul pentru ianuarie 2011 (vol. 35, n.1) din al lor International Bulletin of Missionary Research, ei notau că numărul martirilor creștini pe an a ajuns la culmea de aproximativ 160.000 în anul 2000 din cauza situațiilor locale, inclusiv din Sudan. Dat fiind faptul că condițiile din Sudan și din alte părți au devenit mai puțin dramatice, estimarea lor «sigură» pentru anul 2010 este de 100.000 de martiri creștini. Ei de asemenea se așteaptă ca cifra de 100.000 să se repete în mod real în 2011.

O carte importantă despre persecuțiile religioase este The Price of Freedom Denied, scrisă de sociologii Brian J. Grim și Roger Finke (Cambridge: Cambridge University Press, 2011). Fără a discuta multele probleme metodologice ridicate de această carte foarte importantă, permiteți-mi doar să menționez că ei citează sugestii că numărul martirilor creștini e posibil acum să fie mai mare decât estimarea de mai sus, între 130.000 și 160.000.


Christian Martyrs, One Every Five Minutes: «A Reliable Estimate», by Massimo Introvigne, http://www.cesnur.org/2011/mi-cri-en.html


2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI

 

Sinaxar 30 Iunie, https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1688083200

 

Cei 12 Apostoli, https://ro.orthodoxwiki.org/Apostol#Cei_12_Apostoli

https://ro.wikipedia.org/wiki/Apostol#Tabel_comparativ_cu_numele_apostolilor

.....................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Despre influența bună a lui Iisus în istoria lumii, desființarea sclaviei: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? I ( Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note )

 

Despre schimbarea în bine a atitudinii față de femei și copii: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? II ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

 

Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...