sâmbătă, 1 iulie 2023

BOLILE TRUPULUI își au începutul ÎN PĂCATE. PĂCATUL se face mai întâi ÎN SUFLET. Deci, VINDECAREA trebuie să înceapă de la SUFLET. Se cuvine SĂ-L RUGĂM PE DUMNEZEU, în primul rând, SĂ NE VINDECE SUFLETUL. … [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca (din fila de calendar creștin ortodox pe luna IULIE, anul 2023, editat de Oastea Domnului)] Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Preotul Iosif Trifa (1888-1938) este întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 

FIECARE BOALĂ

 

Fiecare boală-și are începutu-ntr-un păcat,

trupul nu se-mbolnăvește cât e sufletul curat.

Numai după ce păcatul intră-n suflet, doar apoi,

întinându-se și trupul, vin al boalelor convoi.

 

Nu-L rugați întâi pe Domnul să vă vindece vreun trup,

câtă vreme-n al lui suflet stau păcatele ca-n stup,

Ci rugați-vă `nainte și-L chemați pe Dumnezeu,

ca să-i poată fi dat harul și iertat păcatul greu.   

 

Poate poți (prin stăruințe vinovat de îndelungi)

la vreo slabă vindecare a vreunui trup să-ajungi,

dar când boala sufletească n-a fost vindecată-ntâi,

numai cu o vindecare-nșelătoare-ai să rămâi.

 

Mulți, când suferă cu trupul, au un suflet credincios,

dar, cum au scăpat de boală, Îl și uită pe Hristos.

Dumnezeu le dase boala ca să-L afle-n acest fel,

dar când le-a luat durerea s-au și despărțit de El.

 

Nu doriți întâi să scape nimenea de-o boală grea,

ci să lase-ntâi păcatul, că din cauza lui e ea.

Dacă-i vindeci al lui suflet, poți să-i scapi și trupul său,

dar când sufletul se pierde, vindecarea-n trup e-un rău.

 

Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis pentru credință timp de peste 17 ani. https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Dorz

………………………………………………………………………………………

Ce ne cere Dumnezeu nouă ? Ce-ar dori să cerem? Să fim ca Iisus, în Care S-a îmbrăcat El, dându-ni-se model și viață. Dumnezeu pune apăsul pe “a fi”, noi pe a avea. De aceea, noi, înaintea lui Dumnezeu, mereu suntem în trista situație de cerșetori, pe când, de fapt, trebuie să fim în situația de fii.

*

Când crezi despre tine că ești drept, ai închis toate posibilitățile tale de desăvârșire. Când știi că ești păcătos, când ești convins de nedesăvârșirea ta, e semn că Cel Desăvârșit e lângă tine, și conștiința ta, ochiul celor cerești, strigă diferența între El și tine.

Preotul călugăr ortodox Arsenie Boca (1910-1989), pictor, teolog și duhovnic vestit, propus pentru a fi declarat sfânt.

Cât de sfânt este Sfântul Ardealului ? Teologul Florian Bichir a studiat dosarul secret Arsenie Boca: https://youtu.be/OXrs3mxTl7I  , interviu publicat în 19 septembrie 2022.

De ce este amânată canonizarea lui Arsenie Boca? O atitudine politicianistă care nu ar avea ce să caute în consolidarea credinței ortodoxe, articol din 11 aprilie 2021, de Leonard Bădilă. https://www.capital.ro/de-ce-este-amanata-canonizarea-lui-arsenie-boca-o-atitudine-politicianista-care-nu-ar-avea-ce-sa-caute-in-consolidarea-credintei-ortodoxe.html

https://www.oradesibiu.ro/2019/09/06/exclusiv-totul-despre-canonizarea-parintelui-arsenie-boca/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca

http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/arsenie-boca-omul-iisus-adus-lumanare-aprinsa-prin-furtuna-1_5181337e053c7dd83f651baa/index.html

…………………………………………………………………

 

Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel Răstignit”.

 

Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935.

https://www.youtube.com/watch?v=8eMERg0KblA

 https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Trifa

https://oasteadomnului.ro/

………………………………………………………………………………………………………

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor!

Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

.............................................................................................................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:             

“DUHULE PREASFINTE, DOAMNE, VIU IZVOR DE SFÂNTĂ VIAȚĂ,/ GLAS DE RUGĂ `NALȚ SPRE TINE ÎN ACEASTĂ DIMINEAȚĂ!” … [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca; (din fila de calendar creștin ortodox pe luna IUNIE, anul 2023, editat de Oastea Domnului)]

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...