luni, 5 iunie 2023

Sărbătoarea de azi se numește SFÂNTA TREIME. Azi este A Doua Zi De Rusalii, iar această zi este dedicată lui DUMNEZEU, ADICĂ FIINȚEI SUPREME CARE A CREAT LUMEA, CARE SUSȚINE LUMEA, CARE A MÂNTUIT LUMEA, CARE SFINȚEȘTE LUMEA, CARE VA JUDECA LUMEA CU DREPTATE. Noi, creștinii, avem UN SINGUR DUMNEZEU, adică avem o credință monoteistă. Este mare taina despre Dumnezeul nostru! Dumnezeul nostru este UNUL SINGUR, DAR EL ESTE ÎN TREI PERSOANE. Să explicăm această exprimare neobișnuită! Când spunem că Dumnezeul nostru este UNUL SINGUR, ne referim la Ființa Lui spirituală și infinită. Ființa Dumnezeului nostru este UNA. DUMNEZEU ARE O SINGURĂ FIINȚĂ. Din alt punct de vedere, adică dacă ne referim la Persoanele Divine, spunem că Dumnezeul nostru S-a făcut cunoscut oamenilor în TREI PERSOANE, și prin urmare ÎL cunoaștem ca SFÂNTA TREIME: 1. TATĂL CERESC VEȘNIC; 2. FIUL VEȘNIC AL TATĂLUI CERESC; și 3. DUHUL SFÂNT VEȘNIC AL TATĂLUI CERESC. Deci, Dumnezeul nostru este UNUL ÎN FIINȚĂ, dar El este ÎNTREIT ÎN PERSOANE. Avem de a face cu o taină foarte mare! Cu o axiomă. Axiomele se cred, nu se demonstrează: 1+1+1=1, adică Trei Persoane Divine, Veșnice, Egale, Adevărate și Distincte au O Singură Ființă Divină, Veșnică și Adevărată. S-au făcut analogii pentru a ne apropia cumva de această Taină: de ex., timpul vieții noastre este unul singur, dar are trei aspecte: trecut, prezent și viitor. Sau altă analogie, un singur pom are trei părți: rădăcină, tulpină și coroană. Bineînțeles că sunt slabe aceste analogii, dar totuși, ne ajută un pic. Oricum, taina rămâne taină, misterul despre Un Singur Dumnezeu Adevărat în Trei Persoane Divine Adevărate rămâne insondabil. ... Sfânta Treime este reprezentată iconografic sub forma celor Trei Îngeri Care s-au arătat patriarhului biblic Avraam, la stejarul Mamvri, în perioada Vechiului Testament. Deși erau Trei Persoane, Avraam se adresează ca Unui Singur Dumnezeu: "Doamne, dac'am aflat har în ochii Tăi, nu-l ocoli pe robul Tău!” ... Cu ocazia sărbătorii de azi, haideți să rostim acum, cu credință și cu conștiință smerită, frumoasa rugăciune PREASFÂNTĂ TREIME: Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi! Doamne, curăţeşte păcatele noastre! Stăpâne, iartă fărădelegile noastre! Sfinte, cercetează şi vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău! ... De asemenea, haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii, despre atitudinea pe care se cuvine să o avem în relațiile interumane, atitudine însoțită de conștiința că în același timp suntem în relații și cu îngerii, și cu Dumnezeu!

Pr. prof. Ion Ciungu


 

Sfânta Treime este reprezentată iconografic sub forma celor Trei Îngeri Care s-au arătat patriarhului biblic Avraam, la stejarul Mamvri, în Vechiul Testament. Deși erau Trei, Avraam se adresează ca Unuia Singur: “Domnul i S'a arătat [lui Avraam] la stejarul Mamvri, pe când el ședea în pragul cortului său sub zăduful amiezei. Și ridicându-și el ochii, s'a uitat; și iată, trei Oameni îi stăteau în față; și de cum I-a vazut, a alergat din pragul cortului său în întâmpinarea Lor și s'a închinat până la pământ 1. Și a zis: "Doamne 2, dac'am aflat har în ochii Tăi, nu-l ocoli pe robul Tău!” (Facerea sau Geneza, capitolul 18, versetele 1 – 3). https://www.crestinortodox.ro/biblia/Facerea/Aratarea-treimica-de-la-stejarul-Mamvri/ https://ro.orthodoxwiki.org/Sf%C3%A2nta_Treime    https://ro.orthodoxwiki.org/Pogor%C3%A2rea_Duhului_Sf%C3%A2nt


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în A Doua Zi De Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 12, versetele 10 – 20:

Mt 18, 10-20

10

Luaţi seama să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici; că vă spun Eu vouă că îngerii lor din ceruri d pururea văd faţa Tatălui Meu Care este în ceruri;

11

fiindcă Fiul Omului a venit să-l mântuiască pe cel pierdut.

12

Ce părere aveţi?: Dacă un om are o sută de oi şi una din ele se rătăceşte, nu le lasă el oare în munţi pe cele nouăzeci şi nouă şi, ducându-se, o caută pe cea rătăcită?

13

Şi dacă se întâmplă s'o găsească, adevăr vă grăiesc că se bucură de ea mai mult decât de cele nouăzeci şi nouă care nu s'au rătăcit.

14

Tot astfel, vrerea Tatălui vostru Celui din ceruri nu aceasta este, să piară vreunul din aceştia mici.

15

De-ţi va greşi fratele tău, mergi, mustră-l numai între tine şi el. Şi de te va asculta, l-ai câştigat pe fratele tău.

16

Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, pentru ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot ce se spune.

17

Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar dacă nici de Biserică nu va asculta, să-ţi fie ca un păgân şi ca un vameş e.

18

Adevăr vă grăiesc: Oricâte veţi lega pe pământ vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer.

19

Vă mai spun că dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ asupra unui lucru pe care-l vor cere, li se va da lor de către Tatăl Meu Cel ce este în ceruri.

20

Că unde sunt doi sau trei adunaţi întru numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor“.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/05

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

https://www.episcopia-italiei.ro/nepsis/2021/08/30/sfantul-alexandru-din-svir-svirski-facatorul-de-minuni-din-rusia-caruia-i-s-a-aratat-sfanta-treime/


……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

DUHUL SFÂNT ESTE CU NOI (poezie de Rusalii, 4 iunie 2023)


RUSALIILE: RUGĂCIUNE CĂTRE DUHUL SFÂNT: Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul Bunătăților și Dătătorule de Viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre! SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR ESTE SĂRBĂTOAREA POGORÂRII DUHULUI SFÂNT. Această sărbătoare este la 50 de zile după sărbătoarea Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Prin urmare, sărbătoarea aceasta se mai numește și CINCIZECIMEA. Aceasta este Cincizecimea cea Nouă, Cincizecimea Creștinilor, spre deosebire de Cincizecimea Veche, a iudeilor. ... După ce s-a înălțat la Cer, Domnul nostru Iisus Hristos L-a trimis de la Tatăl Ceresc pe Duhul Sfânt peste apostoli. Duhul Sfânt a venit sub forma unor flăcări (limbi) ca de foc și S-a așezat peste fiecare apostol. Care a fost efectul pogorârii (coborârii) Duhului Sfânt peste apostoli? Apostolii s-au umplut de Duh Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul Sfânt. Ei s-au adresat atunci mulțimii de oameni adunate la Ierusalim din diferite țări. Despre ce vorbeau apostolii? Vorbeau despre minunile lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, vorbeau despre faptul că pentru iertarea păcatelor oamenilor sunt absolut necesare Pocăința și Botezul, ca etape premergătoare pentru primirea Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel luând chip văzut Biserica (Comunitatea) Creștină. Datorită acestui fapt, Ziua Cincizecimii este considerată a fi ZIUA DE NAȘTERE A BISERICII CREȘTINE.


CUVÂNTUL “TREIME” REFERITOR LA DUMNEZEU ÎL ÎNTÂLNIM CEL MAI DEVREME ÎN SECOLUL AL II-LEA, LA PATRIARHUL THEOPHILUS AL ANTIOHIEI. DOGMA DESPRE SFÂNTA TREIME S-A DEFINIT ÎN SECOLUL AL IV-LEA, CÂND S-A SCRIS CREZUL CREȘTIN. SĂRBĂTORIREA LA CINCIZECIME ( RUSALII) A SFINTEI TREIMI DATEAZĂ DIN VREMEA ÎMPĂRATULUI BIZANTIN LEON CEL ÎNȚELEPT (886-912). DUMNEZEIREA TREIMICĂ, ÎNSĂ, ESTE DIN VEȘNICIE, MAI PRESUS DE ORICE TIMP, DAR S-A REVELAT CLAR PRIN MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN TIMPUL BOTEZULUI LA RÂUL IORDAN. DUPĂ PORUNCA MÂNTUITORULUI, BOTEZUL SE FACE ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH. (azi, 8 iunie 2020, este a doua zi de Rusalii, dedicată Sfintei Treimi)


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...