duminică, 18 iunie 2023

Astăzi este A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la RUSALII sărbătorim Venirea Duhului Sfânt, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, peste Apostoli. De asemenea, știm că Duhul Sfânt le-a dat Apostolilor curajul și darul de a vorbi în limbi străine despre faptele minunate ale lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Duhul Sfânt i-a învățat pe Apostoli să vorbească despre iertarea păcatelor oamenilor. Oamenii pot primi iertarea păcatelor numai prin Pocăință și Botez. După Pocăință și Botez oamenii primesc darurile Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel înființându-se, în chip văzut, Biserica (Comunitatea) Creștină. ... Astăzi, în A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA VENIRII DUHULUI SFÂNT, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie ne amintește cum Domnul nostru Iisus Hristos i-a chemat la misiunea de apostoli pe 4 pescari: pe Petru și Andrei, apoi pe Iacov și Ioan. IISUS LE-A ZIS: “VENIȚI DUPĂ MINE ȘI VĂ VOI FACE PESCARI DE OAMENI!” ESTE UIMITOR FAPTUL CĂ EI “ÎNDATĂ” L-AU URMAT PE IISUS. Tot în această Duminică, fiecare Biserică Ortodoxă Națională îi comemorează pe sfinții ei locali. În calendarele Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 1992, în această Duminică, numită DUMINICA SFINȚILOR ROMÂNI, sunt cinstiți toți sfinții care au trăit pe pământul românesc, știuți și neștiuți. Suntem astfel îndemnați să fim colaboratori ai Duhului Sfânt, Care este Duhul Adevărului, Dătătorul Vieții Adevărate și Mângâietorul sufletelor noastre. Duhul Sfânt ne îndeamnă spre faptele care luminează înaintea oamenilor spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Duhul Sfânt ne îndeamnă să-L mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos înaintea oamenilor.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 ... și Iisus le-a zis: « Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! » Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.”


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 2 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 4, versetele 18 – 23:

Mt 4, 18-23


18

Şi pe când umbla El pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon cel ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele său, care aruncau mreaja în mare, că erau pescari,

19

şi le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!“

20

Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.

21

De acolo, mergând mai departe, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacob al lui Zevedeu şi pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-şi mrejele, şi i-a chemat.

22

Iar ei, îndată lăsându-şi corabia şi pe tatăl lor, au mers după El.

23

Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa întru popor.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/18

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

 


Icoana Sfinților Români. Acatistul Tuturor Sfinților Români: https://multumesc.mobi/2015/06/15/acatistul-tuturor-sfintilor-romani/

Despre Duminica Sfinților Români putem afla mai multe aspecte din articolele de la următoarele link – uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni    … https://ro.orthodoxwiki.org/Sinaxar_al_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni

Duminica Sfinţilor Români: 6 aspecte mai puțin cunoscute despre românii din Sinaxare, articol publicat în 4 iulie 2021, pe website-ul Patriarhiei Române, BASILICA, de Gheorghe Anghel. Același articol, în engleză, 6 interesting little-known things about the Romanian Saints, publicat în 8 iulie 2021, de Aurelian Iftimiu. 

 

Textul evanghelic pentru Duminica Sfinților Români este din Sfânta Evanghelie după Matei: cap. V, 14-16 şi X, 32-33; X, 17, 18,22:

 

Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.

Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.

Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din Ceruri.

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriştilor şi în sinagogile lor vă vor bate cu biciul.

La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor.

Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui.

http://sfintiromani.ro/ro/pagina/188/iunie_duminica_sf_romani_slujba.html

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

Astăzi este PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la RUSALII sărbătorim Venirea Duhului Sfânt, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, peste Apostoli, la 10 zile după Înălțarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos, și la 50 de zile după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, știm că Duhul Sfânt le-a dat Apostolilor curajul și darul de a vorbi în limbi străine despre faptele minunate ale lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ei vorbeau despre iertarea păcatelor oamenilor. Oamenii pot primi iertarea păcatelor numai prin Pocăință și Botez. După Pocăință și Botez oamenii Îl primesc pe Duhul Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel înființându-se, în chip văzut, Biserica (Comunitatea) Creștină. ... Astăzi, ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA VENIRII DUHULUI SFÂNT, îi sărbătorim pe Toți Sfinții, adică azi sunt sărbătorite toate persoanele care au lucrat și lucrează cu Duhul Sfânt în așa fel încât și-au sfințit viața în mod deosebit, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Duminica de azi se numește DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR. Dumnezeu este Izvorul Sfințeniei. El a împărtășit, împărtășește și va împărtăși sfințenie tuturor persoanelor care participă constant la lucrarea Lui. Biserica ne învață că există mai multe categorii de sfinți: Maica Domnului, îngerii, proorocii, apostolii, martirii (mucenicii), ierarhii, cuvioșii (călugării), pustnicii, mărturisitorii, împărații, doctorii fără de arginți și alți sfinți, pe care îi știm și pe care nu-i știm. ... Cu ocazia Duminicii de azi, se cuvine să ne facem obiceiul de a adăuga în rugăciunile noastre și această propoziție: PENTRU RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINȚILOR TĂI, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI PE NOI!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...