duminică, 18 iunie 2023

Astăzi este A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la RUSALII sărbătorim Venirea Duhului Sfânt, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, peste Apostoli. De asemenea, știm că Duhul Sfânt le-a dat Apostolilor curajul și darul de a vorbi în limbi străine despre faptele minunate ale lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. De asemenea, Duhul Sfânt i-a învățat pe Apostoli să vorbească despre iertarea păcatelor oamenilor. Oamenii pot primi iertarea păcatelor numai prin Pocăință și Botez. După Pocăință și Botez oamenii primesc darurile Duhului Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel înființându-se, în chip văzut, Biserica (Comunitatea) Creștină. ... Astăzi, în A DOUA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA VENIRII DUHULUI SFÂNT, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie ne amintește cum Domnul nostru Iisus Hristos i-a chemat la misiunea de apostoli pe 4 pescari: pe Petru și Andrei, apoi pe Iacov și Ioan. IISUS LE-A ZIS: “VENIȚI DUPĂ MINE ȘI VĂ VOI FACE PESCARI DE OAMENI!” ESTE UIMITOR FAPTUL CĂ EI “ÎNDATĂ” L-AU URMAT PE IISUS. Tot în această Duminică, fiecare Biserică Ortodoxă Națională îi comemorează pe sfinții ei locali. În calendarele Bisericii Ortodoxe Române, începând din anul 1992, în această Duminică, numită DUMINICA SFINȚILOR ROMÂNI, sunt cinstiți toți sfinții care au trăit pe pământul românesc, știuți și neștiuți. Suntem astfel îndemnați să fim colaboratori ai Duhului Sfânt, Care este Duhul Adevărului, Dătătorul Vieții Adevărate și Mângâietorul sufletelor noastre. Duhul Sfânt ne îndeamnă spre faptele care luminează înaintea oamenilor spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Duhul Sfânt ne îndeamnă să-L mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos înaintea oamenilor.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 ... și Iisus le-a zis: « Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni! » Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.”


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 2 – a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 4, versetele 18 – 23:

Mt 4, 18-23


18

Şi pe când umbla El pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon cel ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele său, care aruncau mreaja în mare, că erau pescari,

19

şi le-a zis: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni!“

20

Iar ei, îndată lăsându-şi mrejele, au mers după El.

21

De acolo, mergând mai departe, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacob al lui Zevedeu şi pe Ioan, fratele lui, în corabie cu Zevedeu, tatăl lor, dregându-şi mrejele, şi i-a chemat.

22

Iar ei, îndată lăsându-şi corabia şi pe tatăl lor, au mers după El.

23

Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa întru popor.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/18

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0  

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

...

 


Icoana Sfinților Români. Acatistul Tuturor Sfinților Români: https://multumesc.mobi/2015/06/15/acatistul-tuturor-sfintilor-romani/

Despre Duminica Sfinților Români putem afla mai multe aspecte din articolele de la următoarele link – uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Duminica_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni    … https://ro.orthodoxwiki.org/Sinaxar_al_Sfin%C8%9Bilor_Rom%C3%A2ni

Duminica Sfinţilor Români: 6 aspecte mai puțin cunoscute despre românii din Sinaxare, articol publicat în 4 iulie 2021, pe website-ul Patriarhiei Române, BASILICA, de Gheorghe Anghel. Același articol, în engleză, 6 interesting little-known things about the Romanian Saints, publicat în 8 iulie 2021, de Aurelian Iftimiu. 

 

Textul evanghelic pentru Duminica Sfinților Români este din Sfânta Evanghelie după Matei: cap. V, 14-16 şi X, 32-33; X, 17, 18,22:

 

Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă.

Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă.

Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din Ceruri.

Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în Ceruri.

Feriţi-vă de oameni, căci vă vor da pe mâna sinedriştilor şi în sinagogile lor vă vor bate cu biciul.

La dregători şi la regi veţi fi duşi pentru Mine, spre mărturie lor şi păgânilor.

Şi veţi fi urâţi de toţi pentru numele Meu; iar cel ce va răbda până în sfârşit, acela se va mântui.

http://sfintiromani.ro/ro/pagina/188/iunie_duminica_sf_romani_slujba.html

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

Astăzi este PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la RUSALII sărbătorim Venirea Duhului Sfânt, de la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, peste Apostoli, la 10 zile după Înălțarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos, și la 50 de zile după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, știm că Duhul Sfânt le-a dat Apostolilor curajul și darul de a vorbi în limbi străine despre faptele minunate ale lui Dumnezeu, despre Răstignirea, Moartea, Învierea și Înălțarea la Cer a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ei vorbeau despre iertarea păcatelor oamenilor. Oamenii pot primi iertarea păcatelor numai prin Pocăință și Botez. După Pocăință și Botez oamenii Îl primesc pe Duhul Sfânt. Atunci, la Cincizecime, în urma predicii rostite de Sfântul Apostol Petru, au primit Botezul aproximativ 3.000 de persoane, astfel înființându-se, în chip văzut, Biserica (Comunitatea) Creștină. ... Astăzi, ÎN PRIMA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA VENIRII DUHULUI SFÂNT, îi sărbătorim pe Toți Sfinții, adică azi sunt sărbătorite toate persoanele care au lucrat și lucrează cu Duhul Sfânt în așa fel încât și-au sfințit viața în mod deosebit, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri. Duminica de azi se numește DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR. Dumnezeu este Izvorul Sfințeniei. El a împărtășit, împărtășește și va împărtăși sfințenie tuturor persoanelor care participă constant la lucrarea Lui. Biserica ne învață că există mai multe categorii de sfinți: Maica Domnului, îngerii, proorocii, apostolii, martirii (mucenicii), ierarhii, cuvioșii (călugării), pustnicii, mărturisitorii, împărații, doctorii fără de arginți și alți sfinți, pe care îi știm și pe care nu-i știm. ... Cu ocazia Duminicii de azi, se cuvine să ne facem obiceiul de a adăuga în rugăciunile noastre și această propoziție: PENTRU RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINȚILOR TĂI, DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI PE NOI!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...