joi, 29 iunie 2023

Azi, 29 iunie, îi sărbătorim pe SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL, care au suferit moarte de martiri, în anul 67, pentru credința lor în FIUL LUI DUMNEZEU, MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Era în timpul persecuției contra creștinilor, persecuție declanșată de împăratul roman Nero. Creștinii erau condamnați la moarte. La ROMA, PETRU A FOST RĂSTIGNIT (cu capul în jos, la cererea lui, căci a spus că nu este vrednic să moară ca Mântuitorul), iar PAVEL A FOST DECAPITAT. Biserica (Comunitatea) Creștină este întemeiată pe jertfa creștinilor. La TEMELIA BISERICII stă, în primul rând, JERTFA MÂNTUITORULUI PE CRUCEA GOLGOTEI, apoi JERTFA APOSTOLILOR și a TUTUROR CREȘTINILOR de-a lungul secolelor, până la sfârșitul lumii. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2.000 sunt 70 de milioane de martiri creștini. Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, acordă-ne și nouă demnitatea să fim creștini care se jertfesc spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu


Iisus i-a întrebat pe ucenicii Săi astfel: « Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului? » … « Dar voi, voi cine ziceți că sunt? »
Răspunzând Simon Petru, a zis: « Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu-Cel-Viu! »

 

În drum spre Damasc, mergând cu misiunea de a-i persecuta pe creștini, Saul a fost învăluit dintr-o dată de o lumină din cer, ca de fulger, apoi a căzut la pământ și a auzit un glas care-i zicea astfel: « Saule, Saule, de ce Mă prigoneşti? » Iar Saul a zis: « Cine eşti, Doamne? » Şi Domnul a zis: « Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigoneşti. Greu îţi este să izbeşti cu piciorul în ţepuşă. » (Faptele Apostolilor, 9) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=26&cap=9

Petru era pescar evreu din localitatea Betsaida, regiunea Galileea, în nordul Țării Sfinte. Numele său era Simon, iar Mântuitorul i-a dat numele de Kefa (care în limba aramaică înseamnă stâncă, piatră), nume consemnat în limba greacă sub forma Petros, iar în latină Petrus. Petru, ca și fratele său Andrei, făcea parte din Cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Pavel sau Paul, după numele ebraic Saul, era din localitatea Tars, provincia romană Cilicia (actualmente pe teritoriul Turciei). El nu a făcut parte dintre Cei Doisprezece Apostoli, ci a fost chemat la misiunea de apostol după ce Mântuitorul S-a înălțat la Cer.

Cu mult zel ei au predicat multor oameni, din multe locuri, Evanghelia sau Vestea Bună adusă lumii de Mântuitorul și au suferit moarte martirică la Roma, în timpul persecuției declanșată de împăratul Nero, anul morții lor fiind în general considerat a fi 67.  Petru a fost răstignit (cu capul în jos, la cererea lui, căci a spus că nu este vrednic să moară ca Mântuitorul), iar Pavel a fost decapitat. Mai multe despre ei putem afla din articolele de la următoarele link-uri: https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Petru  ...  https://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_Pavel   https://ro.wikipedia.org/wiki/Simon_Petru ...  https://ro.wikipedia.org/wiki/Pavel_(apostol)

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie la sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Pavel este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 16, versetele 13 – 19:

 

“Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?

Iar ei au răspuns: Unii, Ioan Botezătorul, alţii Ilie, alţii Ieremia sau unul dintre prooroci.

Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?

Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.

Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.

Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.

Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri.”

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=16

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna6

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/6/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.oca.org/readings/daily/2023/06/25

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

Astăzi este A TREIA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Astăzi, în A TREIA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie ne amintește despre unele aspecte din PREDICA DE PE MUNTE rostită de FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS: despre conștiința morală, care s-ar putea să ne fie luminată sau întunecată; despre grija pe care Dumnezeu, Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, o are față de lume în general și față de oameni în special; despre faptul că NIMENI NU POATE SLUJI, ÎN ACELAȘI TIMP ȘI CU FIDELITATE, LA DOI DOMNI, CĂCI SAU PE UNUL ÎL VA URÎ ȘI PE CELĂLALT ÎL VA IUBI, SAU DE UNUL SE VA ALIPI ȘI PE CELĂLALT ÎL VA DISPREȚUI. NU PUTEM SĂ SLUJIM LUI DUMNEZEU ȘI LUI MAMONA. MAMONA ESTE DEMONUL BANULUI; despre îndemnul pe care ni-l adresează Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, de a căuta mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, fiind siguri că toate lucrurile necesare vieții – mâncare, băutură, îmbrăcăminte – ni se vor adăuga!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...