sâmbătă, 3 iunie 2023

NOSTALGIE (poezie scrisă la Sibiu azi, 3 iunie 2023, de colegul nostru prof. Ioan Motronea)


 


Plecat și rătăcit în lume,

Dând crez aceluia ce minte,

Deși de mult Te-am părăsit,

De glasul Tău mi-aduc aminte.

 

Sătul de multa-mi rătăcire,

Robit de dorul ce m-apasă,

Părinte, mi-am venit în fire,

Primește-mă, mă-ntorc ACASĂ!

 

Mi-e dor de starea de-mplinire,

Mi-e dor de duhul stăpânit de bine,

Nesfredelit de îndoială,

De frică, scârbă și rușine.

 

Vreau să mă scald iar în Lumină,

Mi-e dor să beau din Apa Vie,

Mi-e dor de cânt și zbor de Îngeri,

De negrăita Armonie.

 

Mi-e dor de dreapta-Ți rânduială,

Mi-e dor de soața mea curată,

De viețuirea în Iubire,

Mi-e dor de Eva ne-nșelată.

 

Mi-e dor de veri în nesfârșire,

Fără de triste, ofilite toamne,

Mi-e dor de Slava Casei TALE,

Mi-e tare dor de TINE, DOAMNE!


..............................................................................................................

Aici se încheie această poezie.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele poezii.

 

PROTESTUL MEU ... ÎNTR-O “ROMÂNIE EDUCATĂ” ... (scris de colega noastră C. P. F., azi, 17 mai 2023, cu ocazia Grevei de Avertisment, dintre orele 11:30 – 13:30)

 

RUGĂCIUNE PENTRU NAȚIUNE (la 1 decembrie 2022)


ULTIMA FRUNZĂ, poezie de Elena Baciu-Mihailov. (această "frumoasă poezie de toamnă cu o morală deosebită" am primit-o de la colega noastră Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu, jud. Sibiu)

 

RĂSĂRIT DE SOARE LA MARE (de Ioan Motronea)

 

RUGĂCIUNE, Pentru acei ce-și pun nădejdea-n Tine ... (de Ioan Motronea)

 

VITEZDA (poezie-rugăciune scrisă de colegul meu, profesorul Ioan Motronea, în noaptea de 7 mai 2020; am publicat-o pe blog fără să mai aștept aprobarea lui; vindecarea slăbănogului de la Vitezda ne este amintită în fiecare an de către Biserică la trei săptămâni după Paști, în acest an în duminica următoare, 10 mai 2020)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...