sâmbătă, 3 iunie 2023

NOSTALGIE (poezie scrisă la Sibiu azi, 3 iunie 2023, de colegul nostru prof. Ioan Motronea)


 


Plecat și rătăcit în lume,

Dând crez aceluia ce minte,

Deși de mult Te-am părăsit,

De glasul Tău mi-aduc aminte.

 

Sătul de multa-mi rătăcire,

Robit de dorul ce m-apasă,

Părinte, mi-am venit în fire,

Primește-mă, mă-ntorc ACASĂ!

 

Mi-e dor de starea de-mplinire,

Mi-e dor de duhul stăpânit de bine,

Nesfredelit de îndoială,

De frică, scârbă și rușine.

 

Vreau să mă scald iar în Lumină,

Mi-e dor să beau din Apa Vie,

Mi-e dor de cânt și zbor de Îngeri,

De negrăita Armonie.

 

Mi-e dor de dreapta-Ți rânduială,

Mi-e dor de soața mea curată,

De viețuirea în Iubire,

Mi-e dor de Eva ne-nșelată.

 

Mi-e dor de veri în nesfârșire,

Fără de triste, ofilite toamne,

Mi-e dor de Slava Casei TALE,

Mi-e tare dor de TINE, DOAMNE!


..............................................................................................................

Aici se încheie această poezie.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele poezii.

 

PROTESTUL MEU ... ÎNTR-O “ROMÂNIE EDUCATĂ” ... (scris de colega noastră C. P. F., azi, 17 mai 2023, cu ocazia Grevei de Avertisment, dintre orele 11:30 – 13:30)

 

RUGĂCIUNE PENTRU NAȚIUNE (la 1 decembrie 2022)


ULTIMA FRUNZĂ, poezie de Elena Baciu-Mihailov. (această "frumoasă poezie de toamnă cu o morală deosebită" am primit-o de la colega noastră Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu, jud. Sibiu)

 

RĂSĂRIT DE SOARE LA MARE (de Ioan Motronea)

 

RUGĂCIUNE, Pentru acei ce-și pun nădejdea-n Tine ... (de Ioan Motronea)

 

VITEZDA (poezie-rugăciune scrisă de colegul meu, profesorul Ioan Motronea, în noaptea de 7 mai 2020; am publicat-o pe blog fără să mai aștept aprobarea lui; vindecarea slăbănogului de la Vitezda ne este amintită în fiecare an de către Biserică la trei săptămâni după Paști, în acest an în duminica următoare, 10 mai 2020)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...