duminică, 2 iulie 2017

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (II)

Stihuri de Acatist


de Vasile Călin Drăgan
  



Bucură-te că ura de sine până la moarte cu care-mi hrănești sufletul  îmi zădărnicește dragostea de sine și-mi sălășluiește în inimă adevărata ta dragoste!
Bucură-te înăsprire a vieții mele duhovnicești, moarte a patimilor mele care-mi aduci mie viața și învierea! Bucură-te tu, cea fără de patimă!
Bucăre-te Preacurată Fecioară - curățirea poftelor mele! Bucură-te cea întru totul curată!
Bucură-te Maica Domnului - diriguitoarea mâniei și tămăduirea iuțimii mele! Bucură-te tăria cea Preasfântă a Duhului Sfânt care străbați cerul și pământul!

Bucură-te, zid nebiruit!
Bucură-te stâncă neclătinată pe care stă Hristos farul cel călăuzitor și nerătăcit!
Bucură-te că tu mă  înveți a nu mă apăra când trec valurile vieții peste mine!
Bucură-te că tu mă înveți a nu mă împotrivi niciodată!

Bucură-te cel mai înalt catarg al Corabiei celei purtătoare de biruință al Bisericii de care ne ținem până trecem prin cele mai înspăimântătoare furtuni!
Bucură-te că tu ești singura care ne poți învăța taina cea adâncă a Crucii: a iubi și pe Fiul tău și pe cei care l-au suit pe cruce!
Bucură-te singura povățuitoare a iubirii de vrăjmași!
Bucură-te cea mai înaltă școală de pe pământ și știința teologică cea mai înaltă!

Bucură-te simplitatea desăvârșită a pruncilor întru Hristos!
Bucură-te povățuitoare a Marii Științe a osândirii de sine, căci sub ochii tăi, sub cruce, tâlharul cel bun – Dismas s-a osândit pe sine ca nevrednic de mântuire și într-o clipă a dobândit raiul!
Bucură-te Maica Domnului - mintea cea prealuminată și înțelepciunea  cea mai sfântă!
Bucură-te inima Întregii Sfintei Treimi!
Bucură-te cea care ne dăruiești la vreme potrivită sfântă deznădejde a biruirii patimilor  care nu mă lasă a-mi pune nădejdea cea mai presus de fire decât în Însuși Mântuitorul nostru!
Bucură-te care-mi aduci sfânta părăsire a Duhului Sfânt  pentru  a-mi aduce aminte doar de dragostea mea cea dintâi!
Bucură-te înțeleaptă retragere a harului celui sfânt, care mă înveți pe mine a face toate cele pe care Domnul însuși le-a săvârșit întru mine dintru început!
Bucură-te revărsare a harului celui mare dintru început peste noi toți!

Bucură-te întărire în vreme de  ispită și preaînsemnată învățătură lucrătoare de mântuire după ce trece judecata de cumpănă a sufletelor noastre!
Bucură-te negrăită coborâre fără deznădăjduire  a minții celei binecinstitoare în iadul cel mai adânc, pentru a dărui smerenia și biruința desăvârșită asupra patimii mândriei!
Bucură-te că tu ne înveți a ne ține mintea în hăul cel mai adânc aducându-ne aminte de biruința cea plină de nădejde și mântuire a Fiului Tău cel Preasfânt asupra morții și a iadului!
Bucură-te pătură de foc în care ne învelim în vremea deznădejdii și nerăbdării noastre!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...