duminică, 18 iunie 2017

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE”

Stihuri de Acatist 

de Vasile Călin Drăgan




Bucură-te Maică Preadulce care ne naști întru negrăită suferință la viața cea veșnică!
Bucură-te plânsul meu cel aducător de bucurie!
Bucură-te lacrimă duioasă care înseninezi sufletele noastre!
Bucură-te smerenie care ne izbăvești de dulceața patimilor!

Bucură-te bucurie simplă și veselie cerească întru care ne izbăvești de râsul cel întinat și de veselia cea lumească!
Bucură-te emoție simplă și neprefăcută care ne dai a trăi toate cele sufletești  în Duhul cel Sfânt tămăduindu-le și înălțându-le la cele duhovnicești!
Bucură-te că tu ne înveți a rosti toată mâhnirea noastră cu deschiderea cea largă a inimii înaintea lui Dumnezeu, povățuindu-ne a nu ne întoarce nicioadată cu mânie sau cu ură împotriva aproapelui care ne-a mâhnit!
Bucură-te că întru tine s-a topit toată ura noastră prefăcându-se întru dragostea cea dintâi!

Bucură-te că tu ne-ai învățat a nu ucide omul cel vechi cu mânie, ci a-l topi cu îndelungă răbdare, cu dragostea și dorul de Dumnezeu!
Bucură-te Maica Domnului iubitoarea tuturor celor deznădăjduiți!
Bucură-te Maica Domnului, tristețea mea cea bucuroasă și bucuria mea cea întristată!
Bucură-te tristețea cea sfântă a inimii mele care întuneci lumina cea necurată a egoismului meu!

Bucură-te bucurie netrecătoare și nepierzătoare care întristezi bucuria cea trecătoare a acestei lumi dăruindu-mi mai presus de toate lumina cea nezidită și veșnică a Fiului Tău și Dumnezeului nostru.
Bucură-te bucuria tristeții mele celei deznădăjduitoare și și întristarea bucuriei mele celei necugetate!
Bucură-te cea care mă ajuți a purta suferință împăciuitoare cu Dumnezeu și cu aproapele meu!
Bucură-te de-o-iubirea omului cu Dumnezeu!

Bucură-te preadulce lumină a întunecatei mele minți!
Bucură-te dez-amăgirea mea cea sfântă, bucură-te cea care m-ai izbăvit de amăgirea și întunericul înșelăciunii vrăjmașului!
Bucură-te că tu și de cele care respiră un subțire aer de rătăcire ne păzești  și ne mântuiești!
Bucură-te strălumina preadulce și preasfântă care zădărnicești și mai ales lumina cea firească a minții mele!

Bucură-te că tu ne luminezi și ne izbăvești  și de cea mai mare și mai străină înșelare: înclinarea de a crede propriei mele minți!
Bucură-te că tu ne înveți a intra în mintea lui Dumnezeu, căci Tu ești singura care niciodată nu a greșit și niciodinioară a ieșit din Preasfânta și Dumnezeiască Mintea Lui!
Bucură-te căci tu niciodată nu ai fost părăsită de Harul Presfântului Duh precum eu nemernicul! Bucură-te căci tu niciodinioară nu ai greșit, nici măcar în gând, dar eu mereu greșesc și nici o clipă nu trăiesc fără a păcătui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...