sâmbătă, 18 aprilie 2020

SÂMBĂTA MARE: “ÎN MORMÂNT CU TRUPUL, ÎN IAD CU SUFLETUL, CA UN DUMNEZEU ÎN RAI CU TÂLHARUL, ” ... NE AMINTIM DE COBORÂREA LA IAD A MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, DE ODIHNA ACTIVĂ A LUI, PRIN CARE AUTORITATEA IADULUI A FOST DESFIINȚATĂ DIN INTERIOR, CĂCI DIAVOLUL S-A LĂCOMIT SĂ ÎNGHITĂ MOMEALA TRUPULUI MORT AL LUI IISUS, CONSIDERÂNDU-L A FI UN OARECARE OM MORT, NEȘTIIND CĂ ÎN EL ESTE DUMNEZEIREA CARE ÎL VA RUINA TREPTAT. (scurtă traducere, din engleză, din articolul HRISTOS CUCERITORUL IADULUI, COBORÂREA LUI HRISTOS ÎN IAD, POTRIVIT TRADIȚIILOR TEOLOGICE RĂSĂRITEANĂ ȘI APUSEANĂ, alcătuit de episcopul rus Hilarion Alfeyev și prezentat în SUA în 2002)






Pr. prof. Ion Ciungu








„Pentru că şi Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepţi, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, Cu care S-a coborât şi a propovăduit şi duhurilor ţinute în închisoare, Care fuseseră neascultătoare altădată”... (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 3, versetele 18-20). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=3&id=61
…………





Având în vedere că articolul este destul de extins, traduc câteva propoziții din partea introductivă, apoi subpunctul al 3-lea, intitulat Doctrina despre coborârea la iad și teodiceea.


Coborârea lui Hristos în iad este unul dintre evenimentele cele mai misterioase, enigmatice și inexplicabile din istoria Noului Testament. În lumea creștină de astăzi, acest eveniment este înțeles în mod diferit. Teologia liberală apuseană respinge total orice posibilitate de a vorbi despre coborârea lui Hristos în iad în mod literal, argumentând că textele scripturistice referitoare la această temă ar trebui înțelese metaforic. Doctrina tradițională catolică insistă că după moartea Sa pe cruce Hristos a coborât în iad pentru a-i elibera din el numai pe drepții Vechiului Testament. O înțelegere similară este cât se poate de răspândită printre creștinii ortodocși.”



 3 Doctrina despre coborârea la iad și teodiceea


„Să trecem la semnificația teologică a doctrinei despre coborârea lui Hristos la iad. Această doctrină, după viziunea noastră, are mare semnificație pentru teodicee, [adică pentru] justificarea lui Dumnezeu în fața minții umane acuzatoare. De ce permite Dumnezeu suferința și răul? De ce îi condamnă El pe oameni la chinurile iadului? În ce măsură este Dumnezeu responsabil de ceea ce se întâmplă pe pământ. De ce în Biblie Dumnezeu apare ca fiind un Judecător crud și nemilos căruia `îi pare rău`de acțiunile sale și care îi pedepsește pe oameni pentru greșeli pe care El le știa de mai înainte și pe care le-ar fi putut împiedica? Aceste întrebări și altele similare au fost puse de-a lungul istoriei.


„Mai înainte de toate, se cuvine să spunem că doctrina coborârii lui Hristos în iad ridică vălul de pe misterul care învăluie relația dintre Dumnezeu și diavolul. Istoria acestei relații merge înapoi până la timpul creației. Potrivit învățăturii bisericești larg răspândite, diavolul a fost creat ca o făptură bună și perfectă, dar a căzut de lângă Dumnezeu din cauza mândriei. Drama relației personale dintre Dumnezeu și diavol nu s-a terminat aici. De la căderea lui, diavolul a început să se opună bunătății și iubirii divine prin orice mijloace și să facă tot ce poate pentru a împiedica mântuirea oamenilor. Diavolul nu este atotputernic, totuși; puterile lui sunt restricționate de Dumnezeu și el poate opera numai în cadrul limitelor permise de Dumnezeu. Această ultimă afirmație este confirmată de primele rânduri din Cartea lui Iov unde diavolul apare ca o făptură care are, în primul rând, relații personale Dumnezeu și, în al doilea rând, care este pe deplin supusă lui Dumnezeu.


„Prin crearea ființelor umane și punerea lor într-o situație unde ele aleg între bine și rău, Dumnezeu a asumat responsabilitatea pentru destinul lor mai îndepărtat. Dumnezeu nu l-a lăsat pe om față în față cu diavolul, ci El Însuși a intrat în lupta pentru supraviețuirea spirituală a umanității. În acest scop El a trimis profeți și învățători, apoi El Însuși a devenit om, a suferit pe cruce și a murit, a coborât în iad și a fost înviat din morți, cu scopul de a Se împărtăși de soarta umană. Prin coborârea la iad, Hristos nu l-a distrus pe diavol ca făptură personală și vie, ci `a desființat puterea diavolului`, l-a deposedat pe diavolul de autoritatea și puterea furate de către el de la Dumnezeu. Când s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, diavolul și-a stabilit ca sarcină să își creeze propriul regat autonom unde el să fie stăpân și unde să câștige înapoi de la Dumnezeu un spațiu în care prezența lui Dumnezeu să nu poată fi simțită în nici un fel. În înțelegerea Vechiului Testament, acest loc era numit șeol.  După Hristos, șeol-ul a devenit un loc al prezenței divine.


„Această prezență este simțită de către toți cei din paradis ca fiind o sursă de bucurie și fericire, dar pentru cei din iad ea este o sursă de suferință. Iadul, după Hristos, nu mai este locul unde diavolul stăpânește și oamenii suferă, ci mai întâi de toate este închisoare pentru diavolul însuși, precum și pentru cei care în mod voluntar au decis să stea cu el și să se împărtășească de soarta lui. Acul morții a fost desființat de Hristos și zidurile iadului au fost distruse. Dar `moartea chiar fără acul ei este încă puternică pentru noi... Iadul cu zidurile lui distruse și cu porțile lui desființate este încă plin cu aceia care, după ce au părăsit îngusta cărare regală a crucii care duce la paradis, urmează calea cea largă a vieților lor`.


„Hristos a coborât în iad nu ca o altă victimă a diavolului, ci ca și Cuceritor. El a coborât cu scopul de `a-l lega pe cel puternic`și de `a-i jefui vasele`. Potrivit învățăturii patristice, diavolul nu L-a recunoscut în Hristos pe Dumnezeu întrupat. L-a confundat cu un om obișnuit și, ridicându-se la `momeala` cărnii a înghițit `cârligul` Dumnezeirii (imagine folosită de Grigorie de Nyssa). Oricum, prezența lui Hristos în iad a constituit otrava care a început să ruineze iadul din interior (această imagine a fost folosită în secolul al IV-lea de autorul sirian Iacob Aphrahat. Distrugerea finală a iadului și victoria ultimă asupra diavolului vor avea loc în timpul celei de A Doua Veniri a lui Hristos când `ultimul dușman care trebuie distrus este moartea`, când totul va fi supus lui Hristos și Dumnezeu va deveni `totul în toate`. 


„Doctrina despre coborârea lui Hristos în iad este importantă pentru o înțelegere a acțiunii lui Dumnezeu în istoria umană, după cum este reflectată în Vechiul Testament. Relatarea biblică despre potop, care a distrus toată umanitatea, este o piatră de poticnire pentru mulți care doresc să creadă într-un Dumnezeu milostiv dar nu se pot împăca cu un Dumnezeu căruia `îi pare rău` de propria lui faptă.  Învățătura despre coborârea în iad, cum este expusă în 1 Petru 3: 18 – 21, totuși, aduce o perspectivă nouă în întregime pentru înțelegerea de către noi a misterului mântuirii. Se dovedește că pedeapsa cu moartea pronunțată de Dumnezeu pentru a întrerupe viața umană nu înseamnă că ființele umane sunt deposedate de speranța spre mântuire, căci, nereușind să se întoarcă spre Dumnezeu în timpul vieții lor, oamenii s-ar putea întoarce spre El în viața de după moarte după ce au auzit predicarea făcută de Hristos în închisoarea iadului. Încredințându-i morții pe cei pe care i-a creat, Dumnezeu nu i-a distrus, ci pur și simplu i-a transferat într-o stare diferită în care ei au putut să audă predicarea făcută de Hristos, pentru a-L crede și a-L urma.”

...

Aici se încheie subpunctul al 3-lea din articolul scris de Episcopul Hilarion Alfeyev: Christ the Conqueror of Hell, The Descent of Christ into Hades in Eastern and Western Theological Traditions, A lecture delivered at St Mary’s Cathedral, Minneapolis, USA, on 5 November 2002, publicat pe website-ul Departamentul pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei: http://orthodoxeurope.org/page/11/1/5.aspx


…………………………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit despre semnificaţia Sâmbetei Mari.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :


ELITA IUDAICĂ A PUS STRAJĂ LA MORMÂNTUL ÎN CARE ERA CORPUL MORT AL LUI IISUS ȘI A PECETLUIT PIATRA. Textul evanghelic din Vinerea Mare ...

SUTE DE PĂRINȚI CREȘTINI CARE AU COPII LA ȘCOLI ÎN COMITATUL WARWICKSHIRE, DIN ANGLIA, SUNT MULȚUMIȚI CĂ AU REUȘIT ÎN SFÂRȘIT SĂ SCOATĂ DIN ȘCOLI PREDAREA EDUCAȚIEI SEXUALE PRIN CARE SE PROMOVA DESTRĂBĂLAREA SEXUALĂ ÎN ȘCOALA PRIMARĂ, TRANSGENDERISMUL LA COPIII CU VÂRSTA DE 4 ANI, HOMOSEXUALITATEA LA COPIII CU VÂRSTA DE 6 ANI ETC, ÎN TIMP CE CREDINȚELE MORALE TRADIȚIONALE ERAU RIDICULIZATE. SUCCESUL SCOATERII DIN ȘCOLI A ACESTEI EDUCAȚII SE DATOREAZĂ GRUPULUI CREȘTIN DE PRESIUNE NUMIT “THE CHRISTIAN INSTITUTE” DIN REGATUL UNIT CARE A AMENINȚAT CĂ DĂ ÎN JUDECATĂ “CONSILIUL COMITATULUI WARWICKSHIRE” PENTRU CĂ A PROMOVAT ÎN ȘCOLI PROGRAMUL “ALL ABOUT ME” (TOTUL DESPRE MINE), PRIN CARE ȘCOLILE ÎȘI ÎNCALCĂ OBLIGAȚIILE LEGALE. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 15, 14 și 13 aprilie 2020). OBSERVĂM CĂ ÎN ROMÂNIA PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS A PROMULGAT ÎN 3 APRILIE 2020 LEGEA CARE PREVEDE EDUCAȚIE PENTRU VIAȚĂ ȘI SĂNĂTATE, INCLUSIV EDUCAȚIE SEXUALĂ PENTRU COPII ÎN ȘCOLI. NE AMINTIM CĂ ÎN GERMANIA ȘI AUSTRIA S-A AJUNS LA DESTRĂBĂLAREA SEXUALĂ PRIN INTERMEDIUL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII ȘI PRIN INTERMEDIUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI ÎN PERIOADA ANILOR 1960 - 1980 !!!





ÎN SPANIA 5000 DE PĂRINȚI AU PARTICIPAT LA UN MARȘ, ÎN 29 FEBRUARIE 2020, ÎMPOTRIVA MINISTERULUI EDUCAȚIEI CARE IMPUNE NOI POLITICI DE EDUCAȚIE SEXUALĂ, LGBT ȘI IDEOLOGIA DE GEN. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 4 martie 2020). PROBABIL CĂ ȘI ÎN MINISTERUL EDUCAȚIEI DIN ROMÂNIA SUNT INFLUENȚE PUTERNICE DE ACEST FEL, AVÂND ÎN VEDERE FAPTUL CĂ PROFESOARELE ȘI PROFESORII DE RELIGIE SUNT JIGNIȚI ÎN MOD GENERALIZAT, IAR PATRIARHIA ROMÂNĂ A DECLARAT, ÎN 2017, CĂ ESTE INCORECTĂ ȘI INJUSTĂ ACEASTĂ JIGNIRE. NE AMINTIM CĂ ÎN ROMÂNIA REFERENDUMUL PENTRU FAMILIE DIN OCTOMBRIE 2018 A EȘUAT ȘI CĂ IDEOLOGIA DE GEN ESTE POLITICĂ DE STAT. NE AMINTIM CĂ UNGARIA S-A TREZIT LA TIMP ȘI A ELIMINAT DIN UNIVERSITĂȚI IDEOLOGIA DE GEN ÎN 2019.








ÎN ELVEȚIA S-A DECIS PRIN REFERENDUM SĂ FIE RESTRÂNSĂ LIBERTATEA RELIGIOASĂ PRIN PROMOVAREA LIBERTĂȚII LGBT, IAR GUVERNUL ELVEȚIAN, ÎN MOD IRONIC ȘI FRAUDULOS, A SPUS CĂ DEȘI SE RESTRÂNGE VORBIREA LIBERĂ, TOTUȘI ÎN REALITATE NU ESTE O RESTRÂNGERE A VORBIRII LIBERE. DAR ADEVĂRUL ESTE URMĂTORUL: CREȘTINII NU-ȘI VOR MAI PUTEA EXPRIMA OPOZIȚIA FAȚĂ DE CĂSĂTORIILE ÎNTRE PERSOANE DE ACELAȘI SEX, ADICĂ NU-ȘI VOR MAI PUTEA EXPRIMA ÎNVĂȚĂTURA BIBLICĂ, CĂCI ACEASTĂ EXPRIMARE VA FI CONSIDERATĂ „HATE SPEECH” (VORBIRE CU URĂ) ȘI VA FI PEDEPSITĂ DE LEGE. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 13 februarie 2020). NE AMINTIM CĂ SE INVESTESC BANI MULȚI, LA NIVEL MONDIAL, PENTRU A DISTRUGE STANDARDELE ÎNVĂȚĂTURILOR BIBLICE ȘI A IMPUNE, PRIN GUVERNE CORUPTE ȘI JUSTIȚII CORUPTE, STANDARDE DE VIAȚĂ CONTRARE BIBLIEI. ÎNSĂ CREȘTINII ADEVĂRAȚI NU SE VOR CONFORMA UNOR STANDARDE CONTRARE BIBLIEI, CHIAR DACĂ SE ÎNMULȚEȘTE FĂRĂDELEGEA.


















CREDINȚA RUȘILOR ÎN DUMNEZEU ȘI CĂSĂTORIA HETEROSEXUALĂ SUNT NOI AMENDAMENTE DORITE LA CONSTITUȚIA RUSIEI ȘI PROPUSE RECENT PARLAMENTULUI DE PREȘEDINTELE PUTIN. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 3 și 2 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN 1 FEBRUARIE 2020 PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI A CERUT CA ÎN CONSTITUȚIA RUSIEI SĂ SE FACĂ REFERIRE LA DUMNEZEU.








IISUS ESTE PRIMUL MARTOR REAL PENTRU DUMNEZEU ÎMPOTRIVA DIAVOLULUI. NUMAI SUPUNEREA NOASTRĂ FAȚĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI NUMAI DRAGOSTEA NOASTRĂ PENTRU EL NE POT ARĂTA CALEA SPRE ÎNNOIREA BISERICII, CARE A AJUNS SĂ FIE CONSIDERATĂ A FI NUMAI UN APARAT POLITIC. ÎNCERCAREA DE A CREA O ALTĂ BISERICĂ, FĂRĂ DUMNEZEU, ÎN CARE CONCEPTUL DE  MORALITATE CREȘTINĂ A INTRAT ÎN DISOLUȚIE, A EȘUAT. CRIZA ABUZURILOR SEXUALE DIN PARTEA PREOȚILOR CATOLICI NU POATE FI ÎNȚELEASĂ DEPLIN FĂRĂ A OBSERVA COLAPSUL STANDARDELOR NORMATIVE CU PRIVIRE LA SEXUALITATE, SUSȚINUT PE LINIE GUVERNAMENTALĂ ÎN GERMANIA ȘI AUSTRIA, ÎN PERIOADA ANILOR 1960-1980 ; ȘI FĂRĂ A OBSERVA COLAPSUL TEOLOGIEI MORALE CATOLICE, CARE ELIMINASE LA UN MOMENT DAT CATEGORIILE DE BINE ABSOLUT ȘI RĂU ABSOLUT ; ȘI FĂRĂ A OBSERVA RESPINGEREA TRADIȚIEI BISERICII DE CĂTRE UNII EPISCOPI CATOLICI DUPĂ CONCILIUL VATICAN II (1962-1965).  (Din eseul Papei emerit Benedict XVI, „Biserica și scandalul abuzului sexual”, din data de 10 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii)  




ÎN GEORGIA, DE PAȘTI, BISERICILE NU VOR FI ÎNCHISE PENTRU CREDINCIOȘI, DUPĂ CUM A ANUNȚAT ÎN 14 APRILIE 2020 PRIM-MINISTRUL GIORGI GAKHARIA, CARE I-A ÎNDEMNAT, TOTUȘI, PE CREDINCIOȘI SĂ STEA ACASĂ, PENTRU A NU-I PUNE PE CONDUCĂTORII BISERICII ÎN SITUAȚIA CA CHIAR EI SĂ LE CEARĂ CREDINCIOȘILOR ACEST LUCRU, AVÂND ÎN VEDERE CĂ ÎN ACEST WEEKEND, DE PAȘTI (19 APRILIE 2020), EPIDEMIA COVID-19 AR PUTEA AJUNGE LA VÂRF. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 15 aprilie 2020). ȘTIM ÎNCĂ DIN 2 APRILIE CĂ PATRIARHUL ILYA AL II-LEA A DECLARAT CĂ HRANA SPIRITUALĂ ESTE TOT AȘA DE IMPORTANTĂ ȘI DE NECESARĂ PENTRU CREDINCIOȘI CA ȘI HRANA TRUPEASCĂ, ȘI PRIN URMARE NU ESTE POSIBIL SĂ SE ÎNCHIDĂ UȘILE BISERICILOR PENTRU CREDINCIOȘII CARE VOR SĂ VINĂ. DE ASEMENEA, EL I-A ÎNDEMNAT PE CREDINCIOȘI SĂ RESPECTE MĂSURILE SANITARE STABILITE DE AUTORITĂȚILE STATULUI.























BISERICILE AMENINȚATE, DISCRIMINATE, NEDREPTĂȚITE, DE OFICIALI GUVERNAMENTALI DIN SUA, ÎN TIMPUL PANDEMIEI, SUNT APĂRATE DE PROCURORUL GENERAL AL SUA, WILLIAM BARR, CARE A ANUNȚAT MĂSURI ÎMPOTRIVA ACELOR OFICIALI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 12 aprilie 2020). MULȚI SOCIOLOGI ARGUMENTEAZĂ CĂ MERSUL LA BISERICĂ ESTE PUR ȘI SIMPLU UN OBICEI CARE ODATĂ ÎNTRERUPT, CUM ESTE ACUM, NU VA MAI PUTEA FI RELUAT. ÎNSĂ PUNCTUL DE VEDERE EXPRIMAT DE UN CREȘTIN, ÎN REVISTA NERELIGIOASĂ BRITANICĂ “THE SPECTATOR”, ESTE CĂ CHIAR DACĂ ACUM BISERICA TRECE PRINTR-O CRIZĂ DEVASTATOARE, TOTUȘI PE TERMEN LUNG NE PUTEM AȘTEPTA LA O BISERICĂ ÎNFLORITOARE. (articol în engleză din 11 aprilie 2020; scurtă anunțare a știrii). NE AMINTIM DE DISCRIMINĂRILE GUVERNAMENTALILOR ROMÂNI LA ADRESA BISERICILOR, UNDE CREDINCIOȘII NU AU VOIE SĂ MEARGĂ ACUM, ÎN PANDEMIE, NICI MĂCAR ÎN EXTERIORUL LOR SĂ ASCULTE SLUJBELE, DAR ÎN AEROPORTURI A FOST ȘI ESTE VOIE SĂ SE ÎNGHESUIE MII DE ROMÂNI PENTRU A PLECA SLUGI AGRICOLE ÎN GERMANIA. NE AMINTIM DE ILEGALITATEA ÎNCHIDERII BISERICILOR ȘI DE LUPTA ÎN JUSTIȚIE A DOI ROMÂNI NECLERICI PENTRU DESCHIDEREA BISERICILOR (TEOLOGUL MIHAI-SLIVIU CHIRILĂ ȘI JUDECĂTORUL IOAN PETRESCU). (articole în română din 9 aprilie 2020). NE AMINTIM CE A SCRIS CEL MAI MARE CRISTOLOG ROMÂN (STERIE DIAMANDI) CU PRIVIRE LA CEI CARE ÎL ATACĂ , DE 2000 DE ANI, PENTRU A-L DISTRUGE DIN SUFLETELE CREDINCIOȘILOR, PE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PE EL CARE ESTE PIATRA NESTEMATĂ DIN CAPUL UNGHIULUI. SPLENDOAREA LUI NU POATE FI NIMICITĂ.





























































































































































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SFÂNTA ȘI MAREA ZI LUNI din SĂPTĂMÂNA SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, adică în A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI. Astăzi, în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică se face pomenire de IOSIF, fiul patriarhului biblic Iacov, care a trăit cu multe sute de ani înainte de Domnul nostru Iisus Hristos. Deși era nevinovat, IOSIF a fost vândut de frații săi, pe 20 de arginți. Astfel viața lui IOSIF, cu suferințele și succesul lui, este o prefigurare, o anticipare, a vieții lui IISUS, cu VINDEREA LUI pe 30 de arginți, cu SUFERINȚELE LUI, cu RĂSTIGNIREA și MOARTEA LUI, dar și cu VICTORIA ÎNVIERII LUI. Ni se atrage atenția, și azi, să nu-L vindem pe Mântuitorul lumii, pe Salvatorul nostru. ... De asemenea, azi, în SFÂNTA ȘI MAREA ZI LUNI, se face pomenire de SMOCHINUL CEL FĂRĂ ROADĂ, care a fost blestemat de Domnul nostru Iisus Hristos și s-a USCAT, în ziua care a urmat după Intrarea Triumfală și Smerită în Ierusalim. Observăm în Sfânta Evanghelie după Marcu, la capitolul 11, faptul că DUPĂ BLESTEMAREA SMOCHINULUI, IISUS ÎI ALUNGĂ DIN TEMPLU PE NEGUSTORI ȘI RĂSTOARNĂ MESELE SCHIMBĂTORILOR DE BANI. Aceste două evenimente (uscarea smochinului prin blestem și curățarea templului) sunt în strânsă legătură unul cu altul și sunt MANIFESTĂRI ALE PUTERII ȘI AUTORITĂȚII DIVINE ALE LUI IISUS, fiind și REVELAȚII ALE JUDECĂȚII LUI DUMNEZEU ÎMPOTRIVA IPOCRIZIEI ELITEI POLITICO-RELIGIOASE IUDAICE. Acel smochin cu frunze, dar lipsit de fructe, simbolizează ipocrizia iudaică, mândria și reclama iudaică lipsite de adevăratele virtuți păcute lui Dumnezeu. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/947517260434774 ... Textul evanghelic programat pentru azi ne prezintă PROFEȚIA SPUSĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS cu privire la SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT, precum și cu privire la SFÂRȘITUL LUMII. Știm că profeția cu privire la sfârșitul Ierusalimului ipocrit s-a împlinit cu precizie uimitoare, în anul 70, când armatele romane conduse de Titus au cucerit și distrus Ierusalimul. De atunci, evreii n-au mai avut țară până în anul 1948 când s-a înființat statul Israel. SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT ESTE O IMAGINE A SFÂRȘITULUI LUMII, când va veni Domnul nostru Iisus Hristos pe norii cerului ca Judecător al lumii, cu putere mare și cu slavă multă. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim din aceste lecții pe care ni le dai, ajută-ne să nu Te vindem, ajută-ne să nu lăsăm duhul ipocriziei în sufletele noastre, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu   “ Şi vorbindu-i, i-a zis: „De-acum înainte, roadă din tine nimeni în veac să nu mănânce!” Iar ucenicii Săi auzeau. ...