sâmbătă, 21 martie 2020

LINGURIȚA PENTRU SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE SE DEZINFECTEAZĂ ȘTERGÂNDU-SE CU UN ȘERVET IMPREGNAT ÎN ALCOOL, APOI SE INTRODUCE ÎN APĂ, DUPĂ FIECARE PERSOANĂ CARE SE ÎMPĂRTĂȘEȘTE, ÎN PERIOADA EPIDEMIEI, CONFORM NOILOR INSTRUCȚIUNI APROBATE DE PATRIARHUL KIRILL AL BISERICII ORTODOXE RUSE ȘI PUBLICATE ÎN 17 MARTIE 2020. RESTRICȚIILE DIN ACESTE INSTRUCȚIUNI AR TREBUI ÎNȚELESE ÎN DUHUL CUVINTELOR BIBLICE: „SĂ NU-L ISPITEȘTI PE DOMNUL DUMNEZEUL TĂU!” (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 20 și 17 martie 2020).


Pr. prof. Ion Ciungu







„Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, cap. 6, versetele 53-54) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=6






Din cele 22 de puncte ale documentului cu instrucțiuni referitoare la procedurile sanitare aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în contextul amenințării răspândirii infecției cu coronavirus, traduc primul punct:


Având în vedere că Jertfa Nesângeroasă nu poate fi anulată nicidecum, căci unde nu există Euharistie nu există viață bisericească, și că Sfântul Trup și Sânge ale lui Hristos sunt oferite pentru sănătatea bună atât a sufletului cât și a trupului (vezi, de exemplu, rugăciunile a 7-a și a 9-a ale Sfântului Ioan Gură de Aur din a sa Rânduială de Pregătire pentru Sfânta Împărtășanie), și ținând cont de practica istorică a Bisericii Ortodoxe adoptată în situația unei epidemii, Sfintele Taine ale lui Hristos se cuvine să fie oferite și lingurița se cuvine să fie ștearsă după fiecare persoană care se împărtășește, cu un șervet impregnat în spirt (împrospătându-se regulat impregnarea), și apoi să fie introdusă în apă, care se folosește mai târziu potrivit practicii spălării șervetelor.


La acest prim punct există o notă de subsol explicativă, referitoare la procedura de împărtășire a bolnavilor cu boli infecțioase, făcându-se trimitere și la legile bisericești pe care se bazează.



În articolul 22 se explică faptul că prescripțiile și restricțiile introduse în acest document se cuvine să fie înțelese ca o respectare a cuvintelor din Sfintele Scripturi: „Să nu-L ispitești pe Domnul Dumnezeul tău” (Matei 4, 7), iar în caz de boli infecțioase credincioșii ar trebui să se abțină și să nu meargă la biserică, din iubire și grijă față de aproapele.



Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla din articolele următoare:


How has the Russian Orthodox Church responded to coronavirus?, publicat în data de 20 martie 2020, pe website-ul rus de știri RUSSIA BEYOND, de Victoria Ryabikova. https://www.rbth.com/lifestyle/331862-how-has-russian-orthodox-church-responded-to-coronavirus


Coronavirus Vs. The Church: Orthodox Traditionalists Stand Behind The Holy Spoon, publicat în data de 17 martie 2020, pe website-ul de știri Radio Free Europe Radio Liberty, de Ron Synovitz. https://www.rferl.org/a/coronavirus-vs-the-church-orthodox-traditionalists-stand-behind-the-holy-spoon/30492749.html



Instructions to rectors of parishes and monasteries’ town churches, abbots and abbesses of the monasteries of the Russian Orthodox Church over the threat of spreading coronavirus infection, publicat în 17 martie 2020, pe website-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse, Russian Orthodox Church, Official website of the Moscow Patriarchate. http://www.patriarchia.ru/en/db/text/5608615.html



……………………………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :

„CORONAVIRUSUL ȘI POTIRUL: PUTEM SĂ NE INFECTĂM SAU NU?” EXISTĂ TREI PUNCTE DE VEDERE ÎN CADRUL BISERICILOR ORTODOXE LOCALE. PUNCTUL DE VEDERE OFICIAL AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE ESTE CONSIDERAT A FI AL TREILEA PUNCT DE VEDERE, FIIND ÎNCADRAT ÎN CATEGORIA ORTODOCȘILOR „PRUDENȚI” CARE SPUN CĂ DEPINDE DE CREDINȚA FIECĂREI PERSOANE. PRIMUL PUNCT DE VEDERE ESTE CONSIDERAT A FI CEL AL „TRADIȚIONALIȘTILOR”, ADICĂ AL CELOR MAI MULȚI, CARE SPUN CĂ SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE NU POATE FI CONTAGIOASĂ ȘI CĂ ESTE BLASFEMIE SĂ AI ALT PUNCT DE VEDERE (BISERICA CIPRULUI ESTE PRIMA ÎN ACEASTĂ CATEGORIE). AL DOILEA PUNCT DE VEDERE ESTE CONSIDERAT A FI CEL AL CREȘTINILOR „LIBERALI”, CHIAR CREȘTINI ORTODOCȘI „LIBERALI”, CARE SUSȚIN CĂ SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE POATE FI CONTAGIOASĂ. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 14 martie 2020)

 


CREDINȚA ISTORICĂ ÎN DUMNEZEU ȘI VALORILE TRADIȚIONALE REFERITOARE LA CĂSĂTORIE ȘI FAMILIE FAC ACUM PARTE DIN CONSTITUȚIA RUSIEI, ÎN URMA APROBĂRII AMENDAMENTELOR CONSTITUȚIONALE DE CĂTRE DUMA DE STAT ȘI CONSILIUL FEDERAȚIEI ÎN 11 MARTIE 2020. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 12 martie 2020). NE AMINTIM CĂ PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI A CERUT ÎN FEBRUARIE CA ÎN CONSTITUȚIE SĂ SE FACĂ REFERIRE LA CREDINȚA RUȘILOR ÎN DUMNEZEU, APOI PREȘEDINTELE PUTIN A PROPUS PARLAMENTULUI SCHIMBĂRI CONSTITUȚIONALE.



















CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...