luni, 9 martie 2020

INSCRIPȚIA DE LA NAZARET, DIN PORUNCA UNUI ÎMPĂRAT ROMAN, INTERZICEA, SUB PEDEAPSA CU MOARTEA, DESCHIDEREA MORMINTELOR. ARE SAU NU ARE LEGĂTURĂ ACEASTĂ INSCRIPȚIE CU ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS? UN STUDIU RECENT SPUNE CĂ NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU MORMÂNTUL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN SCHIMB, ALȚI CERCETĂTORI SPUN CĂ ESTE POSIBIL SĂ AIBĂ. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 9, 7 și 4 martie 2020).

Pr. prof. Ion Ciungu





„Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt. Deci a alergat şi a venit la Simon-Petru şi la celălalt ucenic pe care-l iubea Iisus, şi le-a zis: Au luat pe Domnul din mormânt şi noi nu ştim unde L-au pus.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 20, versetele 1-2) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=20


Şi, adunându-se ei împreună cu bătrânii şi ţinând sfat, au dat bani mulţi ostaşilor, Zicând: Spuneţi că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam; Şi de se va auzi aceasta la dregătorul, noi îl vom îndupleca şi pe voi fără grijă vă vom face. Iar ei, luând arginţii, au făcut precum au fost învăţaţi. Şi s-a răspândit cuvântul acesta între Iudei, până în ziua de azi. (Sfânta Evanghelie după Matei, 28 ) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=28
............



O notă din anii 1920 lega Inscripția de la Nazaret de Mormântul Domnului nostru Iisus Hristos.





Inscripția de la Nazaret este un edict dat de către un împărat roman, prin care se anunța că nimănui nu îi este permis să deschidă morminte, cu atât mai puțin să mute cadavre dintr-un loc într-altul cu intenție rea sau să înlăture pietrele care sigilează mormântul,  - iar pentru încălcarea lui era prevăzută pedeapsa cu moartea.


Inscripția de la Nazaret se află în Biblioteca Franceză Națională din Paris. Timpul și locul descoperirii ei nu sunt cunoscute cu exactitate. Scrierea datează din secolul întâi înainte sau după Hristos. Numele împăratului roman care a dat edictul nu se cunoaște. (Unii argumentează că împăratul care a dat edictul respectiv a fost Tiberius, care era în funcție când a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos. Alții argumentează că a fost Augustus, care era în funcție când S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos.)







„Un studiu făcut de Universitatea Oklahoma și de Universitatea Harvard a contestat opinia unor specialiști conform căreia vechea tăbliță de marmură cunoscută ca Inscripția de la Nazaret fusese instalată în această regiune ca răspuns față de mormântul gol al lui Iisus, precum și pretenția altora că ea indică faptul că ucenicii Lui au furat corpul Lui din mormânt.”



Potrivit acestui studiu, Inscripția de la Nazaret nu are nici o legătură cu Mormântul lui Iisus, căci marmura pe care este scris edictul respectiv provine din insula grecească Kos, iar edictul a fost dat de Cezarul Augustus cu zeci de ani înainte de Hristos, din cauză că oamenii din Kos au intrat prin efracție în mormântul unui conducător tiran, Nikias, și i-au profanat cadavrul.  De asemenea, autorii studiului susțin că cel care a spus că inscripția i-a fost trimisă în anul 1878 de la Nazaret, Wilhelm Froehner, (care a murit în 1925), ar fi spus așa cu scopul de a da importanță și valoare acestui obiect vechi și astfel de a obține mai mulți bani pe el.

 

Totuși, alți cercetători, ca dr. Clyde Billington și dr. Pieter Lalleman, nu exclud posibilitatea legăturii dintre Inscripția de la Nazaret și Învierea lui Iisus. De exemplu, dr. Clyde Billington  a argumentat că Inscripția de la Nazaret are șase carcteristici care se potrivesc contextului iudaic, nicidecum contextului grec sau roman. 



Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla din articolele de mai jos :

Nazareth Inscription study questions link to Jesus’ tomb; not everyone agrees, publicat în data de 9 martie 2020, pe website-ul american de știri creștine THE CHRISTIAN POST, de Anugrah Kumar;


Is the mysterious Nazareth Inscription evidence of Jesus' resurrection?, publicat în data de 7 martie 2020, pe website-ul londonez de știri creștine CHRISTIAN TODAY, de Pieter Lalleman;


The Nazareth Inscription has no link to Jesus’s tomb, publicat în data de 4 martie 2020, pe website-ul britanic de știri The Sunday Times, de Sophie Freeman.


………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

IMAGINEA REALĂ A LUI IISUS ESTE CREATĂ ÎN TREI DIMENSIUNI PE BAZA GIULGIULUI DIN TORINO (articol în engleză din 21 iunie 2018; scurtă anunțare a știrii)



“GIULGIURILE PUSE JOS, IAR MAHRAMA CARE FUSESE PE CAPUL LUI NU ERA ÎMPREUNĂ CU GIULGIURILE”



CELE MAI PERICULOASE LOCURI DE PE PĂMÂNT, ÎN CARE SUNT OMORÂȚI ANUAL 50 DE MILIOANE DE COPII, SUNT PÂNTECELE MAMELOR. DUMNEZEU NU VA LĂSA ASTFEL DE CRIME NEPEDEPSITE. ASOCIAȚII CREȘTINE PRO VIAȚĂ, ANTI AVORT, DAU INFORMAȚII ȘI OFERĂ AJUTOR PERSOANELOR CARE INTRĂ ÎN ȘI IES DIN CLINICILE DE AVORT DIN SPANIA. (articol în germană din 4 martie 2020; și articole în engleză din 6 și din 5 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN ROMÂNIA PREOTUL NICOLAE TĂNASE DE LA VALEA PLOPULUI, JUD. PRAHOVA, ÎN 1990 A ÎNCEPUT PRIN MATERNITĂȚI ȘI SECȚII DE GINECOLOGIE SĂ OPREASCĂ UCIDEREA BEBELUȘILOR, REUȘIND SĂ SALVEZE MULTE VIEȚI, ASTĂZI EL FIIND TATĂ A PESTE 300 DE COPII. STATUL ROMÂN NU ESTE CONDUS DE CREȘTINI, CI DE CRIMINALI ATEI, SATANIȘTI, CARE ÎNCURAJEAZĂ UCIDEREA BEBELUȘILOR!!! CEA MAI CREȘTINĂ ȚARĂ DIN LUME ESTE POLONIA, AVÂND CEA MAI RESTRICTIVĂ LEGISLAȚIE DIN EUROPA CU PRIVIRE LA AVORTURI. NU DEGEABA DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI ÎN ANUL 2016.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“IISUSE, CEL CE AI ÎNVIAT DIN MORȚI, ÎNVIAZĂ ȘI SUFLETELE NOASTRE!” (din Acatistul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/786224906804127

  Pr. prof. Ion Ciungu       https://www.facebook.com/photo/?fbid=2935037073303450&set=a.711891222284724     https://www.faceb...