duminică, 22 martie 2020

ȘTIINȚA ȘI CREDINȚA SUNT COMPATIBILE; ANECDOTĂ DIN VIAȚA LUI LOUIS PASTEUR, INVENTATOR AL VACCINULUI ANTIRABIC. (traducere din franceză, în contextul în care mulți pe Facebook au apreciat, acum în vremea pandemiei de coronavirus, postarea jurnalistului Lucian Mândruță din 20 martie 2020, în care scrie că Pasteur nu s-a rugat și că descoperirea leacului ar exclude rugăciunea ; eu am văzut postarea preluată și prețuită de Marius Necși, fost elev la Seminarul Teologic din Alba-Iulia pe când eu eram acolo profesor și duhovnic.)


Pr. prof. Ion Ciungu







Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut; Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea.” (Psalmul 1, versetele 1-2) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=1

Louis Pasteur: Puțină știință te îndepărtează de Dumnezeu, dar multă știință te aduce înapoi la El.  (« Un peu de science éloigne de Dieu, mais beaucoup y ramène. »)




Îmi amintesc, cu mulțumire, de citatul de mai sus din omul de știință francez Louis Pasteur (1822-1895), referitor la relația dintre știință și credință în drumul spre Dumnezeu. Cred că profesorii de Religie care predau la clasa a XII-a s-au întâlnit cu acest citat.



Acum, fra Necksheee m-a făcut să mai caut despre Louis Pasteur și am găsit articolul L’anecdote qui démontre que science et foi sont compatibles, publicat în data de 24 ianuarie 2019, pe website-ul catolic Aleteia, de Mathilde de Robien. https://fr.aleteia.org/2019/01/24/le-jour-ou-louis-pasteur-demontra-que-science-et-foi-etaient-compatibles/



Traduc acest articol, în amintirea anilor de la Seminarul Teologic “Mitropolit Simion Ștefan din Alba-Iulia:



Anecdota care demonstrează că știința și credința sunt compatibile



Această anecdotă din viața lui Louis Pasteur, pionier al microbiologiei și inventator al vaccinului contra turbării, este suficientă pentru a rezuma smerenia de care putea da dovadă acest mare personaj. Ea pune în evidență, de asemenea, posibilitatea de a concilia credința creștină cu știința.


Această întâmplare se derulează în 1892 într-un tren. Louis Pasteur, atunci în vârstă de 70 de ani, a ocupat loc într-un vagon alături de un student tânăr. Celebrul chimist este pe punctul să înceapă rugăciunea rozarului, trecând printre degete perlele, când studentul îl interpelează :

-      Domnule, dumneavoastră mai credeți în aceste trucuri înapoiate ?
Apoi izbucnește în râs, înainte de a adăuga :

-      Eu, eu nu cred în astfel de stupidități. Urmați-mi sfatul. Aruncați rozarul acesta pe fereastră, și învățați deci ceea ce știința are de spus în acestă privință.

-      Știința ? întrebă cu smerenie bătrânul. Eu nu înțeleg această știință… Poate că veți putea să mi-o explicați ?

Studentul vede că omul este profund atins. Pentru a evita să-l rănească mai mult, îi răspunde :

-      Vă rog, dați-mi adresa dumneavoastră și vă voi trimite câteva lucrări pentru a vă ajuta în acest domeniu.

Atunci bătrânul caută cu grijă în buzunarul interior al vestonului său și îi înmânează băiatului cartea sa de vizită. Descoperind numele titularului cărții, studentul, rușinat, înclină capul și nu mai îndrăznește să spună un cuvânt. El tocmai citise « Louis Pasteur, Director al Institutului de Cercetare Științifică, Paris ».





Source : Dieu est humour, tome 2, Bernard Peyrous, Marie-Ange Pompignoli, Éditions de l’Emmanuel, 2011.






Există o altă versiune a acestei anecdote, în care Louis Pasteur este prezentat ca fiind pe punctul de a citi Biblia, în loc de a se ruga rozarul. 

…………….



Aici am terminat de tradus articolul din franceză.


Postarea lui Lucian Mândruță din 20 martie 2020, preluată cu drag în aceeași zi de Marius Necși, este următoarea :

Cineva mi-a spus azi la radio ca se roaga sa se gaseasca vaccinul.

Si m-am enervat. Si-am inceput sa urlu la el: "crezi ca nu s-au rugat si in Evul Mediu sa scape de boli? Crezi ca i-a salvat cineva? Crezi ca a aparut un leac din rugaciune?"

Nu!

N-a aparut, dragilor.

Leacul a aparut dupa ce oamenii s-au oprit din rugat. Dupa ce au facut din doua sticle o lentila si din mai multe lentile un microscop. Dupa ce au vazut, cu microscopul acela, ce e in lumea invizibila din jurul nostru.

Si dupa ce unuia - pe nume Pasteur - i-a venit o idee.

Nu s-a rugat.

Pasteur nu s-a rugat.

Pasteur s-a gandit.

Asta e diferenta intre doua gesturi:

Unul care duce omenirea spre adancul ei.

Si altul care o duce inainte.

Voi incotro ati vrea s-o luam de-aici inainte?


……………………………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat „știrea” respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole :

FOSTUL ATEU MILIARDAR A DEVENIT MAI RELIGIOS : MARK ZUCKERBERG, FONDATOR ȘI DIRECTOR GENERAL AL FACEBOOK, A DECLARAT SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ LA UN SUMMIT CĂ ULTIMII CÂȚIVA ANI AU FOST CHIAR UMILITORI PENTRU EL ȘI CĂ A DEVENIT MAI RELIGIOS. EL A TREBUIT SĂ RĂSPUNDĂ ÎN FAȚA CONGRESULUI SUA CU PRIVIRE LA MANIPULAREA ACHIZIȚIEI DE DATE ETC. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 7 februarie 2020). DEJA ÎN 2016, ZUCKERBERG A RĂSPUNS ASTFEL : „DAR ACUM EU CRED CĂ RELIGIA ESTE FOARTE IMPORTANTĂ.”





POȚI SĂ FII BUN FĂRĂ DUMNEZEU? HAI SĂ AFLĂM! VESTITUL ATEU ENGLEZ RICHARD DAWKINS SPUNE CĂ NU EXISTĂ DUMNEZEU ȘI CĂ NU EXISTĂ NICI BINE, NICI RĂU, CI NUMAI INDIFERENȚĂ NECRUȚĂTOARE. FILOSOFUL AMERICAN CREȘTIN WILLIAM LANE CRAIG NE AMINTEȘTE CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ȘI ASTFEL EXISTĂ VALOAREA MORALĂ A BINELUI OBIECTIV, ÎN RAPORT CU CARE MĂSURĂM ACȚIUNILE ȘI DECIZIILE NOASTRE. (argumentul moral pentru dovedirea existenței lui Dumnezeu, într-o prezentare de 5 minute, pe website-ul filosofului creștin american William Lane Craig; traducerea în română se află în acest articol). NE AMINTIM CĂ ÎN OCTOMBRIE 2019 RICHARD DAWKINS A RECUNOSCUT CĂ DESFIINȚAREA RELIGIEI ESTE O IDEE REA, CĂCI PREZENȚA LUI DUMNEZEU ÎN SOCIETATE AR PUTEA FACE SĂ SCADĂ RATA CRIMINALITĂȚII.



POTOPUL LUI NOE A FOST LA NIVEL MONDIAL, NU DOAR LA NIVEL REGIONAL. AȘA SUSȚINE APOLOGETUL CREȘTIN AUSTRALIAN KEN HAM, FONDATOR ȘI DIRECTOR EXECUTIV AL ORGANIZAȚIEI CREȘTINE AMERICANE „ANSWERS IN GENESIS” (RĂSPUNSURI ÎN GENEZA) CARE ADMINISTREAZĂ „MUZEUL CREAȚIEI” ȘI PARCUL TEMATIC „ARK ENCOUNTER” (ÎNTÂLNIREA CU ARCA). „ARK ENCOUNTER” ATRAGE ANUAL PESTE UN MILION DE OAMENI CARE VIZITEAZĂ ARCA LUI NOE RECONSTRUITĂ DUPĂ DIMENSIUNILE EI DIN BIBLIE. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 19 februarie 2020). NE AMINTIM CĂ ARCA LUI NOE A FOST RECONSTRUITĂ, APOI A FOST INAUGURATĂ ÎN ANUL 2016, ÎN STATUL KENTUCKY, SUA.







ZI NAȚIONALĂ DE RUGĂCIUNE ȘI ACȚIUNE DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI ÎN REGATUL UNIT, DUMINICĂ 22 MARTIE 2020, ANUNȚATĂ DE ORGANIZAȚIA „CHURCHES TOGETHER IN ENGLAND” (BISERICILE ÎMPREUNĂ ÎN ANGLIA). (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 17 martie 2020). NE AMINTIM CĂ DUMINICA TRECUTĂ, 15 MARTIE 2020, A FOST ZI NAȚIONALĂ DE RUGĂCIUNE ÎN SUA DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI.



ZI NAŢIONALĂ DE RUGĂCIUNE DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI ÎN SUA, AZI 15 MARTIE 2020, DECLARATĂ DE PREŞEDINTELE DONALD TRUMP : ÎNTOARCEŢI-VĂ SPRE RUGĂCIUNE ÎNTR-UN ACT DE CREDINŢĂ ! NOI SUNTEM O ŢARĂ CARE, DE-A LUNGUL ISTORIEI NOASTRE, A PRIVIT SPRE DUMNZEU PENTRU PROTECŢIE ŞI PUTERE ÎN TIMPURI CA ACESTEA. (scurtă anunţare a ştirii ; articol în engleză din 14 martie 2020).



LINGURIȚA PENTRU SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE SE DEZINFECTEAZĂ ȘTERGÂNDU-SE CU UN ȘERVET IMPREGNAT ÎN ALCOOL, APOI SE INTRODUCE ÎN APĂ, DUPĂ FIECARE PERSOANĂ CARE SE ÎMPĂRTĂȘEȘTE, ÎN PERIOADA EPIDEMIEI, CONFORM NOILOR INSTRUCȚIUNI APROBATE DE PATRIARHUL KIRILL AL BISERICII ORTODOXE RUSE ȘI PUBLICATE ÎN 17 MARTIE 2020. RESTRICȚIILE DIN ACESTE INSTRUCȚIUNI AR TREBUI ÎNȚELESE ÎN DUHUL CUVINTELOR BIBLICE: „SĂ NU-L ISPITEȘTI PE DOMNUL DUMNEZEUL TĂU!” (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 20 și 17 martie 2020).




ÎN CIUDA CORONAVIRUSULUI GUVERNUL CHINEZ A CONTINUAT SĂ ÎI PERSECUTE PE CREŞTINI, SĂ DISTRUGĂ BISERICI, SĂ DEA JOS CRUCILE CU MACARAUA, CUM FĂCEA ŞI MAI ÎNAINTE. (scurtă anunţare a ştirii; articole în engleză din 19 martie 2020). OARE GUVERNUL ROMÂN A OPRIT PERSECUTAREA BEBELUŞILOR PE PERIOADA CORONAVIRUSULUI? OARE CÂŢI BEBELUŞI SUNT UCIŞI ÎN PÂNTECELE MAMELOR LOR ÎN FIECARE ZI ÎN ROMÂNIA? SE POCĂIEŞTE ACUM OARE ROMÂNIA PENTRU PĂCATELE STRIGĂTOARE LA CER?



ÎN MISSISSIPPI LUPTA CREȘTINILOR PRO VIAȚĂ, ANTI AVORT, CONTINUĂ : CAMERA REPREZENTANȚILOR A APROBAT ÎN 12 MARTIE 2020 UN PROIECT DE LEGE CARE INTERZICE AVORTUL PE BAZĂ DE RASĂ, SEX SAU ANORMALITĂȚI GENETICE. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 17 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ANUL TRECUT PARLAMENTARII ȘI GUVERNATORUL DIN MISSISSIPPI AU APROBAT O LEGE CARE INTERZICE AVORTUL DIN MOMENT CE MEDICUL DETECTEAZĂ RITMUL CARDIAC AL BEBELUȘULUI, ÎNSĂ UN GRUP PRO AVORT A REUȘIT ÎN JUSTIȚIE SĂ BLOCHEZE LEGEA. NE AMINTIM CĂ AVORTURILE, HOMOSEXUALITATEA ȘI ALTE PĂCATE STRIGĂTOARE LA CER ATRAG PEDEAPSĂ GRAVĂ DE LA DUMNEZEU, IAR PANDEMIA DE CORONAVIRUS POATE FI O ASTFEL DE PEDEAPSĂ. 50 DE MILIOANE DE AVORTURI SE FAC ANUAL LA NIVEL MONDIAL; 100.000 ÎN ROMÂNIA !!! POCĂINȚĂ NAȚIONALĂ, OFICIALĂ, LA NOI NU SE VEDE PENTRU ACESTE PĂCATE !!! NICI DORINȚĂ DE ÎNDREPTARE !!! CE BINE SĂ AȘTEPTĂM ???



GENOCIDUL ÎMPOTRIVA CREȘTINILOR DIN NIGERIA CONTINUĂ: 350 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2020 PÂNĂ ACUM ; 11.500 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DIN 2015 PÂNĂ ACUM ; 1000 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI ÎN ANUL 2019 ; PESTE 2000 DE BISERICI ȘI CENTRE DE RUGĂCIUNE CREȘTINE AU FOST ARSE DIN 2015 PÂNĂ ACUM. DE CĂTRE CINE ? DE CĂTRE STATUL ISLAMIC ȘI ALȚII. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 11 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ISRAELUL NU ARE INTERESUL SĂ DESFIINȚEZE STATUL ISLAMIC, DUPĂ CUM A DECLARAT ÎN 2016 PROFESORUL ISRAELIAN EFRAIM INBAR DE LA “BEGIN-SADAT CENTER FOR STRATEGIC STUDIES” CARE COLABOREAZĂ CU NATO ȘI CU GUVERNUL ISRAELIAN. ... DE ASEMENEA, CONTINUĂ GENOCIDUL ÎMPOTRIVA BEBELUȘILOR ÎN ROMÂNIA: 100.000 DE BEBELUȘI UCIȘI ÎN FIECARE AN!!! CINE ARE INTERESUL SĂ NU FIE OPRIT NICI ACEST GENOCID?












DE CE CRED EU CĂ BIBLIA ESTE ADEVĂRATĂ: 1) PENTRU CĂ BIBLIA TRECE CU MARE SUCCES TOATE TESTELE ISTORIOGRAFICE LA CARE SUNT SUPUSE TEXTELE VECHI CU SCOPUL DE A SE STABILI DACĂ ESTE ADEVĂRAT CE SE SPUNE ÎN ELE ; 2) PENTRU CĂ DUMNEZEU MI L-A DAT PE DUHUL SFÂNT CARE MI-A DESCHIS INIMA ȘI MINTEA SPRE CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. … CEI CARE RESPING BIBLIA SPUN CĂ ÎN BIBLIE SUNT CONTRADICȚII, CĂ DE-A LUNGUL ANILOR S-AU FĂCUT SCHIMBĂRI ÎN TEXTELE BIBLIEI, CĂ ÎN BIBLIE SUNT PREZENTATE MULTE MIRACOLE PE CARE EI NU LE CRED, DAR SUB ACESTE MOTIVE DE SUPRAFAȚĂ ALE LOR ESTE UN ALT MOTIV, UNUL REAL, ANUME CĂ BIBLIA NE CERE SĂ FIM DEDICAȚI ADEVĂRULUI PE CARE EA ÎL DECLARĂ. (din articolul apologetului creștin Robin Schumacher, publicat în 20 ianuarie 2020).













            











































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!

































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“IISUSE, CEL CE AI ÎNVIAT DIN MORȚI, ÎNVIAZĂ ȘI SUFLETELE NOASTRE!” (din Acatistul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/786224906804127

  Pr. prof. Ion Ciungu       https://www.facebook.com/photo/?fbid=2935037073303450&set=a.711891222284724     https://www.faceb...