joi, 26 martie 2020

HAGIA SOFIA, CEA MAI MARE CATEDRALĂ A CREȘTINĂTĂȚII TIMP DE APROAPE UN MILENIU, TRANSFORMATĂ ÎN MOSCHEE ÎN 1453, APOI ÎN MUZEU ÎN 1931, S-AR PUTEA SĂ DEVINĂ IARĂȘI MOSCHEE, POTRIVIT INTENȚIEI PREȘEDINTELUI TURCIEI RECEP TAYYIP ERDOGAN. ÎN 23 MARTIE 2020 HAGIA SOFIA A FOST FOLOSITĂ CA MOSCHEE, PUNÂND ACUM, ÎN AL TREILEA AN CONSECUTIV, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII STATUTUL EI DE MUZEU. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 25 și 24 martie 2020). NE AMINTIM CĂ DECADENȚA RELIGIOASĂ ȘI MORALĂ A CREȘTINILOR A DUS LA CUCERIREA CONSTANTINOPOLULUI DE CĂTRE TURCI ÎN 1453.




Pr. prof. Ion Ciungu




Tatăl nostru Sfânt din Ceruri conduce Istoria Universului, deci, inclusiv Istoria Umană. Așadar, după cum evreii, din cauza decadenței religios-morale, au fost lăsați să fie cuceriți de babiloneni, în sec. VI î. Hr., tot așa au fost lăsați creștinii bizantini să fie cuceriți de turci în sec. XV d. Hr.
 

Ne amintim cum vorbește Dumnezeu cu profetul Ieremia în secolul VI î.Hr. : Și le vei porunci să le spună stăpânilor lor: Așa grăit-a Domnul, Dumnezeul lui Israel! Așa le veți grăi stăpânilor voștri: Eu am făcut pământul, cu puterea Mea cea mare și cu brațul Meu cel înalt, și-l voi da oricui va fi plăcut înaintea ochilor Mei. Pământul i l-am dat lui Nabucodonosor, regele Babilonului, ca să-l slujească, precum și fiarele câmpului, ca să muncească pentru el. (Toate neamurile îi vor sluji lui și fiului său și fiului fiului său, până când îi va veni vremea, și lui și țării lui; popoare multe și regi mari îi vor sluji).    (Cartea profetului Ieremia, capitolul 27, versetele 3-5)  https://www.crestinortodox.ro/biblia/Ieremia/Jugul-simbol-al-supunerii-fata-de-regele-Babilonului/


Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Constantinopol (Istanbul),  construită în anul 537, a fost cea mai mare catedrală a creștinătății până în 1453, când a fost transformată de turci în moschee, rămânând moschee până în 1931. Din 1934 este muzeu. În 23 martie 2020 ea a fost folosită iarăși ca moschee pentru rugăciune islamică, punând acum, în al treilea an consecutiv, sub semnul întrebării statutul ei de muzeu. În martie 2019 președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că va schimba statutul Sfintei Sofia din muzeu în moschee. Totuși, dat fiind faptul că Sfânta Sofia este sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, schimbarea statutului ei ar avea nevoie de aprobare de la Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cea mai recentă rugăciune islamistă recitată în Hagia Sofia, o putem vedea și asculta în înregistrarea video de la următorul link :



“Hagia Sofia a fost cel mai vizitat sit touristic din Turcia în 2014 și 2015.


“Folosirea acestui muzeu ca loc de cult a fost strict interzisă din 1931.


Totuși, în 2006 guvernul turc a permis alocarea unei camere mici în complexul muzeal pentru a fi folosită ca și cameră de rugăciune pentru personalul creștin și mahomedan al muzeului, iar din 2013 muezinul cântă chemarea la rugăciune de două ori pe zi, după amiaza, din minaretele muzeului.


“Folosirea Sfintei Sofia ca locaș de cult este o problemă spinoasă de ani de zile, unii politicieni turci insistând că ea ar trebui transformată iarăși în moschee. Pe data de 1 iulie 2016 rugăciuni mahomedane au fost auzite iarăși în Hagia Sofia pentru prima dată după 85 de ani, un evenimat care a declanșat reacții puternice din partea Bisericii Ortodoxe Grecești.


În mai 2017 Asociația Anatolia a Tineretului a organizat o adunare în fața Sfintei Sofia pentru rugăciuni de dimineața și a cerut reconvertirea muzeului în moschee.


“În iunie, în același an, Președinția Afacerilor Religioase a Turciei ((Diyanet) a organizat un program special care a inclus recitarea Coranului și rugăciuni în Sfânta Sofia, pentru a marca evenimentul Laylat al-Qadr. Programul a fost difuzat în direct de către televiziunea de stat TRT.


În 31 martie 2018 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a recitat primul verset din Coran în Hagia Sofia, dedicând rugăciunea « sufletelor tuturor celor care ne-au lăsat această lucrare ca moștenire, în special cuceritorului Istanbulului, » reiterând poziția sa de a transforma iarăși Hagia Sofia în moschee.


“În martie 2019 Erdogan a zis că el va schimba statutul Sfintei Sofia din muzeu în moschee, adăugând că a fost « o mare greșeală » transformarea unei moschei în muzeu.”


Alte aspecte referitoare la acest subiect putem afla din următoarele articole:

Turkey Uses Hagia Sophia as Mosque for Islamic Prayer Again, publicat în data de 24 martie 2020, pe website-ul grec de știri GREEK REPORTER, de Philip Chrysopoulos.


Islamic Prayer Heard in Hagia Sophia, publicat în data de 25 martie 2020, pe website-ul american de știri creștine PERSECUTION.org, INTERNATIONAL CHRISTIAN CONCERN. https://www.persecution.org/2020/03/25/islamic-prayer-heard-hagia-sophia/


Latest provocation at Hagia Sofia with Muslim call to prayer, publicat în data de 24 martie 2020, pe website-ul de știri creștine ORTHODOXIA NEWS AGENCY. https://www.orthodoxianewsagency.gr/foreignnews/latest-provocation-at-hagia-sofia-with-muslim-call-to-prayer/


...............................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN TURCIA, CONSILIUL DE STAT A DECIS RECENT SĂ TRANSFORME ÎN MOSCHEE BISERICA GREACĂ A SFÂNTULUI MÂNTUITOR, NUMITĂ PRESCURTAT BISERICA CHORA, DIN CONSTANTINOPOL (ISTANBUL). DUPĂ CĂDEREA CONSTANTINOPOLULUI (1453), TURCII AU TRANSFORMAT-O ÎN MOSCHEE (1511), IAR DIN 1945 BISERICA A FOST TRANSFORMATĂ ÎN MUZEU. S-AR PUTEA CA ACEASTĂ DECIZIE SĂ FIE UN PRECEDENT PENTRU TRANSFORMAREA IARĂȘI ÎN MOSCHEE A CATEDRALEI SFÂNTA SOFIA DIN CONSTANTINOPOL CARE ACTUALMENTE ESTE MUZEU. (articole în engleză din 22 și 18 noiembrie 2019; scurtă anunțare a știrii). INFIDELITATEA, INDIFERENȚA ȘI DISPREȚUL FAȚĂ DE DUMNEZEU ȘI DE PORUNCILE LUI SUNT SEMNE ALE DECADENȚEI UNUI OM, UNUI POPOR, UNEI NAȚIUNI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT IMPERIUL CREȘTIN BIZANTIN ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE TURCII ISLAMICI. AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT REGATUL EVREILOR ÎNCÂT A FOST CUCERIT DE BABILONENI ETC ... AȘA ÎNȚELEGEM CUM A DECĂZUT ROMÂNIA ... CUM POLONIA SE ÎNTĂREȘTE CA NAȚIUNE PRIN CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, CĂCI POLONEZII, ÎN ANUL 2016, L-AU DECLARAT PE IISUS REGE AL POLONIEI, RUGÂNDU-L CA EL SĂ GUVERNEZE ÎN FAMILIILE LOR, ÎN ȘCOLILE LOR, ÎN TOATĂ POLONIA.



ÎN TURCIA, DIN 1923 NU S-A MAI CONSTRUIT O BISERICĂ NOUĂ PENTRU CREȘTINI. SÂMBĂTĂ, 3 AUGUST 2019, PIATRA DE TEMELIE PENTRU O BISERICĂ ORTODOXĂ SIRIACĂ A FOST PUSĂ, ÎN CADRUL UNEI CEREMONII LA CARE A PARTICIPAT ȘI PREȘEDINTELE TURCIEI, ERDOGAN. LIMBA ARAMAICA, PE CARE O FOLOSESC CREȘTINII SIRIACI, ERA VORBITĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, DUPĂ CUM SE CREDE. (articole în engleză din 5 și 4 august 2019; și din 10 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii).



ÎNCHIDEREA ÎN ISRAEL PENTRU CEL PUȚIN O SĂPTĂMÂNĂ A BISERICILOR, SINAGOGILOR ȘI MOSCHEILOR, A FOST ANUNȚATĂ IERI, 25 MARTIE 2020, DE CĂTRE PRIM-MINISTRUL NETANYAHU, ÎN CADRUL NOILOR MĂSURI ÎMPOTRIVA CORONAVIRUSULUI. LA BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT SLUJBELE VOR FI ȚINUTE, ÎNSĂ NUMĂRUL CREDINCIOȘILOR PARTICIPANȚI ESTE LIMITAT LA NUMAI CÂTEVA PERSOANE, BAZILICA FIIND ACCESIBILĂ NUMAI ÎN TIMPUL LITURGHIILOR. CREDINCIOȘII SE POT RUGA PE STRĂZI ÎN GRUPURI DE MAXIM 10 PERSOANE, PĂSTRÂND ÎNTRE EI DISTANȚA DE 1,8 METRI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 26 martie 2020)



BISERICA SÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM RĂMÂNE DESCHISĂ PENTRU SLUJBE, IAR CREȘTINII CREDINCIOȘI POT VENI LA RUGĂCIUNI ÎN CONFORMITATE CU INSTRUCȚIUNILE PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ, EVITÂND GRUPURI MAI MARI DE ZECE PERSOANE, PĂSTRÂND DISTANȚA DE DOI METRI ÎNTRE PERSOANE, FĂRĂ SĂ ATINGĂ ȘI FĂRĂ SĂ SĂRUTE PIETRE, ICOANE, VEȘMINTE SAU PERSONALUL DIN BAZILICĂ, RESPECTÂND INSTRUCȚIUNILE AUTORITĂȚILOR CIVILE COMPETENTE, ÎN CONDIȚIILE PANDEMIEI DE CORONAVIRUS. AȘA AU DECIS ÎN 20 MARTIE CEI TREI LIDERI RELIGIOȘI CREȘTINI DE LA BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 24 și 22 martie 2020).













BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).


BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).



DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială).
















































GENOCIDUL ÎMPOTRIVA CREȘTINILOR DIN NIGERIA CONTINUĂ: 350 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2020 PÂNĂ ACUM ; 11.500 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DIN 2015 PÂNĂ ACUM ; 1000 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI ÎN ANUL 2019 ; PESTE 2000 DE BISERICI ȘI CENTRE DE RUGĂCIUNE CREȘTINE AU FOST ARSE DIN 2015 PÂNĂ ACUM. DE CĂTRE CINE ? DE CĂTRE STATUL ISLAMIC ȘI ALȚII. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 11 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ISRAELUL NU ARE INTERESUL SĂ DESFIINȚEZE STATUL ISLAMIC, DUPĂ CUM A DECLARAT ÎN 2016 PROFESORUL ISRAELIAN EFRAIM INBAR DE LA “BEGIN-SADAT CENTER FOR STRATEGIC STUDIES” CARE COLABOREAZĂ CU NATO ȘI CU GUVERNUL ISRAELIAN. ... DE ASEMENEA, CONTINUĂ GENOCIDUL ÎMPOTRIVA BEBELUȘILOR ÎN ROMÂNIA: 100.000 DE BEBELUȘI UCIȘI ÎN FIECARE AN!!! CINE ARE INTERESUL SĂ NU FIE OPRIT NICI ACEST GENOCID?






































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“IISUSE, CEL CE AI ÎNVIAT DIN MORȚI, ÎNVIAZĂ ȘI SUFLETELE NOASTRE!” (din Acatistul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/786224906804127

  Pr. prof. Ion Ciungu       https://www.facebook.com/photo/?fbid=2935037073303450&set=a.711891222284724     https://www.faceb...