sâmbătă, 11 mai 2019

RESTAURAREA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM ESTE FINANŢATĂ DE REGELE ISLAMIST ABDULLAH II AL IORDANIEI, CĂRUIA I-A MULŢUMIT, ÎN 6 MAI 2019, PATRIARHUL GREC ORTODOX THEOPHILOS III. (articole în engleză din 8 şi 9 mai 2019; şi în română din 7 mai 2019; scurtă anunţare a ştirii). NE AMINTIM CĂ ÎN APRILIE 2016 ABDULLAH A FINANŢAT RESTAURAREA CAPELEI DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT. DE ASEMENEA NE AMINTIM CĂ LA RESTAURAREA ACESTEI CAPELE A CONTRIBUIT ŞI ALT ISLAMIST, MAHMOUD ABBAS, PREŞEDINTELE PALESTINEI.



Pr. Prof. Ion Ciungu


În MESIA, IISUS, nădăjduiesc popoarele. Cu mai mult de 700 de ani înainte ca Iisus să accepte, din iubire pentru Tatăl Ceresc și pentru toți oamenii, să fie omorât și pus în mormânt, profetul Isaia a anunțat Sfintele Lui Patimi, Moartea Lui, dar și Slava de la Mormântul Lui: “… în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă.” (Isaia 11, 10). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=43&cap=11

În funcție de diferiți traducători, cuvântul ebraic "menucha ", din Isaia 11, 10, a fost tradus sau cu "loc de odihnă ", sau simplu "odihnă ", sau "sălaș", "locuință". https://biblehub.com/commentaries/isaiah/11-10.htm https://www.biblegateway.com/verse/en/Isaiah%2011%3A10



Exteriorul Bisericii Învierii din Ierusalim, numită și Biserica Sfântului Mormânt. Sub cupola mai mare, este partea numită Rotunda, unde se află Capela Sfântului Mormânt. Sub cupola mai mică este altarul principlal al Bisericii, numit Catoliconul Ortodox Grec, în amintirea Răstignirii Mântuitorului pe Crucea de pe dealul Golgota.





Capela Sfântului Mormânt al lui Iisus, din interiorul Bisericii Învierii, din Ierusalim. Sfințită în 22 martie 2017, după lucrările de restaurare.
…………………………….



………………………………


Ne amintim că în martie 2017 a fost sfinţită, după restaurare, Capela Sfântului Mormânt, care se află în Biserica Sfântului Mormânt. De asemenea, ne amintim că atunci am aflat că la Biserca Sfântului Mormânt mai erau necesare lucrări de restaurare. CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).


……………………………………….




Despre darul recent al Mjestăţii Sale Abdullah II al Iordaniei pentru Biserica Sfântului Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos


“Darul regelui a venit de la Premiul Templeton (Templeton Prize), pe care el l-a primit în noiembrie anul trecut. La ceremonia de prezentare în Washington DC, regele Abdullah a zis că o parte din fondurile premiului de 1,1 milioane de lire sterline va fi folosită pentru lucrarea de restaurare din Ierusalim, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt.

Aşa am aflat din articolul Jerusalem: King of Jordan funds Church of Holy Sepulchre restoration, publicat în data de 8 mai 2019 pe site-ul catolic ICN, adică independent catholic news. https://www.indcatholicnews.com/news/37061
…………………..

……………………

Sunt şi alte articole care au anunţat despre donaţia recentă făcută de Majestatea Sa Abdullah pentru Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. De exemplu, articolul KING OF JORDAN MAKES PERSONAL DONATION TOWARDS RESTORATION OF HOLY SEPULCHRE, publicat în data de 9 mai 2019 pe site-ul ortodox rus ORTHODOX CHRISTIANITY .

De asemenea, articolul ‘Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a făcut o donație pentru restaurarea Bisericii Sfântului Mormânt’, publicat în 7 mai 2019, pe site-ul agenţiei ortodoxe române, BASILICA.RO, de Iulian Dumitraşcu. https://basilica.ro/regele-abdullah-al-ii-lea-al-iordaniei-a-facut-o-donatie-pentru-restaurarea-bisericii-sfantului-mormant/  
…………………………………………………………………………………………………….

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).


CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).

 

ÎN NUMELE LUI DUMNEZEU, DOCUMENT DESPRE FRATERNITATEA UMANĂ, SEMNAT DE PAPA FRANCISC ȘI DE MARELE IMAM AHMAD AL-TAYYEB, LA ABU DHABI, ÎN 4 FEBRUARIE 2019. 2019 ESTE "ANUL TOLERANȚEI" ÎN EMIRATELE ARABE UNITE, CU VIZITA PAPEI FRANCISC (3-5 FEBRUARIE 2019) , CU JOCURILE SPECIALE OLIMPICE MONDIALE (14-21 MARTIE 2019) ȘI CU POSIBILA ÎNCHEIERE A RĂZBOIULUI DIN YEMEN. (articole în engleză și română din 4 și 5 februarie 2019; scurtă anunțare a știrilor)

 

 

 

 

BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).


BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).


DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială).








DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ?  Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Să ne amintim, sau să aflăm acum, CINCI SIMBOLURI CREȘTINE: 1) SFÂNTA CRUCE, simbolul Răstignirii și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos; 2) Monograma cu 8 litere grecești așezate câte două între brațele Crucii: IC, XC, NI, KA, a cărei traducere este IISUS HRISTOS CUCEREȘTE; 3) Monograma cu 2 litere grecești, XP, suprapuse așa, ☧, acestea fiind primele două litere din cuvântul HRISTOS scris în limba greacă, monograma pronunțându-se “CHI – RHO”; 4) Două litere grecești, adică prima și ultima din alfabetul grec, ALFA și OMEGA, A și Ω, așezate una lângă alta, A Ω, simbolizându-L pe Domnul nostru Iisus Hristos Care este ÎNCEPUTUL și SFÂRȘITUL TUTUROR LUCRURILOR; și în fine 5) PEȘTELE. În limba greacă la pește se zice ICHTHYS, iar acest cuvânt înțeles ca acronim, ca prescurtare obținută din literele inițiale ale altor cuvinte, înseamnă I (Iisus), CH (Christos), TH (Theou), Y (Yios), S (Soter), adică IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU MÂNTUITOR. ... Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al Veșnicului Dumnezeu Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, pentru că ai venit din Cer și Te-ai făcut Om din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui Ceresc, pentru ca să-i mântuiești din sclavia Satanei pe toți oamenii care se încred în Tine și să-i înfiezi la Tatăl nostru Sfânt din Ceruri!

Pr. prof. Ion Ciungu   Cuvântul CREȘTIN provine de la cuvântul CHRISTOS.   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2907905656016592&se...