sâmbătă, 3 noiembrie 2018

SÂMBĂTA SAU SABATUL SAU ZIUA ODIHNEI SAU ZIUA A ȘAPTEA A SĂPTĂMÂNII NE AMINTEȘTE DE FAPTUL CĂ TRUPUL SFÂNT AL MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, STĂTEA ÎN MORMÂNT CA ȘI CÂND SE ODIHNEA, ÎNSĂ SUFLETUL LUI ERA VIU ȘI S-A COBORÂT ÎN IAD CA SĂ PREDICE VESTEA BUNĂ DUHURILOR ȚINUTE ÎN ÎNCHISOARE (1 Petru 3,18-22). HALLELUJAH ÎN SABAT, HALLELUJAH NEÎNCETAT, CĂ IISUS A ÎNVIAT ȘI E VIU CU ADEVĂRAT!


 de pr.prof. Ion Ciungu







„Pentru că şi Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepţi, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, Cu care S-a coborât şi a propovăduit şi duhurilor ţinute în închisoare, Care fuseseră neascultătoare altădată”... (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 3, versetele 18-20).






Sâmbăta este o zi în care, de obicei, se face pomenirea morților. Să ne amintim, cu această ocazie, câteva învățături creștinești referitoare la viață și la moarte:





"Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi." (Sfanta Evanghelie dupa Ioan, capitolul 11, versetul 25). 


Înțeleptul Solomon a spus: "Sufletele drepților sunt în mâna lui Dumnezeu și chinul nu se va atinge de ele. În ochii celor fără de minte, drepții sunt morți cu desăvârșire și ieșirea lor din lume li se pare mare nenorocire. Și plecarea lor dintre noi, un prăpăd, dar ei sunt în pace. ... nădejdea lor este plină de nemurire. (Înțelepciunea lui Solomon cap. 3, versetele 1-4).



Apostolul Pavel ne spune că nimeni nu este drept (Romani 3, 10-12). Tot el ne spune că putem deveni drepți prin credință în Iisus, căci Opera Lui are putere asupra oamenilor (1 Corinteni 1, 30-31). 



Recent, oameni de știință afirmă că au evidență despre existența conștiinței omului după moartea corpului. Fizicianul matematician și filosof britanic Sir Roger Penrose și echipa lui vorbesc despre concluzia lor în această privință. Amănunte putem găsi în articolul CONȘTIINȚA UMANĂ DINCOLO DE MORMÂNT (Evidență științifică; articole în engleză din noiembrie 2016, spicuire)

............................................


Hallelujah în sabat,

Hallelujah neîncetat,

Că Iisus a Înviat 

Și e Viu cu Adevărat !



…………………..



Hallelujah=Lăudați-L pe Dumnezeu, voi, bărbaților! 



Așa se traduce cuvântul « Hallelujah » din limba ebraică. Însă, putem observa că bărbații nu sunt așa de puternici încât să-L poată lăuda singuri, cum se cuvine, pe Dumnezeu, dacă ei nu sunt ajutați, cum se cuvine, de femei.


Despre faptul că femeile sunt mai tari decât bărbații putem observa din două exemple:


a) La Mormântul Mântuitorului, în prima zi a săptămânii, au mers femeile mironosițe, nu bărbații, care stăteau încuiați în casă de frica iudeilor ; 





b) În Biblie este relatat un concurs între trei tineri, având ca temă : Cine este mai tare ? (Ei au scris următoarele răspunsuri: 1) Mai tare este vinul ; 2) Mai tare este regele ; 3) Mai tari sunt femeile, iar mai mult decât toate biruiește adevărul. A câștigat cel care a dat răspunsul că mai tari sunt femeile, iar mai mult decât toate biruiește adevărul.) 



“14. 

O, bărbaţilor! Drept este că cel mai mare este regele, şi mulţi sunt oamenii, şi tare este vinul! 
15. 
Dar cine îi stăpâneşte sau cine domneşte peste ei? Au nu sunt femeile? Femeile au născut pe regele şi pe tot poporul care stăpâneşte marea şi pământul. 
16. 
Şi din ele s-au născut, şi acestea au crescut pe cei ce sădesc viile, din care se face vinul. 
17. 
Ele fac îmbrăcămintea oamenilor, şi tot ele prilejuiesc mărirea oamenilor, şi omenii nu pot fi fără de femei. 
18. 
Şi de vor aduna aur şi argint şi tot lucrul frumos, când văd o femeie frumoasă la chip şi la frumuseţe, 
19. 
Pe toate acestea lăsându-le, la ea caută şi cu gura căscată privesc la ea, şi toţi pe ea o aleg mai mult decât aurul şi decât argintul şi decât tot lucrul frumos. 
20. 
Lasă omul pe tatăl său, care l-a hrănit, şi ţara sa, şi se lipeşte de femeia sa. 
21. 
Şi cu femeia lui îşi dă sufletul şi nu-şi mai aduce aminte nici de tatăl său, nici de mama sa, nici de tară. 
22. 
Şi din acestea se cuvine să ştiţi voi că femeile vă stăpânesc. 
23. 
Oare nu trudiţi şi osteniţi, şi toate le aduceţi şi le daţi femeilor, şi ia omul sabia sa, şi iese la drumuri să tâlhărească şi să fure, şi plutesc pe mare şi pe fluvii, 
24. 
Şi pe leu vede şi în întuneric merge, şi ceea ce fură şi răpeşte şi jefuieşte, iubitei aduce? 
25. 
Şi mai mult iubeşte omul pe femeia sa, decât pe tatăl său şi pe mama sa. 
26. 
Şi mulţi şi-au ieşit din minţi din pricina femeilor şi au ajuns robi pentru ele. 
27. 
Şi mulţi au pierit, au greşit şi au păcătuit din pricina femeilor. 
28. 
Şi acum nu-mi credeţi mie? Cu adevărat mare este regele în puterea lui şi toate ţinuturile se tem a se atinge de el. 
29. 
Dar eu l-am văzut pe el şi pe Apamina, fata lui Bartac, cel cu faimă, concubina regelui, şezând de-a dreapta regelui. 
30. 
Ea a luat diadema de pe capul regelui şi, punând-o pe capul său, da palme regelui cu stânga. 
31. 
Şi la acestea regele, se uita la ea cu gura căscată; şi dacă ea râdea cu el, şi el râdea, şi dacă ea se supăra pentru ceva, el o măgulea, ca să se împace cu el. 
32. 
O, bărbaţilor! Cum nu sunt tari femeile, de vreme ce fac aşa? 
33. 
Atunci regele şi dregătorii s-au uitat unul la altul. 
34. 
Şi a început a grăi şi despre adevăr. O, bărbaţilor! Tari sunt femeile. Mare este pământul şi înalt este cerul şi iute la alergat soarele, căci într-o zi se întoarce şi înconjoară cerul şi iarăşi aleargă la locul său. 
35. 
Au nu este mare cel ce face acestea? Dar adevărul este şi mai mare şi mai puternic decât toate. 
36. 
Tot pământul cheamă adevărul, şi cerul pe el îl binecuvântează, şi toate lucrurile se clatină şi se cutremură, şi nimic la el nu este strâmb. 
37. 
Nedrept este vinul, nedrept este regele, nedrepte sunt femeile, nedrepţi sunt toţi fiii oamenilor şi nedrepte sunt toate lucrurile lor, cele ce sunt ca acestea, şi nu este în ele adevăr, şi, din pricina nedreptăţii lor, toţi pier. 
38. 
Iar adevărul rămâne şi este tare în veac şi trăieşte şi domneşte în veacul veacului. 
39. 
El nu caută la faţa oamenilor şi nu părtineşte, ci cele drepte face tuturor, fie nedrepţi, fie răi, şi la toţi sunt plăcute lucrurile lui, şi în judecata lui nimic nu este nedrept. 
40. 
Aceasta este tăria, împărăţia, puterea şi mărirea tuturor veacurilor! Binecuvântat să fie Dumnezeul adevărului! 
41. 
Şi a încetat a grăi, şi tot poporul atunci a răspuns şi a strigat: "Mare este adevărul şi mai puternic decât orice!"


 (Cartea A Treia a lui Ezdra, capitolul 4, versetele 14-41).




……….


Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...