joi, 29 noiembrie 2018

DISTRUGEREA ORAȘULUI SODOMA RELATATĂ ÎN BIBLIE ESTE SUSȚINUTĂ DE DOVEZILE GĂSITE DE OAMENII DE ȘTIINȚĂ DE AZI, ÎN IORDANIA, LA SITUL ARHEOLOGIC TALL EL-HAMMAM, UNDE SE FAC EXCAVAȚII DE 13 ANI. ÎN URMĂ CU 3.700 DE ANI, O EXPLOZIE AERIANĂ, POSIBIL CAUZATĂ DE UN METEORIT, A DISTRUS COMUNITĂȚILE PE O CÂMPIE CIRCULARĂ CU LĂRGIMEA DE 15 MILE. (articole în engleză din 28 și din 20 noiembrie 2018 etc; scurtă anunțare a știrii)





de pr.prof. Ion Ciungu



Știm din cartea biblică numită Geneza (sau Facerea) că în cetatea Sodoma nu s-au mai găsit oameni drepți, în afară de Lot cu familia lui, astfel încât Dumnezeu l-a scos pe Lot cu familia lui din cetate, apoi a distrus cetatea, făcând să plouă peste Sodoma și Gomora pucioasă și foc. (Geneza/Facerea, capitolul 19, versetele 23-28) :

“Răsărea soarele pe pământ când a intrat Lot în Ţoar. Atunci, Domnul* a făcut să plouă peste Sodoma şi peste Gomora pucioasă şi foc de la Domnul din cer. A nimicit cu desăvârşire cetăţile acelea, toată câmpia şi pe toţi locuitorii cetăţilor, şi tot ce creştea* pe pământ. Nevasta lui Lot s-a uitat înapoi şi s-a prefăcut într-un stâlp* de sare. Avraam s-a sculat a doua zi dis-de-dimineaţă şi s-a dus la locul unde stătuse* înaintea Domnului. Şi-a îndreptat privirile spre Sodoma şi Gomora şi spre toată câmpia şi iată că a văzut ridicându-se de pe pământ un fum*, ca fumul unui cuptor.”
...........
…………..

Dumnezeu l-a scos pe Lot din cetatea Sodoma, apoi a distrus cetatea, făcând să plouă peste ea pucioasă și foc.

 Şi Domnul a zis: „Strigătul* împotriva Sodomei şi Gomorei s-a mărit şi păcatul lor într-adevăr este nespus de greu. De aceea Mă voi coborî* acum să văd dacă în adevăr au lucrat în totul după zvonul venit până la Mine şi, dacă nu va fi aşa, voi şti**.”Bărbaţii* aceia s-au depărtat şi au plecat spre Sodoma. Dar Avraam stătea** tot înaintea Domnului. Avraam s-a apropiat* şi a zis: „Vei nimici** Tu oare şi pe cel bun împreună cu cel rău? Poate* că în mijlocul cetăţii sunt cincizeci de oameni buni: îi vei nimici oare şi pe ei şi nu vei ierta locul acela din pricina celor cincizeci de oameni buni, care sunt în mijlocul ei? Să omori pe cel bun împreună cu cel rău, aşa ca* cel bun să aibă aceeaşi soartă ca cel rău, departe de Tine aşa ceva! Departe de Tine! Cel ce judecă** tot pământul nu va face oare dreptate?” Şi Domnul a zis: „Dacă voi* găsi în Sodoma cincizeci de oameni buni în mijlocul cetăţii, voi ierta tot locul acela din pricina lor.” (Geneza, capitolul 18, versetele 20-26). https://biblia.resursecrestine.ro/geneza/18
.......
…….
…………………………………………………………….




Despre noile descoperiri arheologice referitoare la cetățile distruse lângă Marea Moartă în urmă cu 3.700 de ani, descoperiri prezentate săptămâna trecută de arheologul Phillip Silvia la întâlnirea anuală a Școlilor Americane de Cercetare Orientală, despre care a scris revista americană Science News, în 10 noiembrie 2018, (autor Bruce Bower), am aflat din articolul Scientists find evidence near Dead Sea supporting biblical account of Sodom's destruction, publicat în data de 28 noiembrie 2018, pe site-ul de știri creștine din Londra, Christian Today, de Stoyan Zaimov.



Silvia a zis că după acel eveniment cataclismic, oamenii nu s-au mai întors în acea regiune timp de 600 sau 700 de ani.
Cercetătorii continuă să tot studieze cinci situri mari din Middle Ghor, din Iordania de azi, despre care se crede că au fost ocupate încontinuu timp de 2.500 de ani, până când s-au prăbușit brusc la sfârșitul Epocii Bronzului.


Unele din dovezile cele mai puternice ale unei explozii meteorice de joasă altitudine au fost găsite la rămășițele cetății Tall el-Hammam, unde datarea cu carbon radioactiv arată că pereții de cărămidă, din aproape toate structurile, au fost brusc  distruși complet în urmă cu 3.700 de ani.


Alte descoperiri remarcabile arată că straturile exterioare ale bucăților de ceramică păreau că s-au topit și transformat în sticlă, în urma temperaturilor extrem de înalte.”


Stoyan Zaimov prezintă și alte informații, anterioare, referitoare la cercetările arheologice menționate.

.....................


Situl arheologic de la Tall el-Hammam, din Iordania, care are aproximativ 36 de hectare, este excavat din anul 2005, în baza unui proiect comun al universității americane Trinity Southwest University și al Departamentului de Antichități al Regatului Hașemit al Iordaniei. Așa observăm din Enciclopedia liberă, Wikipedia, la articolul Tall el-Hammam: https://en.wikipedia.org/wiki/Tall_el-Hammam


.................................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu