de Pr. Ioan CIUNGU
Ştiri din lumea ştiinţei despre Dumnezeu şi Biblie
De Mario Seiglie, Tom Robinson şi Scott Ashley
( Traducere din lb. engleză de prof. Ciungu Ion, ca referat la aria curriculară « Om şi societate » în cadrul Grupului Şcolar « J. Lebel » Tălmaciu, pentru luna decembrie 2010)
A fost găsită arca lui Noe îngropată sub gheaţă pe
Mt. Ararat ? [1]
Într-o perioadă de mai mult de 150 de ani, sunt cel puţin o sută de relatări ale martorilor oculari care pretind că au văzut o structură asemănătoare cu o corabie sus pe Mt. Ararat în Turcia de Răsărit. Dar aducerea în prim plan a dovezilor convingătoare s-a dovedit evazivă.
Totuşi, în 25 aprilie 2010, o ehipă de exploratori chinezi de la Noah`s Ark Ministries International din Hong Kong ( NAMI ), împreună cu alpinişti şi autorităţi din Turcia au ţinut o nouă conferinţă de ştiri în care au anunţat descoperirea a ceea ce ei cred că sunt mari secţiuni din arca lui Noe găsite mai sus de nivelul de 13 ooo de picioare[2] pe Mt. Ararat.
Yeung Wing-Cheung, un membru al echipei NAMI, zice că structura de lemn are mai multe compartimente, din care unele e posibil să fi fost folosite pentru a adăposti animale. „Nu-i sută la sută [sigur] că aceasta este Arca lui Noe, dar noi credem că e 99, 9 la sută că aceasta este,” a spus el presei.
Au expus fotografii, imagini de film şi mostre de lemn care, potrivit lor, au fost datate cu teste de carbon -14 la 4 800 de ani în urmă. Filmul i-a arătat pe exploratori intrând în diferite compartimente pe care ei le consideră a fi secţiuni din nava legendară a lui Noe.
Desigur, pretenţiile extraordinare cer o verificare extraordinară. E necesară explorarea şi testarea în continuare din partea unui spectru mai larg de cercetători. Dovezile fotografice şi video până la această scriere sunt impresionante, dar ar putea teoretic să fie parte a unei mistificări elaborate şi cam scumpe. Totuşi, ce urmează dacă descoperirea se dovedeşte a fi genuină ?
Dacă este adevărată, efectul ar fi incredibil. Gilbert Grosvenor, redactor şef la National Geografic a zis cândva că „descoperirea Arcei lui Noe ar fi cea mai mare aflare arheologică din istoria umană, cel mai mare eveniment de la învierea lui Hristos şi ar schimba toate curentele de gândire ştiinţifică.”
Deci, ce trebuie să credem despre toate acestea?
Povestea despre această descoperire, după cum a fost prezentată, începe într-unul din locurile la care te aştepţi cel mai puţin, Hong-Kong. Acolo un miliardar evanghelic chinez, Thomas Kwok, şi asociaţi, au fondat grupul de explorare chinez NAMI. S-a relatat că prima echipă a organizaţiei s-a căţărat pe Mt. Ararat în 2004 şi că a făcut un număr de urcuşuri şi a petrecut multe luni căutând în timpul anilor care au urmat dar nu au găsit nimic semnificativ.
Apoi în iunie 2008, ne spun ei, au făcut o descoperire care deschide perspective noi în ştiinţă. Un ghid turc pe care ei îl angajaseră în trecut le-a spus că echipa lui a descoperit o structură de lemn într-o locaţie nedivulgată. Astfel că în octombrie 2008 el şi-a dus echipa de alpinişti turci şi un alpinist profesionist chinez trimis de NAMI la locul respectiv, unde pretindeau ei că găsiseră o structură mare pe munte.
Panda Lee, alpinistul chinez în expediţie, a făcut această relatare la conferinţa de presă din aprilie: „În octombrie 2008, m-am căţărat pe munte cu echipa de turci. La o înălţime de mai mult de 4 000 de metri eu am văzut o structură construită din lemn, din scânduri groase. Fiecare scândură groasă era de aprox. opt ţoli[3] lăţime. Am văzut cuie de lemn, dovadă a construcţiei antice care predatează folosirea cuielor metalice.
“ Noi am mers cam 100 de m spre alt loc. Am putut vedea fragmente de lemn rupte încorporate într-un gheţar pe o lungime de cam 20 de m. Am cercetat peisajul şi am constatat că structura lemnoasă era permanent acoperită de gheaţă şi de roci vulcanice.”
S-a explicat în continuare că, din cauza iernii care se făcea simţită, era prea târziu în acel an să facă multă explorare insistentă. În octombrie 2009 echipa din 15 membri, inclusiv un echipaj de filmare chinez, au ajuns cu acest scop la locul respectiv, unde majoritatea au putut coborî prin tunele de gheaţă şi stâncă pentru a intra în părţi ale structurii.
Ei raportează găsirea construcţiei masive din lemn întinzându-se, în măsura în care au putut să spună, pe aprox. 150 de picioare[4] (cam o treime din lungimea pe care Biblia o indică pentru arcă ) . Exploratorii afirmă că au mers din cameră în cameră, uneori prin deschizături grosolane sau chiar prin uşi mici. În imaginile video ei scot în evidenţă pilule îngheţate împrăştiate pe podea, care ar putea fi grăunţe folosite pentru hrana animalelor sau seminţe pentru semănat.
Într-o cameră ei au văzut scări de lemn care păreau a duce la alt etaj. O altă cameră chiar avea o trapă în tavan, pe care ziceau că nu au putut să o ridice, dar care de asemenea, după cât se poate presupune, ducea la un nivel superior. Imaginile video de asemenea îi arată pe exploratori găsind rafturi, oale de ceramică şi rămăşiţe din funii antice.
Evident că e necesar să se facă mult mai multă cercetare şi testare ştiinţifică, deşi condiţiile de pe munte fac explorarea în continuare incredibil de dificilă. S-a afirmat că investigaţii şi expediţii ştiinţifice sunt plănuite pentru mai târziu în acest an când condiţiile de căţărare pe Mt. Ararat sunt optime.
Într-un interviu telefonic cu John McIntosh, un cercetător de mult timp al arcei, având baza în SUA, acesta şi-a exprimat sentimente amestecate cu privire la această găsire. În timp ce este impresionat de dovezile generale prezentate, are totuşi îngrijorări, ca de pildă, înfăţişarea relativ modernă a unei părţi din lemnul arătat, posibile discrepanţe ale datării cu carbon – 14, lipsa filmării exteriorului sau a secţiunilor expuse ale arcei ( NAMI zice că lucrurile stau aşa pentru a ţine ascunsă locaţia până poate fi protejată ) şi zvonuri persistente de la ghizi turci cum că o parte din lemn fusese transportată pe munte.
Într-o conferinţă de presă din 11 mai în Olanda el a comentat: „ În prezent mi se pare aproape imposibil faptul că marile suprafeţe de perete din lemn şi mari lemne de construcţie ar fi putut fi plantate după cum s-a sugerat de unii din oamenii localnici de la munte. Compartimentele sunt într-o locaţie aşa de inaccesibilă şi de dificilă, cu nivele diferite evidente, mi se pare că este improbabil că ele au legătură cu vreo construcţie montană normală explicabilă cum ar fi pentru adăpost sau animale.
“ Tot ceea ce a fost descoperit, filmat şi fotografiat are nevoie de verificare independentă. După câte îmi dau seama cercetătorii chinezi plănuiesc să-şi coordoneze cercetarea cu savanţii turci în aşa fel încât acest lucru să poată fi făcut. După părerea mea, alte mostre trebuie să fie luate şi testate, împreună cu alte materiale din locul respectiv. În acest loc ar putea într-adevăr să fie o parte din rămăşiţele arcei lui Noe – dar e necesar să se facă explorare şi cercetare în continuare pentru a se şti cu siguranţă ce este aici.”
Iarăşi, nu există nici un mod de a şti chiar acum dacă această aflare este genuină sau o fraudă. Timpul va spune dacă o mistificare elaborată este în desfăşurare sau dacă într-adevăr a fost găsită corabia lui Noe.
Textul de sub cele două imagini : La stânga, alpinistul chinez Panda Lee arată spre o parte expusă dintr-o structură de lemn acoperită cu gheaţă şi stânci pe o porţiune de multe picioare. Deasupra, un membru al expediţiei coboară printr-un tunel în gheaţă pentru a ajunge la ceea ce se pretinde a fi o mare structură de lemn îngropat pe Mt. Ararat în partea de răsărit a Turciei.
[1] God, Science and the Bible, News from the world of science about God and the Bible, by Mario Seiglie, Tom Robinson and Scott Ashley, Has Noah` s ark been found buried under ice on Mt. Ararat? în The Good News, A MAGAZINE OF UNDERSTANDING, published bimonthly by the United Church of God, an International Association, 555 Technecenter Dr., Milford, OH 45150 , printed in USA, July-August 2010, p. 29. şi
[2] 1 picior = 30, 479 cm; 13 000 de picioare = 3 962, 27 m.
[3] 1 ţol = 2, 54 cm; 8 ţoli = 20, 32 cm.
[4] 150 picioare = 4 571, 85 cm, aprox. 46 m.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu