luni, 26 noiembrie 2018

AL TREILEA MISIONAR CREȘTIN UCIS ÎN CAMERUN ÎN LUNILE RECENTE (articol în engleză din 26 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu





Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos ne spune astfel: „Fericiţi făcătorii de pace, pentru că ei vor fi numiţi fiii lui Dumnezeu!” (Evanghelia după Sfântul Matei, capitolul 5, versetul 9). http://bibliacatolica.ro/matei-capitolul-5/
.......
.........
..............................




Un preot catolic misionar a fost împușcat mortal în Camerun, se pare că de către soldați ai guvernului.


"Părintele Cosmas Omboto Ondari, în vârstă de 33 de ani, un misionar kenyan din ordinul religios de la Mill Hill a murit când bărbați în uniforme militare de luptă au deschis focul asupra bisericii lui de la Kembong, la aproximativ 20 de km de Mamfe, miercurea trecută."


“Camerunul este cuprins de o criză provocată de tensiunile dintre majoritatea vorbitoare de limbă franceză și minoritatea vorbitoare de limbă engleză, dintre care unii vor propriul lor stat independent. Un comunicat al guvernului a acuzat forțele loiale separatistului Eric Tataw, zicând: `Primele indicații demonstrează în mod clar că autorii acestei crime s-au folosit de trădare cu scopul de a pune responsabilitatea pentru crima lor pe Forțele de Apărare și Securitate.`”


“Potrivit publicației kenyene săptămânale The East African, Episcopul de Mamfe, Andrew Nkea, a zis într-o declarație: `El a fost ucis de soldați ai guvernului care trăgeau cu armele de foc la întâmplare din vehiculul lor care era în trecere.`”


“El a adăugat: `Eu am vizitat Parohia Kembong joi, 22 noiembrie și personal am numărat 21 de găuri de gloanțe pe clădirea bisericii... sângele preotului ucis era încă vizibil în mod clar pe intrarea cimentată, chiar la ușă.` El a cerut ca ucigașii să fie aduși în fața justiției.”


Ondari fusese preot timp de numai un an când a fost ucis. Recomandând candidatura lui, rectorul său a zis: `El este un om de pace și va căuta modalități de a ține oamenii laolaltă și de a rezolva problemele într-un mod amiabil.` El a fost descris de cei care l-au cunoscut ca fiind `o persoană calmă, cu voce blândă și sigură pe sine.`”



„El este al treilea misionar străin care a fost ucis în Camerun în lunile recente. În octombrie misionarul baptist Charles Wesco din SUA a fost împușcat lângă orașul Bamenda din nord-vest, iar în iulie un preot romano-catolic, părintele Alexander Nougi Sob a fost ucis în orașul Muyuka din sud-vest.”



Așa am aflat din articolul ANOTHER MISSIONARY DIES IN CAMEROON SHOOTING , publicat în data de 26 noiembrie 2018 pe site-ul nondenominațional de știri creștine din Londra, Christian Today, de staff writer.

................


Camerunul are o populație de peste 23 de milioane, din care 40% sunt creștini catolici, 30% creștini protestanți, 18% mahomedani, 6% nu aparțin de nici o credință, 3% de religii africane tradiționale, și 3% de alte feluri. Aceste date le-am luat din Enciclopedia liberă, Wikipedia, varianta engleză, de la articolul Cameroon, de la subtitlul Religion. https://en.wikipedia.org/wiki/Cameroon#Religion


………………………………………………


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole :













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu