vineri, 23 noiembrie 2018

SĂRBĂTOAREA CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI AMINTEȘTE CREȘTINILOR DE LOIALITATEA LOR FAȚĂ DE PRINȚUL PĂCII (articol în engleză din 21 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu




Să ne reamintim că originea cuvântului “creștin” este în cuvântul “ Christos ”. În limba latină “creștin” se spune “christianus” și s-a format de la cuvântul “Christus” sau “Chrestus”, care înseamnă Mesia sau Cel Uns cu Duhul Sfânt pentru funcțiile de Profet Prin Excelență, Împărat Prin Excelență și Mare Preot sau Arhiereu Prin Execență.


Detaliu din statuia HRISTOS REGELE,  din  Świebodzin, Polonia, construită în perioada 2006 – 2010.

........................




Tema centrală a învățăturii lui Iisus este despre Împărăția lui Dumnezeu.



“Într-o lume căzută, coruptă de păcat și poftă pentru putere, Christos proclamă o împărăție bazată pe iubire și milă. Harul și adevărul curg din abundență, dincolo de bunătatea pe care o poate oferi orice împărăție pământească.”


Regalitatea Domnului nostru Iisus Christos este “un bastion împotriva multelor și variatelor rele din lume”. Așa a spus Papa Pius XI când a instituit sărbătoarea în cinstea regalității lui Iisus.


Sărbătoarea CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI a fost instituită în anul 1925, de căpre Papa Pius XI, prin enciclica papală Quas Primas :  papal encyclical .



Despre această sărbătoare care este în Duminica de dinaintea Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ne reamintește articolul On Christ the King Sunday, Christians pledge allegiance to the Prince of Peace , publicat în data de 21 noiembrie 2018 pe site-ul american Religion News Service, de Jacob Lupfer.



Foarte actuale sunt cuvintele Papei Pius XI :


 «În timp ce națiunile insultă mult iubitul nume al Răscumpărătorului prin suprimarea oricărei menționări a lui în conferințele și parlamentele lor, noi suntem obligați pe un ton cu atât mai puternic să proclamăm demnitatea și puterea Lui regală, într-un mod cu atât mai universal să afirmăm drepturile Lui.»

………….

Sărbătoarea “Christos Regele Universului” se ține în duminica de dinainte de Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. La romano-catolici POSTUL CRĂCIUNULUI se numește ADVENT, adică VENIRE, în sensul că Iisus este așteptat să vină, celebrându-se atât NAȘTEREA DOMNULUI , PRIMA VENIRE, cât și A DOUA LUI VENIRE, înainte de sfârșitul lumii, PARUSIA.
În acest an, 2018, această sărbătoare este pe data de 25 noiembrie:

……………………………………………..


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole :








Despre cei care luptă sistematic și consecvent contra lui Iisus, aici :


„NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA PATRU SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTILOR, în A CINCEA DUMINICĂ A PAȘTILOR (sau A Cincea Duminică după Paști). Textul evanghelic programat să fie citit azi la Sfânta Liturghie este despre CONVORBIREA DINTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI FEMEIA SAMARINEANCĂ. În regiunea Samaria din Țara Sfântă, la Fântâna lui Iacov, pe teritoriul cetății Sihar, Îl vedem pe Mântuitorul lumii, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, stând de vorbă cu o femeie care a venit după apă. Este foarte important să observăm modul în care Mântuitorul duce conversația cu această femeie, de la apa de băut, naturală, care ne este necesară zilnic pentru viața pământească, la apa cea vie, supranaturală, care ne este necesară zilnic pentru viața veșnică în comuniune cu Dumnezeu. Să urmărim, timp de 4 minute, cum este redată într-un film această convorbire: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/422857237282058 ... Iisus a schimbat viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea. Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost (și este și va fi) sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini, din care 45 de milioane au fost în secolul al XX - lea. ... Actualmente, Biserica Fântânii lui Iacov se află în statul Palestina, în orașul Nablus, oraș cu o populație de peste 150.000 de locuitori. ... “DĂ-NE, DOAMNE, APA TA! DĂ-NE ÎMPĂRĂȚIA TA!” ... Să ne rugăm pentru oprirea genocidului pe care Israelul îl comite contra palestinienilor!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.” https://www.facebook.com/photo...