vineri, 23 noiembrie 2018

SĂRBĂTOAREA CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI AMINTEȘTE CREȘTINILOR DE LOIALITATEA LOR FAȚĂ DE PRINȚUL PĂCII (articol în engleză din 21 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu




Să ne reamintim că originea cuvântului “creștin” este în cuvântul “ Christos ”. În limba latină “creștin” se spune “christianus” și s-a format de la cuvântul “Christus” sau “Chrestus”, care înseamnă Mesia sau Cel Uns cu Duhul Sfânt pentru funcțiile de Profet Prin Excelență, Împărat Prin Excelență și Mare Preot sau Arhiereu Prin Execență.


Detaliu din statuia HRISTOS REGELE,  din  Świebodzin, Polonia, construită în perioada 2006 – 2010.

........................




Tema centrală a învățăturii lui Iisus este despre Împărăția lui Dumnezeu.



“Într-o lume căzută, coruptă de păcat și poftă pentru putere, Christos proclamă o împărăție bazată pe iubire și milă. Harul și adevărul curg din abundență, dincolo de bunătatea pe care o poate oferi orice împărăție pământească.”


Regalitatea Domnului nostru Iisus Christos este “un bastion împotriva multelor și variatelor rele din lume”. Așa a spus Papa Pius XI când a instituit sărbătoarea în cinstea regalității lui Iisus.


Sărbătoarea CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI a fost instituită în anul 1925, de căpre Papa Pius XI, prin enciclica papală Quas Primas :  papal encyclical .



Despre această sărbătoare care este în Duminica de dinaintea Postului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ne reamintește articolul On Christ the King Sunday, Christians pledge allegiance to the Prince of Peace , publicat în data de 21 noiembrie 2018 pe site-ul american Religion News Service, de Jacob Lupfer.



Foarte actuale sunt cuvintele Papei Pius XI :


 «În timp ce națiunile insultă mult iubitul nume al Răscumpărătorului prin suprimarea oricărei menționări a lui în conferințele și parlamentele lor, noi suntem obligați pe un ton cu atât mai puternic să proclamăm demnitatea și puterea Lui regală, într-un mod cu atât mai universal să afirmăm drepturile Lui.»

………….

Sărbătoarea “Christos Regele Universului” se ține în duminica de dinainte de Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. La romano-catolici POSTUL CRĂCIUNULUI se numește ADVENT, adică VENIRE, în sensul că Iisus este așteptat să vină, celebrându-se atât NAȘTEREA DOMNULUI , PRIMA VENIRE, cât și A DOUA LUI VENIRE, înainte de sfârșitul lumii, PARUSIA.
În acest an, 2018, această sărbătoare este pe data de 25 noiembrie:

……………………………………………..


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole :








Despre cei care luptă sistematic și consecvent contra lui Iisus, aici :


„NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...