luni, 6 august 2012

DIN MINUNILE MAICII DOMNULUI


de Pr. Prof. Ion CIUNGU


"Maica Domnului, miluieşte-mă şi-mi uşurează boala, că nu mai pot răbda durerea piciorului !"[1]
şi
Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică! Ajută-l pe fiul meu Paul !”[2].



"Maica Domnului, miluieşte-mă şi-mi uşurează boala, că nu mai pot răbda durerea piciorului ! " Aşa se ruga cu lacrimi, într-o noapte din primăvara anului 1933, smeritul monah Ilarion Ionică, care avea o rană cangrenată la un picior lovit în pădure. " După puţin timp a văzut că intră în chilia lui o femeie foarte cuvioasă, în chipul unei doctoriţe din Târgu Neamţ, şi îl întreabă: «De ce plângi, părinte Ilarion?» El i-a răspuns: «Doamna doctoriţă, mi-am rupt piciorul şi mă doare greu. Simt că voi muri curând şi plâng că nu m-am pocăit.»

După ce doctoriţa aceea minunată s-a atins cu mâna de piciorul lui, l-a mângâiat cu aceste cuvinte: «Nu mai plânge, părinte Ilarion. De acum te vindeci la picior şi vei mai trăi încă un an de zile. După aceea te vei odihni... » Apoi a plecat acea Sfântă Femeie şi bătrânul a adormit liniştit. Era Maica Domnului. Dimineaţa bătrânul s-a sculat sănătos din pat, s-a dus la biserică şi a spus tuturor minunea Maicii Domnului. Mai trăind exact un an de zile, la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, părintele Ilarion şi-a dat sufletul în mâinile Domnului şi a fost petrecut de obştea mănăstirii pe ultimul drum până la cimitir."

Aşa a povestit arhimandritul Cleopa Ilie, care îl îngrijise pe Ilarion.


În volumul din care am citat, protosinghelul Nicodim Măndiţă a adunat 469 de minuni ale Maicii Domnului. El a alcătuit acest volum, folosindu-se de alte volume. În special de "69 Minuni ale Maicii Domnului", tradusă din greceşte în româneşte de protosinghelul Rafail din Râmnicu Vâlcea şi tipărită la Craiova în 1820; apăruse în greceşte la Veneţia în 1641-1642.  De asemenea, Mândiţă a mai folosit " peste 400 de minuni ale Maicii Domnului" adunate de ieromonahul Ioanichie Glavatovschi, după un manuscrs din 1696 şi tipărite în 1921. Pe lângă acestea două, a mai folosit şi alte volume.




Să revenim la cealaltă rugăciune către Maica Domnului.


" Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică! Ajută-l pe fiul meu Paul ! "


Myriam este cuvântul în limba ebraică pentru Maria.



"Iarna lui 1991. Stadiul final. Eugenie se răsuceşte de durere în pat. Chimioterapiile succesive au epuizat-o, însă nu au putut învinge cancerul de plămâni, care o macină fără milă. În căsuţa din Val d`Oise viaţa continuă prin copiii şi nepoţii ei, în vreme ce pentru ea întâlnirea cu Dumnezeul părinţilor ei se apropie cu paşi mari. Lucru pe care nu-l apreciază defel.

Eugenie s-a născut la Bilda, în Algeria,dintr-o frumoasă seminţie evreiască, care a numărat printre membrii ei rabini şi oameni de rugăciune...

Frigul din decembrie s-a abătut asupra Parisului, se apropie Crăciunul. Micuţa Esther, de şase ani, fetiţa lui Paul, declara tuturor că nu, nu o vom îngropa pe bunica, căci ea se va vindeca... «Imaginaţie de fetiţă» gândeşte familia.

Într-un colţ al sufrageriei tronează o icoană a Mariei, căci Paul s-a căsătorit cu o catolică, Eliane, dar acest fapt nu deranjeaza pe nimeni. De altfel, icoana i-a stârnit emoţii acum câteva zile, când bunica Eugenie a privit-o. Cum îşi făcea sânge rău pentru Paul, care căuta de lucru, ea nu s-a putu stăpâni să strige către  icoană:
Myriam, tu eşti ca mine, eşti mamă şi eşti evreică ! Ajută-l pe fiul meu Paul! Atunci din spatele ei s-a auzit o voce cristalină şi clară:
- Nu-ţi face griji, voi fi aproape de fiul tău !

Eugenie se întoarce… nimeni! Timbrul era feminin, tânăr şi divin de dulce încât Eugenie a primit o descărcare de iubire greu de suportat. Ea se clatină de uimire, de fericire, dar şi de teamă... Aleargă în bucătărie să vadă dacă nu cumva e cineva acolo: nimeni ! E singură, va să zică....  Myriami-a vorbit! Atunci icoana raspândeşte un parfum extraordinar; trandafir? iasomie? N-ar şti să spună. Parfumul va rămâne multă vreme şi va fi simţit de toţi cei care vor intra în cameră.

Întâlnirea de angajare a fost fructuoasă pentru Paul. Contra tuturor aşteptărilor, el este acceptat ca inginer comercial. Întors acasă, el exclamă fără a se adresa cuiva anume:
- Este incredibil, în timpul întâlnirii s-a simţit un parfum inexplicabil, ceva foarte delicat, între trandafir şi iasomie... Dar... şi aici se simte! Este acelaşi parfum!

Micuţa Esther nu a pierdut nimc din convorbirea celor mari, ea venerează icoana şi are şi ea o relaţie cu Sfânta Fcioară, care o va conduce pe căi cu totul deosebite. Dacă ea declara sus şi tare că bunica Eugenie se va vindeca, ştie ea de ce spune acest lucru... "

Eugenie s-a vindecat atunci. Însă în 1995 s-a îmbolnăvit din nou de cancer la celălalt plămân.

"Eugenie s-a stins într-o mare pace pe 5 iunie 1996, la vârsta de optzeci de ani şi a fost înmormântată după ritualul evreiesc tradiţional, la care au fost adăugate cu bucurie câteva Tatăl nostru, Bucură-te Marie şi alte invocaţii către Copilul-Iisus..."

            Se cuvine să o invocăm pe Maica Domnului şi când nu avem dureri mari.


[1]Minunile Maicii Domnului, se tipăreşte cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Editura Agapis, carte pentru suflet, f. a., p. 463.
[2]Sora Emmanuel, MEDJUGORJE, ANII 90...,Triumful Inimii, Editura Adoremus, 1998, pp. 331-335, traducere din limba franceză după originalul "Medjugorje, les annee 90" de Soeur Emmanuel, Edition des Beatitudes, 1998, Burtin, F- 41600 Nouan-le-Fuzelier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LUMINAREA LUMII s-a făcut prin ARĂTAREA ÎN LUME A VEȘNICULUI FIU IUBIT AL LUI DUMNEZEU, adică arătarea în lume A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Să ne amintim, sau să aflăm acum, un scurt imn, numit Troparul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos! Acest imn ne amintește datoria noastră, a creștinilor, de a ne închina Preasfintei Treimi, adică Unui Singur Dumnezeu în Trei Persoane: 1) Veșnicului Părinte Ceresc Atotsfânt și Atotputernic ; 2) Veșnicului Fiu Ceresc Atotsfânt și Atotputernic; 3) Veșnicului Duh Ceresc Atotsfânt și Atotputernic. Un Singur Dumnezeu, NU Trei Dumnezei. O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ ÎN TREI PERSOANE DIVINE. Noi, creștinii, avem religie monoteistă, nu politeistă. Noi ne închinăm UNUI SINGUR DUMNEZEU TREIMIC, ADICĂ FIINȚEI SUPREME VEȘNICE CARE A CREAT LUMEA, CARE SUSȚINE LUMEA, CARE A MÂNTUIT LUMEA, CARE SFINȚEȘTE LUMEA, CARE VA JUDECA LUMEA CU DREPTATE. Să observăm textul acestui imn și să ascultăm cum este cântat în română: "În Iordan botezându-Te Tu, Doamne,/ închinarea Treimii s-a arătat;/ că glasul Părintelui a mărturisit Ție,/ Fiu iubit pe Tine numindu-Te,/ și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului./ Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule,/ și lumea ai luminat, slavă Ție!/" https://www.facebook.com/reel/2388764484856800 Să observăm și o variantă în engleză și să o ascultăm: "When You, O Lord were baptized in the Jordan,/ the worship of the Trinity was made manifest,/ for the voice of the Father bore witness to You/ and called You His beloved Son./ And the Spirit, in the form of a dove, confirmed the truthfulness of His word./ O Christ, our God, You have revealed Yourself/ and have enlightened the world, glory to You!" https://www.facebook.com/watch/?v=794575541020193 Se cuvine ca la rugăciunile noastre zilnice să adăugăm, rostit sau cântat, Troparul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, atât timp cât ține odovania acestei sărbători, adică până pe data de 14 ianuarie, inclusiv. De fapt, până pe 14 ianuarie, după rugăciuni, înainte de a lua anafură, luăm un pic de agheasmă mare, adică apă sfințită la Bobotează, ca să ne întărim în credința creștină, să avem mai mult succes în slăvirea lui Dumnezeu, în lucrarea virtuților, în lucrarea mântuirii noastre pentru veșnicie, în combaterea păcatelor noastre, în învingerea duhurilor necurate. SE CUVINE SĂ ROSTIM, cu multă smerenie, rugăciunea adresată Preasfintei Treimi: PREASFÂNTĂ TREIME, TE RUGĂM FRUMOS, ÎNDURĂ-TE SPRE NOI! DOAMNE, CURĂȚĂ PĂCATELE NOASTRE! STĂPÂNE, IARTĂ FĂRĂDELEGILE NOASTRE! SFINTE, CERCETEAZĂ ȘI VINDECĂ NEPUTINȚELE NOASTRE, PENTRU NUMELE TĂU! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=3165598270247328&set=a.711891222284724     "În Iordan botez...