vineri, 3 aprilie 2020

ÎN BULGARIA SLUJBELE DE FLORII ȘI DE PAȘTI ÎN ACEST AN, 2020, SE ȚIN ÎN EXTERIORUL BISERICILOR, RESPECTÂNDU-SE MĂSURILE SANITARE CORESPUNZĂTOARE, CONFORM DECIZIEI DIN 30 MARTIE 2020, LUATĂ DE AUTORITĂȚILE STATULUI ȘI ALE BISERICII. GENERALUL MUTAFCHIYSKI A ANUNȚAT CĂ SE VOR FOLOSI DIFERITE LINGURIȚE PENTRU ÎMPĂRTĂȘANIE, IAR ICOANELE VOR FI DEZINFECTATE. MINISTERUL DE INTERNE VA FI RESPONSABIL CU MENȚINEREA ORDINII ÎN AFARA BISERICILOR. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 1 aprilie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN GEORGIA SLUJBELE DE PAȘTI DIN ACEST AN SE ȚIN ȘI ÎN BISERICI ȘI ÎN EXTERIORUL LOR, RESPECTÂNDU-SE MĂSURILE SANITARE CORESPUNZĂTOARE.





Pr. Prof. Ion Ciungu
  



Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!

Catedrala Sfântul Alexandru Nevsky din Sofia, Bulgaria, construită în onoarea soldaților ruși căzuți în timpul războiului ruso – turc din 1877 – 1878, când Bulgaria a fost eliberată de jugul otoman. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1882, iar construcția s-a terminat în 1912.






“Biserica Ortodoxă Bulgară își va ține slujbele de Florii și de Paști în 2020 în exteriorul bisericilor, după cum s-a aflat în urma unei întâlniri între Vicepremierul Tomislav Donchev, șeful cartierului general operațional General-Maior Ventsislav Mutafchiyski și corpul de conducere al Bisericii, din 30 martie.


“Biserica Ortodoxă Bulgară a fost criticată vehement pe rețelele de socializare pentru faptul că își ține bisericile deschise în ciuda crizei de Covid-19, deși unii dintre liderii Bisericii au cerut oamenilor să se roage acasă în loc să participe la biserică, iar slujba de Duminica de la Catedrala Alexandru Nevsky este transmisă pe Televiziunea Publică și pe Facebook.


“Biserica a fost criticată și pentru că ea continuă practicile creștine ortodoxe răsăritene ale credincioșilor care sărută icoanele în biserici și pentru că folosește linguriță comună la slujbele de împărtășire.


“Prim-ministru Boiko Borisov a zis în week-endul trecut că chiar dacă s-ar recomanda de către cartierul general operațional să se ordone închiderea bisericilor, el nu ar aproba această recomandare. La briefingurile anterioare, Mutafchiyscki a zis că închiderea bisericilor este o chestiune pe care trebuie să o decidă Biserica.


“Întâlnirea cu Sfântul Sinod a avut loc la mai mult de o săptămână după ce cartierul general operațional a zis că a cerut aceasta.


“După întâlnirea respectivă, Mutafchiyscki a zis că vor fi folosite lingurițe diferite în timpul slujbelor, iar icoanele vor fi dezinfectate.

“Se așteaptă ca Sfântul Sinod să publice o declarație în urma discuțiilor cu Dovchev și Mutafchiyski, și în urma propriei întruniri pentru a discuta măsurile referitoare la Paști.


“Cartierul general operațional național împotriva Covid-19 a zis la un briefing din dimineața de 30 martie că numărul total de oameni care au fost testați pozitiv pentru virus era de 354, la cei morți numărul fiind de 8, iar la cei care s-au vindecat numărul fiind de 15.”


Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla din articolul Bulgarian Orthodox Church to hold Easter 2020 services outside churches, publicat în data de 1 aprilie 2020, pe website-ul de știri creștine The Orthodox World.


.................

ACTUALIZARE, 6 APRILIE 2020: Comunicatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în urma întâlnirii din 30 martie 2020 cu autoritățile statale îl putem vedea în articolul Patriarchate of Bulgaria: All the churches remain open, publicat în data de 6 aprilie 2020, pe website-ul de știri creștine Orthodox Times. Referitor la Sfânta Împărtășanie se precizează următoarele:

„Ritualul de a da Sfânta Împărtășanie rămâne neschimbat. Clericii sunt obligați să dea cu o prudență deosebită Sfânta Împărtășanie numai creștinilor ortodocși care s-au spovedit la ei și pe care îi cunosc personal.”




......................................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:



























































BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).






BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).



DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială).
























































GENOCIDUL ÎMPOTRIVA CREȘTINILOR DIN NIGERIA CONTINUĂ: 350 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2020 PÂNĂ ACUM ; 11.500 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI DIN 2015 PÂNĂ ACUM ; 1000 DE CREȘTINI AU FOST UCIȘI ÎN ANUL 2019 ; PESTE 2000 DE BISERICI ȘI CENTRE DE RUGĂCIUNE CREȘTINE AU FOST ARSE DIN 2015 PÂNĂ ACUM. DE CĂTRE CINE ? DE CĂTRE STATUL ISLAMIC ȘI ALȚII. (scurtă anunțare a știrii ; articol în engleză din 11 martie 2020). NE AMINTIM CĂ ISRAELUL NU ARE INTERESUL SĂ DESFIINȚEZE STATUL ISLAMIC, DUPĂ CUM A DECLARAT ÎN 2016 PROFESORUL ISRAELIAN EFRAIM INBAR DE LA “BEGIN-SADAT CENTER FOR STRATEGIC STUDIES” CARE COLABOREAZĂ CU NATO ȘI CU GUVERNUL ISRAELIAN. ... DE ASEMENEA, CONTINUĂ GENOCIDUL ÎMPOTRIVA BEBELUȘILOR ÎN ROMÂNIA: 100.000 DE BEBELUȘI UCIȘI ÎN FIECARE AN!!! CINE ARE INTERESUL SĂ NU FIE OPRIT NICI ACEST GENOCID?


























































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!


































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“IISUSE, CEL CE AI ÎNVIAT DIN MORȚI, ÎNVIAZĂ ȘI SUFLETELE NOASTRE!” (din Acatistul Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/786224906804127

  Pr. prof. Ion Ciungu       https://www.facebook.com/photo/?fbid=2935037073303450&set=a.711891222284724     https://www.faceb...