sâmbătă, 31 martie 2018

RĂSTIGNIT A 32-A OARĂ, ÎN SENS PROPRIU, ÎN VINEREA MARE, ÎNTR-UN RITUAL, JUCÂND ROLUL LUI IISUS (Ruben Enaje, vârsta:58 de ani; satul Cutud, din Filipine; articol în engleză din 30 martie 2018; traducere)de pr.prof. Ion Ciungu


Sfântul Apostol Pavel, aplicând Răstignirea Mântuitorului la sine, ne spune că “eul” sau „ego-ul” lui personal rău, l-a răstignit, l-a omorât, și a început o nouă viață cu Iisus Cel Înviat: “M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine. Şi viaţa de acum, în trup, o trăiesc în credinţa în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.” (Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni, capitolul 2, versetul 20).[1]

Fiul Veșnic iubit al lui Dumnezeu, Fiu Venit în istoria umană și Făcut  Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos, a acceptat să ia asupra Sa păcatele și pedepsele veșnice cuvenite tuturor oamenilor păcătoși, și a acceptat să fie omorât în locul tuturor oamenilor păcătoși. Apoi, El a înviat, inaugurând o nouă viață, spirituală. Astfel, orice om păcătos poate deveni eliberat pentru eternitate de păcate, prin credință în Iisus. Este necesar, totuși, ca fiecare să aplice la sine Răstignirea Mântuitorului, lucrând astfel la omorârea eului, a ego-ului personal rău, și la inaugurarea unei noi vieți cu Iisus, așa cum ne învață Sfântul Apostol Pavel.Despre Răstignirea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne amintește într-un mod deosebit și filipinezul Ruben Enaje.


Vineri, 30 martie 2018, (Vinerea Paștilor la romano-catolici),  articolul No more pain for Philippine devotee nailed to cross for 32nd time, (Nu mai există durere pentru devotatul credincios din Filipine bătut în cuie pe cruce pentru a 32-a oară),  a fost publicat pe site-ul agenției internaționale de știri Reuters, de către Ronn Bautista, Enrico dela Cruz și Robert Birsel. Traduc acest articol:


Ruben Enaje, în vârstă de 58 de ani, a jucat iarăși rolul lui Hristos vineri în cadrul ritualului religios tradițional din satul Cutud la aproximativ 76 Km (47 mile) de capitala Manila.


„În trecut, mergeam acasă rănit și șchiopătând, dar în anul acesta mă simt așa de bine,” a zis Enaje după ritualul ținut sub un soare sufocant.


El a zis că crede că puternica lui credință catolică l-a ajutat să evite durerea.


„Simt ca și când El îmi spune: `mergi înainte, continuă`,” a zis el, referindu-se la Dumnezeu.


Paștile sunt o sărbătoare care marchează Răstignirea și Învierea lui Hristos.


Aproximativ 80% din cei 105 milioane de oameni din Filipine, o fostă colonie spaniolă, sunt catolici.


Enaje a zis că se simte destul de puternic pentru a mai juca rolul acesta în două sau trei răstigniri, până împlinește 60 de ani.


Enaje a fost unul dintre cei trei credincioși zeloși bătuți în cuie pe crucile de lemn în acest sat vineri, între care o femeie care a participat pentru a șaptea oară.Actori care purtau costume de soldați romani i-au legat pe acești credincioși zeloși de cruci bătându-le cu ciocanul în palme și în picioare cuie de doi țoli (aprox. 5 cm; nota traducătorului) înmuiate în alcool, apoi i-au ridicat cu ajutorul funiilor, aducând crucile pe verticală, pe un câmp plin de turiști din țară și străini.


Biserica Catolică din Filipine tolerează acest ritual dar zice că ea nu susține astfel de etalări sângeroase ale devoțiunii, descriindu-le ca fiind o „interpretare greșită a credinței”.  


Mulți catolici din Filipine, în timpul Sfintei Săptămâni a Patimilor, îndeplinesc, ca o formă de adorație și de rugăciune devotată, acte religioase de auto-pedepsire voluntară ca o exprimare exterioară a pocăinței pentru ceea ce au făcut rău.  

Unii cred că auto-pedepsirea voluntară ca o exprimare exterioară a pocăinței pentru ceea ce au făcut rău curăță păcatele, vindecă bolile și chiar duce la îndeplinirea dorințelor.


 Imagine cu Ruben Enaje răstignit. În fiecare an, începând din 1985, în Vinerea Paștilor, Enaje a vrut să fie răstignit.

Aici putem urmări o înregistrare video din anul 2015 cu Ruben Enaje crucificat.

..............................................................................................................

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.

Despre obiceiurile catolicilor din Filipine putem vedea și un articol publicat în 30 martie 2018, în română, pe Agerpres, de Simona Tatu, Mariana Ionescu și Anda Badea:


......................................


Despre semnificația sărbătorii Sfintelor Paști am putea să (re)vedem și următorul articol:


………………………………………………………………………………………………………

Hallelujah în sabat!
Hallelujah ne-ncetat, 
Că Iisus a Înviat
Și e Viu cu Adevărat!

Hallelujah neclintit,
Că Iisus a biruit!
[1] Epistola Sfântului Apostol Pavel către Galateni, capitolul 2, versetul 20, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=29&cap=2


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu