marți, 6 martie 2018

DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială)
de pr.prof. Ion Ciungu


“Rugați-vă pentru pacea Ierusalimului!”


Biserica Învierii din Ierusalim a fost deschisă din nou în 28 februarie 2018; dar amenințările politicienilor israelieni persistă, violând Statu-Quoul din vechime și subminând perspectivele de pace între comunități.
În data de 5 martie 2018, a apărut articolul Huge taxes, land expropriated: Archbishop Welby, Cardinal Nichols denounce Israeli 'threats' to Christian community (Impozite uriașe, teren expropriat: Arhiepiscopul Welby, Cardinalul Nichols denunță `amenințările` israeliene la adresa comunității creștine), publicat de James Macintyre, pe site-ul nondenominațional de știri creștine Christian Today, din Londra. Traduc din acest articol, introducând subtitluri:Un arhiepiscop anglican și un cardinal catolic din Regatul Unit și-au exprimat către ambasadorul israelian la Londra opoziția față de amenințările israeliene la adresa creștinilor din Ierusalim


“Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și Cardinalul Vincent Nichols, și-au exprimat îngrijorarea lor adâncă către Guvernul Israelian din cauza amenințărilor la adresa terenurilor bisericești care au dus la închiderea Bisericii Sfântului Mormânt” [duminică 25 martie 2018; nota traducătorului].“Într-o scrisoare comună către ambasadorul israelian la Londra, Mark Regev, cei doi lideri religioși și-au exprimat opoziția față de impozitarea fără precedent, punitivă și discriminatorie a instituțiilor creștine și temerile lor că această dispută ar putea provoca daune pe termen lung asupra relațiilor dintre comunitățile creștină și israeliană.”


Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și Cardinalul Vincent Nichols, au denunțat amenințările israeliene la adresa comunității creștine din Ierusalim“După intervenția prim-ministrului Benjamin Netanyahu implicat în conflict, și după un aparent pas înapoi pe ambele fronturi, biserica s-a deschis din nou miercurea trecută dimineața. Netanyahu și primarul Ierusalimului Nir Barkat au înființat o echipă condusă de ministrul cooperării regionale Tzachi Hanegbi pentru a încerca să formuleze o soluție cu privire la problema recuperării de impozite de la biserici, potrivit unei declarații din partea biroului prim-ministrului, marțea trecută.”


Impozitele și proiectul de lege israeliene provoacă daune serioase și la adresa spitalelor și școlilor administrate de creștini în Ierusalim


“Totuși, arhiepiscopii nu cred că amenințările s-au terminat, iar scrisoarea lor afirmă că atât impozitele cât și proiectul de lege `amenință că provoacă daune serioase la adresa prezenței creștine în Ierusalim, la adresa familiilor creștine, și la adresa instituțiilor creștine, inclusiv la adresa spitalelor și școlilor, care îi servesc pe mulți dintre cei mai săraci oameni, indifferent de originea lor`.”


Măsurile luate de israelieni amenință Statu-Quoul din vechime și subminează perspectivele de pace între comunități


“În scrisoare se spune în continuare: `Suntem de părere că măsurile luate în Ierusalim și în Knesset sunt o amenințare clară și evidentă la adresa Statu-Quoului. Aceste violări ale acordurilor istorice riscă să submineze perspectivele de coexistență pașnică între comunități, într-un timp în care tensiunile sunt exacerbate`.”

“Cei doi arhiepiscopi au spus că ei se roagă acum pentru pacea Ierusalimului și au îndemnat Guvernul Israelian să abordeze urgent această criză și să intre imediat în dialog cu bisericile locale pentru a găsi o rezolvare.”
“Welby s-a întâlnit cu Netanyahu în Ierusalim anul trecut, când prim-ministrul israelian i-a amintit arhiepiscopului că ei s-au întânit prima dată la înmormântarea lui Margaret Thatcher în 2013. Netanyahu este actualmente în SUA.”

…………………………….

Aici am încheiat de tradus din articolul respectiv.

Să ne amintim :

BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).

BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).

Ne mai amintim, desigur, și de faptul că Regele Iordaniei, Abdullah II, este Protector și Custode al Locurilor Sfinte, potrivit Statu-Qoului de la Locurile Sfinte. El s-a oferit în anul 2016 să restaureze pe propria cheltuială Capela din Biserica Sfântului Mormânt. De asemenea, și Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a făcut donație pentru această restaurare :
CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).

CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).

În schimb, când israelienii s-au simțit șefi la Locurile Sfinte, de când președintele SUA Donald Trump a recunoscut în 6 decembrie 2017 Ierusalimul ca fiiind capitala Israelului, ei s-au și grăbit să facă ordine în finanțe și terenuri, deși Trump a zis ca Statu-Quoul la Locurile Sfinte să rămână același:
ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).

………………………………

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos, în fiecare moment, în vecii vecilor!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu