vineri, 1 septembrie 2017

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (IV)


Stihuri de Acatist, de Vasile Călin Drăgan



Bucură-te dureroasă, dar tămăduitoare tăiere a voii mele celei greșalnice și păcătoase!
Bucură-te că tu singur a-mi tăia voia înaintea voii Talei celei Preasfinte mult cinstești!
Bucură-te dulce mustrare care învie sufletul meu din spaima și din groaza morții!
Bucură-te trecere împreună cu mine prin iadul cel mai adânc!


Bucură-te că ne ții de mână pe cei neputincioși și simpli pe deasupra prăpastiei întunericului precum își ține mama pruncul său!
Bucură-te cea care mă înveți a preface osândirea aproapelui întru osândire de sine, și care întorci dragostea de sine întru dragostea de aproapele așezând viața noastră pe făgașul cel mai firesc al iubirii smerite care se dăruiește tuturor fără de întoarcere asupră-ne!
Bucură-te că numai întru tine aproapele meu este însăși viața mea!
Bucură-te că tu ne-ai poruncit iubirea de vrăjmași și prin harul tău ne ajuți a-i iubi și pe cei mai mari vrăjmași ai noștri!


Bucură-te că pe mine neisprăvitul și fățarnicul mă izbăvești de tot răul cu puterea și cu harul tău!
Bucură-te că ne ajuți să primim ocara care îmbărbătează sufletul meu căci nu sunt vrednic decât de ocară și defăimare!
Bucură-te măiastră învățătoare a defăimării de sine prin care biruim a ne păstra chemarea cea dintru început!
Bucură-te scara nebuniei întru Hristos!


Bucură-te că fericirea mea întru batjocură și prigoană se desăvârșește!
Bucură-te care mă înveți cum numai chinul iadului celui mai adânc aduce pacea cea lină a minții mele!
Bucură-te dulcea certare care mă scoate dintru al prăpastiei abis și dulcea mustrare care mă trage în jos dintru înălțarea de sine la cer!
Bucură-te cea care ne înveți a umbla cu picioarele pre pământ!


Bucură-te că tu ne grăiești prin toate!
Bucură-te că la tine fiecare fir de iarbă este floarea cea mai frumoasă!
Bucură-te dragostea cea mare a tuturor începătorilor vieții întru Hristos! Bucură-te dragostea cea dintâi!
Bucură-te smerita însoțitoare și a jumătății celei lungi și secetoase a drumului!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...