luni, 19 august 2019

DE CE UN DUMNEZEU BUN PERMITE SĂ SE ÎNTÂMPLE LUCRURI RELE? DIN DIFERITELE ABORDĂRI ALE ACESTEI PROBLEME, NUMITĂ PROBLEMA TEODICEEI (DREPTĂȚII LUI DUMNEZEU), AR TREBUI SĂ NE FOLOSIM DE RĂSPUNSURILE CREȘTINE PE CARE LE GĂSIM ÎN ȘASE ABORDĂRI DE BAZĂ: 1) MODELUL RĂZBOIULUI SPIRITUAL, ÎN CARE SATAN FACE MULT RĂU; 2) MODELUL TEODICEEI PRIN VOINȚA LIBERĂ DATĂ OMULUI, OMUL ALEGÂND RĂUL; 3) MODELUL CONSTRUIRII SUFLETULUI, ADICĂ DUMNEZEU PERMITE RĂUL PENTRU DEZVOLTAREA SPIRITUALĂ A OMULUI; 4) MODELUL ESHATOLOGIC, ADICĂ SUFERINȚELE PREZENTE VOR FI RĂSPLĂTITE ÎN VIAȚA VEȘNICĂ; 5) MODELUL EXISTENȚIAL, ADICĂ CHIAR DUMNEZEU SUFERĂ PE MĂSURĂ CE NOI SUFERIM, ȘI EL NE DĂ PUTEREA SĂ REZISTĂM ȘI CHIAR SĂ NE RĂSCUMPĂRĂM DUREREA; 6) MODELUL RĂSCUMPĂRĂRII, ADICĂ DUMNEZEU ESTE SFÂNT, PERFECT, DECI EL CU SIGURANȚĂ OFERĂ UN BUN MAI MARE ÎN SCHIMBUL SUFERINȚEI PE CARE EL O PERMITE SAU CAUZEAZĂ. (articol în engelză din 17 august 2019; scurtă anunțare a articolului).



Pr.prof. Ion Ciungu



„Până când, Doamne, voi striga fără ca să mă asculţi şi voi ridica glasul meu către Tine din pricina silniciei, fără ca Tu să mă izbăveşti? Pentru ce Tu mă laşi să văd nedreptatea şi priveşti apăsarea? Prăpădul şi silnicia sînt în faţa mea, certuri şi gâlcevi se iscă! Pentru aceasta, legea nu are nici o tărie şi dreptatea nu se arată niciodată; cel nelegiuit biruie pe cel drept, iar judecata iese strâmbă.” (Cartea profetului Avacum, capitolul 1, versetele 2-4; În Biblia Catolică și în Biblia Protestantă, traduse după textul ebraic, acest profet are numele Habacuc.) https://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/5/Avacum   https://bibliacatolica.ro/category/biblia/1-vechiul-testament/35-cartea-profetului-habacuc/  https://biblia.resursecrestine.ro/habacuc
În cartea biblică numită „Iov” găsim acest răspuns dat de Dumnezeu lui Iov:
"Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, Atunci când stelele dimineţii cântau laolaltă şi toţi îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau? Cine a închis marea cu porţi, când ea ieşea năvalnică, din sânul firii, Şi când i-am dat ca veşmânt negura şi norii drept scutece, Apoi i-am hotărnicit hotarul Meu şi i-am pus porţi şi zăvoare Şi am zis: Până aici vei veni şi mai departe nu te vei întinde, aici se va sfărâma trufia valurilor tale? Ai poruncit tu dimineţii, vreodată în viaţa ta, şi i-ai arătat aurorei care este locul ei, Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?” (Iov, capitolul 38, versetele 4-13).http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=38&id=42






Despre cele șase abordări creștine cu privire la întrebarea DE CE UN DUMNEZEU BUN PERMITE LUCRURI RELE ? am aflat din articolul Why does a good God allow bad things?, publicat în data de 17 august 2019 pe website-ul american THE CHRISTIAN POST, de Jim Denison.


Autorul articolului, determinat probabil de uciderile în masă din orașul El Paso (Texas), în 3 august 2019, prezintă diferite răspunsuri, gândite din diferite puncte de vedere, cu privire la problema teodiceei, oferind în finalul articolului Principii practice și o Concluzie, din punct de vedere creștin, concluzia fiind următoarea:
“Dumnezeu este atotiubitor și atotputernic, chiar dacă (și mai ales când) răul există.”

............................................................................................................

Aici am terminat de spicuit din articolul respectiv.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ÎN SUA,TINERII AMERICANI UCIGAȘI DIN 3 ȘI 4 AUGUST 2019 PAR A FI FOST MOTIVAȚI DE PĂRȚI OPUSE ALE SPECTRULUI POLITIC: UNUL ANTIIMIGRANȚI, ALTUL ATEU-SATANIST. (articole în engleză din 7, 6 și 4 august 2019; scurtă anunțare a știrii). DECI, NICI ÎN SPECTRUL POLITIC AMERICAN MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NU ESTE PREȚUIT SUFICIENT. ȘTIM CĂ IISUS A VENIT PENTRU VIAȚA OAMENILOR, NU PENTRU UCIDEREA OAMENILOR!!! (NE AMINTIM, TOTUȘI, CĂ ÎN POLONIA CHIAR ȘI POLITICIENII L-AU DECLARAT PE IISUS REGE AL POLONIEI ÎN 2016).



UN ATEU, CARE ESTE OM DE ȘTIINȚĂ, SPUNE CĂ DUMNEZEU NU EXISTĂ ; ȘI CĂ CHIAR DACĂ AR EXISTA, EL NU POATE INTERVENI CU MIRACOLE ÎN LUME, CĂCI LUMEA ARE LEGILE EI FIXE ; DE CE NU A INTERVENIT DUMNEZEUL CEL BINEVOITOR CÂND UN ADOLESCENT ȘI-A ÎMPUȘCAT COLEGII LA LICEUL DIN FLORIDA, ÎN 14 FEBRUARIE 2018 ? 17 MORȚI PLUS RĂNIȚI. (Răspunsuri din partea unor oameni de știință creștini credincioși; articol în engleză din 20 februarie 2018 ; traducere)






FAPTELE ȘTIINȚIFICE MENȚIONATE ÎN BIBLIE (PLUTIREA LIBERĂ A PĂMÂNTULUI ÎN SPAȚIU; PĂMÂNTUL ESTE ROTUND; PRIMA LEGE A TERMODINAMICII ETC) ȘI PROFEȚIILE DIN BIBLIE EXACTE 100% (NAȘTEREA NAȚIUNII ISRAEL; ASCENSIUNEA ȘI CĂDEREA NAȚIUNILOR ȘI LIDERILOR; VENIREA LUI MESIA; ȘANSELE MATEMATICE UIMITOARE CĂ ÎN IISUS DIN NAZARET S-AU ÎMPLINIT PROFEȚIILE VECHIULUI TESTAMENT) IMPLICĂ ADEVĂRUL CU PRIVIRE LA DUMNEZEU CA AUTOR AL BIBLIEI PRIN INTERMEDIUL OAMENILOR, IMPLICĂ ADEVĂRUL CU PRIVIRE LA IAD ȘI RAI, CU PRIVIRE LA LEGEA MORALĂ DIVINĂ PE CARE CONȘTIINȚA NE POATE SPUNE CĂ AM ÎNCĂLCAT-O, CU PRIVIRE LA FAPTUL CĂ DUMNEZEU NE CHEAMĂ LA JUDECATĂ INDIFERENT DACĂ NOI CREDEM SAU NU ÎN EL, CU PRIVIRE LA IUBIREA ȘI MILA LUI DUMNEZEU FAȚĂ DE OAMENI, CU PRIVIRE LA IMPOSIBILITATEA NOASTRĂ DE A CÂȘTIGA RAIUL PRIN FAPTELE NOASTRE, DAR ȘI CU PRIVIRE LA POSIBILITATEA DE A-L CÂȘTIGA PRIN POCĂINȚĂ ȘI PRINTR-O NOUĂ VIAȚĂ ZILNICĂ CU IISUS. (articol în engleză din 13 august 2019; scurtă anunțare a articolului)




















5,6 MILIARDE DE PERSOANE AU ACUM ACCES LA BIBLIA INTEGRALĂ ÎN LIMBA LOR, ȘI TOTUȘI, MAI MULT DE JUMĂTATE DIN LIMBILE INVENTARIATE ÎN LUME ÎNCĂ NU AU MĂCAR UN SINGUR TEXT BIBLIC (articol în franceză publicat în 3 martie și în 19 februarie 2019; scurtă anunțare a știrii)











Despre erezia de a micșora valoarea Bibliei putem afla și din articolul de la următorul link :PRINCIPALELE CINCI EREZII ALE ANULUI 2016; BA CHIAR ȘASE?


Despre puncte de vedere ale americanilor referitoare la Biblie putem afla și din articolul de la următorul link : Despre Dumnezeu și rai, americanii exprimă opinii foarte variate



                                   
















































În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:




Despre faptul că evreii, în 2018, au cerut ca textele antisemite din Biblie să fie schimbate, prin adnotări, căci se simt atacați, inclusiv în România, putem afla și din articolul de la următorul link:














Despre evreii care susțin ISIS putem afla și din articolul de la următorul link: DUMINICA FLORIILOR CU 44 (52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS) 



Despre evreii care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: 
EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)





















Ateismul este susținut de  obicei de evreii-derbedei-anarhiști-anticriști-sataniști. Ei au început descreștinarea Franței în Revoluția Franceză din 1789. Atunci L-au scos pe Domnul nostru Iisus Hristos din societatea franceză și s-au afirmat ei cu barbariile și anarhiile lor ca drepturi ale omului. De atunci ei lucrează cu hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)



Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)








Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)







Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI









Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?











                              





Cu această ocazie ne putem reaminti și de doi evrei din România care au devenit celebri pentru iubirea lor față de Iisus : Richard Wurmbrand și Nicolae Steinhardt. DIALOG DE PACE "FĂRĂ PRECEDENT" ÎNTRE CREȘTINI ȘI EVREI,  partea II, continuare


Să ne reamintim că în 3 decembrie 2015 mai mulți rabini au recunoscut valoarea creștinismului, pentru prima dată în istorie, dar nu valoarea lui Iisus. (Ce schizofrenie!!!) Această recunoaștere a urmat după 50 de ani de dialog cu Biserica Romano-Catolică, dar și în contextul în care islamicii îi urmăresc și împușcă pe evrei prin Europa (ne amintim evenimentele din 7 ianuarie și din 13 noiembrie 2015 din Franța, de la Charlie Hebdo și de la Sala Bataclan).


Creștinii luptă din greu să contracareze efectele criminale ale ateilor:














ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???







PROIECT DE LEGE CARE INTERZICE AVORTUL (în SUA) (a. Proiect de Lege care interzice avortul în SUA ; b. Avorturile în România)

























Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)


















ATEI, MUTANȚI, AUTIȘTI, SCHIZOFRENICI, STÂNGACI (despre un studiu academic publicat în engleză în 20 decembrie 2017). 


UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți ; studiu psihologic, 2017). 











Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

















CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SFÂNTA ȘI MAREA ZI MIERCURI din SĂPTĂMÂNA SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, adică în A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI. Astăzi, în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică se face pomenire în mod special de FEMEIA PĂCĂTOASĂ CARE A UNS CU MIR DE MARE PREȚ TRUPUL MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, cu două zile înainte de Paști. Gestul ei i-a nemulțumit profund pe ucenicii Domnului, mai ales pe Iuda, ei considerând că mirul s-ar fi putut vinde cu bani mulți (cu 300 de dinari, adică salariul unui muncitor agricol pentru 300 de zile de lucru), iar banii să se dea săracilor. Dar, Mântuitorul a aprobat gestul femeii, explicându-le că ea a făcut un gest unic și excepțional, o ungere anticipată pentru înmormântarea Lui. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1887397218359801 Importanța gestului acestei femei a accentuat-o Mântuitorul prin aceste cuvinte: “ADEVĂRAT ZIC VOUĂ: ORIUNDE SE VA PROPOVĂDUI EVANGHELIA ACEASTA, ÎN TOATĂ LUMEA, SE VA SPUNE ȘI CE A FĂCUT EA, SPRE POMENIREA EI.” Cu privire la săraci, Mântuitorul a răspuns astfel: "Că pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi şi, oricând voiţi, puteţi să le faceţi bine, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna." (Marcu 14, 7). Dar observăm că, de fapt, APOSTOLUL IUDA, care era casierul comunității apostolice, nu era interesat de săraci, ci de banii adunați în pungă, din care fura (Ioan 12, 6). De asemenea, observăm că Iuda A GĂSIT ATUNCI PRETEXTUL SĂ SE DESPARTĂ DE MÂNTUITORUL ȘI CHIAR SĂ-L VÂNDĂ DUȘMANILOR, adică marilor preoți evrei. S-a dus și s-a înțeles cu ei, iar aceia i-au dat lui Iuda 30 de arginți pentru serviciul pe care urma să li-l facă. ... HAIDEȚI SĂ CONȘTIENTIZĂM DE CE PARTE NE SITUĂM CÂND TREBUIE SĂ ALEGEM ÎNTRE BANI ȘI IISUS! Alegem banii și-L vindem pe Iisus? Sau rămânem cu Iisus și refuzăm banii? Mântuitorul ne învață că nimeni nu poate sluji la doi stăpâni, că nu putem sluji cu fidelitate și lui Dumnezeu, și lui Mamona. ... Referitor la femeia care L-a uns pe Iisus cu mir observăm, în Sinaxarul din Triod, că “femeia aceasta pare că este una și aceeași la toți evangheliștii, însă nu este așa.” Sinaxarul ne prezintă opiniile care circulă cu privire la identitatea femeilor care L-au uns cu mir pe Mântuitorul. Astfel aflăm că sunt unii comentatori care consideră că ar fi fost trei femei diferite, însă, potrivit Sfântul Ioan Gură de Aur este vorba de două femei care au turnat mir pe trupul lui Iisus, în situații diferite. Una dintre aceste femei era păcătoasă, despre ea scriind primii trei Sfinți Evangheliști (Matei, Marcu și Luca). Cealaltă este Maria, sora lui Lazăr, care avea o viață curată, despre ea scriind Sfântul Evanghelist Ioan. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim prin lecțiile pe care ni le dai în aceste zile, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu    “Dar Iisus, știindu-le gândul, le-a zis: « De ce-i faceți supărare femeii? că bun lucru a facut ea pentru Mine »...