vineri, 11 ianuarie 2019

BIOLOGIA EVOLUȚIONISTĂ OFERĂ DOVEZI EMPIRICE PENTRU TEODICEEA CREȘTINĂ. AȘA SUSȚINE DR. NIAMH MIDDLETON ÎN CARTEA EI RECENT PUBLICATĂ (10 ianuarie 2019): “Homo Lapsus: Sin, Evolution and the God who is Love” (Omul căzut: Păcat, Evoluție și Dumnezeu care este Iubire). [articole în engleză din 9 și 10 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii]




Pr.prof. Ion Ciungu











În cartea biblică numită „Iov” găsim acest răspuns dat de Dumnezeu lui Iov:

"Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, Atunci când stelele dimineţii cântau laolaltă şi toţi îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau? Cine a închis marea cu porţi, când ea ieşea năvalnică, din sânul firii, Şi când i-am dat ca veşmânt negura şi norii drept scutece, Apoi i-am hotărnicit hotarul Meu şi i-am pus porţi şi zăvoare Şi am zis: Până aici vei veni şi mai departe nu te vei întinde, aici se va sfărâma trufia valurilor tale? Ai poruncit tu dimineţii, vreodată în viaţa ta, şi i-ai arătat aurorei care este locul ei, Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?” (Iov, capitolul 38, versetele 4-13). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=38&id=42





Pentru mulți oameni de azi sunt cunoscute expresiile „biologie evoluționistă ” și „darwinism”, care implică, de obicei, credința cu pretenție științifică, potrivit căreia, omul a evoluat din maimuță prin selecție naturală, și potrivit căreia, Dumnezeu nu există, căci, dacă ar exista un Dumnezeu Bun, omniscient și omnipotent, nu ar permite existența răului în lume.



Pentru mai puțini oameni este cunoscută expresia “teodicee creștină ”, care implică, de obicei, credința că există un Dumnezeu Bun, omniscient și omnipotent, deși există răul în lume.



Se pare că de la Darwin până acum știința a evoluat în așa măsură încât se pot aduce argumente științifice pentru a elimina motivul care l-a făct pe Darwin să-și piardă credința în existența lui Dumnezeu.



Despre faptul că astăzi “biologia evoluționistă oferă dovezi empirice pentru teodiceea creștină și pentru afirmația ei conexă că harul lui Dumnezeu este necesar pentru a crea condițiile sigure ca umanitatea să poată realiza o lume pașnică, justă și armonioasă”, am aflat din articolul Darwin and God: How modern science backs Christian teaching about the origin of evil , publicat în data de 9 ianuarie 2019, pe site-ul de știri creștine nondenominațional din Londra, Christian Today, de dr. Niamh Middleton.

Din acest articol putem afla și alte amănunte interesante, inclusiv faptul că autoarea articolului a publicat pe această temă cartea următoare:

Cartea “Homo Lapsus: Sin, Evolution and the God who is Love” (Omul căzut: Păcat, Evoluție și Dumnezeu care este Iubire), broșată, 10 ianuarie 2019, poate fi cumpărată cu 11,72 lire sterline: available on Amazon UK . Autoarea, dr. Niamh Middleton, este lector universitar în Teologie Morală și Sistematică la Universitatea din Dublin, Irlanda, și este o autoritate de frunte în studiul originilor umane.


Traduc prezentarea cărții așa cum este pe Amazon.com: https://www.amazon.com/Homo-Lapsus-Sin-Evolution-Love/dp/1632694883


În Homo Lapsus: Sin, Evolution and the God who is Love, autoarea, și profesoară de teologie, Niamh Middleton argumentează că biologia evoluționistă oferă dovezi empirice pentru învățăturile creștine cu privire la problemele conexe ale originilor umane, cu privire la originea răului și cu privire la existența unei Divinități binefăcătoare. Mai degrabă decât să încerce pur și simplu să împace evoluția cu creația, Homo lapsus se concentrează pe evoluția răului ca fiind cheia spre sinteza dintre biologia evoluționistă și creștinism.

Tema narativă a cărții se concentrează pe lupta continuă dintre religie și știință pentru prioritate, ca domenii ale cunoașterii. Trecerea timpului a dus la dezvoltarea unei perspective cu privire la natura umană în darwinism care este aproape identică cu cea a creștinismului. Drept rezultat, biologi evoluționiști de frunte pretind acum că explicația din Geneza cu privire la răul moral ca fiind datorat unui „păcat original” este redundantă, din moment ce știința poate explica evoluția inevitabilă a unor trăsături ca lăcomia, agresiunea și pofta de putere. Nu cumva, totuși, mai degrabă decât oferirea unei explicații alternative cu privire la rău, știința evoluționistă oferă acum dovezi empirice pentru o doctrină a revelației?

Bazată pe o examinare detaliată a dovezilor, Homo Lapsus argumentează că evoluția răului nu era inevitabilă, că știința confirmă o Cădere primară la începutul istoriei omenirii, și că prin faptul că face acest lucru ea arată că revelația este o formă mai înaltă de cunoaștere decât dovezile empirice.

.................................

Aici am terminat de tradus prezentarea cărții respective, pe site-ul de vânzare Amazon.com.



O altă prezentare a acestei cărți găsim și în ziarul englez The Sunderland Echo, în articolul: Must Read of the Week – Homo Lapsus: Sin, Evolution and the God Who is Love by Niamh Middleton, (O carte convingătoare și deosebit de utilă care trebuie citită în această săptămână -  Omul căzut: Păcat, Evoluție și Dumnezeu care este Iubire), : https://www.sunderlandecho.com/must-read/must-read-of-the-week-homo-lapsus-sin-evolution-and-the-god-who-is-love-by-niamh-middleton/



Dr. Niamh Middleton, autoarea cărții “Homo Lapsus: Sin, Evolution and the God who is Love” (Omul căzut: Păcat, Evoluție și Dumnezeu care este Iubire), apărută în 10 ianuarie 2019.


De asemenea, o altă prezentare a acestei cărți este în ziarul londonez The London Economic, sub titlul: Bridging the Gap: How Evolutionary Biology Provides Proof of God’s Existence (Punct de comunicare între persoane cu vederi diferite: Cum Biologia Evoluționistă Oferă Dovadă despre Existența lui Dumnezeu)




........................................................................................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:







































































DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă). 









ÎNVĂȚĂMÂNTUL E ÎNCĂ CONSTRUIT PE O PLATFORMĂ ATEISTĂ (în Rusia, 2017), (tineretul și educația în Rusia, interviu cu rectorul Universității Ortodoxe din Moscova). 






























Cărți prezentate:











 SUFLETELE CHINEI, REVENIREA RELIGIEI DUPĂ MAO, publicat în data de 19 mai 2017.










 CHINA CREȘTINĂ - O STEA LA RĂSĂRIT, publicat în data de 2 noiembrie 2015.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SÂMBĂTA LUI LAZĂR, în A ȘASEA SÂMBĂTĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, iar mâine este DUMINICA FLORIILOR. Ne amintim, sau aflăm acum, că LAZĂR ERA PRIETEN AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS și LOCUIA ÎN localitatea BETANIA, împreună cu surorile lui, MARTA și MARIA. Betania era un sat din Iudeea, la două mile romane distanță de Ierusalim. Potrivit unei tradiții vechi, se spune că Lazăr era de 30 de ani când Domnul l-a înviat. Apoi, Lazăr a mai trăit încă 30 de ani, în Cipru, în localitatea Kition, unde fugise de frica șefilor religioși ai iudeilor care voiau să-l omoare, invidioși că tot mai mulți oameni credeau în dumnezeirea lui Iisus. PE LAZĂR, CARE ERA MORT ȘI PUS ÎN MORMÂNT DE PATRU ZILE, L-A ÎNVIAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. ELITA IUDAICĂ, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, A DECIS, din invidie, SĂ-L OMOARE PE IISUS și SĂ-L OMOARE ȘI PE LAZĂR. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... DAR ȘTIM CĂ, CHIAR DACĂ L-AU UCIS PE IISUS, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, TOCMAI DIN CAUZĂ CĂ L-AU UCIS PE IISUS, EVREII, ca pedeapsă de la Dumnezeu, AU FOST CUCERIȚI DE ROMANII CARE LE-AU LUAT ȚARA. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel! ... DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR urmează DUMINICA FLORIILOR, când vom sărbători INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ. Actualmente, pe locul anticului sat BETANIA este orașul AL-EIZARIYA, numit și AL-AIZARIYA, care în limba arabă înseamnă (LOCUL) LUI LAZĂR. Acest oraș, cu o populație de peste 22.000 de locuitori, aparține de Palestina. Acolo este MORMÂNTUL LUI LAZĂR, loc de pelerinaj de-a lungul secolelor, până în ziua de azi. În apropiere sunt două biserici, o BISERICĂ ROMANO-CATOLICĂ și o BISERICĂ ORTODOXĂ GREACĂ. ... De asemenea, loc de pelerinaj este și MORMÂNTUL LUI LAZĂR în orașul LARNACA, din CIPRU, unde este BISERICA SFÂNTULUI LAZĂR. ... Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru Sfântul Tău Prieten Lazăr și pentru toate valorile culturale lăsate prin el moștenire spre mântuirea lumii! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2455754974625034

Pr. prof. Ion Ciungu  … Iisus a strigat cu glas mare: « Lazăre, vino afară! » Și a ieșit mortul, legat la picioare și la mâini cu fâșii ...