marți, 1 ianuarie 2019

DISCIPLINAREA INIMII, PRIN ASCULTAREA DE DUMNEZEU, FĂCÂND-O SĂ TACĂ, SĂ RABDE, SĂ AȘTEPTE, SĂ CREADĂ, SĂ LUPTE PENTRU CAUZA CEA FRUMOASĂ, PENTRU ADEVĂR, IUBIRE ȘI DREPTATE, ÎN CONDIȚII DE DURERE, MÂNIE, NECAZ ȘI NEDREPTATE, ESTE O DOVADĂ DE MARE ÎNȚELEPCIUNE PE CARE DUMNEZEU O RĂSPLĂTEȘTE (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; un citat de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna ianuarie, anul 2019, editat de Oastea Domnului)






Pr. prof. Ion Ciungu







Iisus a intrat în rândul păcătoșilor, la râul Iordan, deși nu avea păcat, cerând botez de la Ioan Botezătorul, pentru a împlini toată dreptatea. Adică, să confirme că lucrarea lui Ioan de botezare a oamenilor cu botezul pocăinței era dreaptă, de origine divină. Apoi, pentru a fi confirmat El, Iisus, în misiunea Lui divino-umană, de către Tatăl Sfânt din Ceruri, prin Duhul Sfânt Care a venit sub formă de porumbel, și prin vocea care s-a auzit : Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 3, versetele 15-17).


..........................................

“Mult timp în Răsărit sărbătoarea Naşterea Domnului, care ulterior , la români, se va numi Crăciun, era celebrată în aceeaşi zi cu Boboteaza (la 6 ianuarie), pe baza tradiţiei că Iisus a fost botezat în ziua în care S-a născut. Aşadar, se presupune că în acea perioadă, în latina orientală, dubla sărbătoare era exprimată prin termenii creatione / calatione, din care s-a format cuvântul Crăciun.

Sunt necesare totuşi câteva precizări în legătură cu acceptarea acestor rădăcini:


………………………………………………..

În anul 534 s-a stabilit şi în Răsărit data de 25 decembrie pentru Naşterea Domnului. La Roma, Naşterea Domnului era serbată pe 25 decembrie încă din sec. III. https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2011/02/intampinarea-domnului-ii-continuare_4.html

.................................................................


………………....................







SPUNE-ȚI INIMII SĂ TACĂ



Spune-ți inimii să tacă în durere și-n mânie,

că-n mânie și-n durere omul spune ce nu știe

și lucrează ce nu-i bine și ia hotărâri nebune.

A putea tăcea-n mânie este-o mare-înțelepciune.



Spune-ți inimii să rabde la necaz și la-încercare.

Nu regretă niciodată cel ce a avut răbdare,

dar regretă-întotdeauna cel ce n-a lăsat să treacă

și-a spus vorba ne-nțeleaptă care trebuia s-o tacă.



Spune-ți inimii să-aștepte când știi bine că-ai dreptate.

Vine-o zi când ea se-înalță mai puternic decât toate.

N-a rămas nici de rușine, nici de pagubă vreodată

cel ce-a așteptat dreptatea ce-i fusese încălcată.



Spune-ți inimii să creadă chiar și-n vremile mai grele.

Dumnezeu e totdeauna mai puternic decât ele.

Vremurile nu țin veșnic, pe tirani îi ia furtuna.

Dumnezeu pe cel ce crede însă-l scapă-întotdeauna.



Spune-ți inimii să lupte pentru cauza cea frumoasă.

Adevărul, de rușine, Dumnezeu în veci nu-l lasă.

Nici iubirea înjosită, nici dreptatea încălcată.

Cel ce luptă pentru ele, fie sigur de-orice dată.



(din vol. Cântările Căinței, de Traian Dorz)





Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis peste 17 ani.


……………………………………………………………………….






Disciplina ascultării ridică firea din infirmitate precum scoate și mândria din personalitate.

Ascultarea îi face și pe leneși și pe vicleni să-și dezgroape talantul, precum acoperă și pe cei talentați de jefuirea slavei deșarte.




Preotul călugăr ortodox Arsenie Boca (1910-1989), pictor, teolog și duhovnic vestit, propus pentru a fi declarat sfânt.



………………………..



Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”.







Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.




Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hosu. https://www.youtube.com/watch?v=8eMERg0KblA

Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935. https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului



Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor! Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!



……………………………………………………………



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole:



…………






























































……………………………………………………….



Slăvit să fie, și de noi, în fiecare moment, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, în vecii vecilor!



Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!



Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să fie slăvit, și de noi, în fiecare moment, prin Duhul Curat și Sfânt, adică, prin Spiritul Adevărului Mângâietor și Dătător de Viață al lui Iisus, în vecii vecilor!



Maica Preacurată, Pururea Fecioara Maria, care de la Duhul Sfânt L-a născut pe Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, să fie slăvită, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!



Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie lăudați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

VINERI, în SĂPTĂMÂNA A ȘASEA A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, adică în SĂPTĂMÂNA FLORIILOR, haideți să citim și noi măcar câteva texte comemorative și câteva rugăciuni scurte, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! ... POTRIVIT CALENDARULUI CREȘTIN ORTODOX ȘI CALENDARULUI CREȘTIN GRECO-CATOLIC, acum ne aflăm ÎNTRE DUMINICA SFINTEI MARIA EGIPTEANCA ȘI SÂMBĂTA LUI LAZĂR. Pe Lazăr, care era mort și pus în mormânt de patru zile, l-a înviat Domnul nostru Iisus Hristos, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. Elita iudaică, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, a decis, din invidie, să-L omoare pe Iisus, și să-l omoare și pe Lazăr. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... DAR ȘTIM CĂ, CHIAR DACĂ L-AU UCIS PE IISUS, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, TOCMAI DIN CAUZĂ CĂ L-AU UCIS PE IISUS, EVREII, ca pedeapsă de la Dumnezeu, AU FOST CUCERIȚI DE ROMANII CARE LE-AU LUAT ȚARA. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel! ... DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR urmează DUMINICA FLORIILOR, când vom sărbători INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=2928561470617677&set=a.711891222284724   “Adunatu-s-au astăzi mulț...