duminică, 6 ianuarie 2019

EPIFANIE, MITROPOLITUL PRIMAT AL UCRAINEI, A PRIMIT DE LA PATRIARHUL ECUMENIC, BARTOLOMEU I, TOMOSUL DE AUTOCEFALIE, ÎN MOD OFICIAL ȘI PENTRU TOTDEAUNA, AZI, 6 IANUARIE 2019, ÎN BISERICA PATRIARHALĂ SFÂNTUL GHEORGHE DIN CARTIERUL FANAR DIN CONSTANTINOPOL, TURCIA. MÂINE, TOMOSUL VA FI EXPUS ÎN UCRAINA, ÎN BISERICA SFÂNTA SOFIA DIN KIEV. PE DE ALTĂ PARTE, CONSTANTINOPOLUL SE CONFRUNTĂ CU SARCINA DE A CONVINGE LUMEA ORTODOXĂ SĂ RECUNOASCĂ NOUA BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ A UCRAINEI SEPARATĂ DE RUSIA. RUSIA CONSIDERĂ CĂ ÎN UCRAINA NUMAI MITROPOLITUL ONUFRIE REPREZINTĂ ORTODOXIA CANONICĂ, IAR NOUA BISERICĂ ESTE SCHISMATICĂ. (articole în engleză din 6 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii)





Pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).


.........


........


........



Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).



........


.................................................................






Despre înmânarea oficială a Tomosului de autocefalie pentru noua Biserică Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, susținută de Statul Ucrainean și de Patriarhia Ecumenică, am aflat din articolul Ukraine receives Tomos officially and forever, publicat în data de 6 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine. De aici putem afla și alte amănunte referitoare la acest subiect.



Despre Bisericile Serbiei și Poloniei, care au respins în mod explicit apelul Patriarhului Bartolomeu de a recunoaște noua Biserică Ucraineană, am aflat din articolul Patriarch Bartholomew formally grants tomos of autocephaly to Ukrainian schismatic church, publicat în data de 6 ianuarie 2019 pe site-ul ortodox rus Orthodox Christianity. De aici, de asemenea, putem afla și alte amănunte referitoare la acest subiect.

……………………………..



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.




S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem LA PATRU SĂPTĂMÂNI DUPĂ SĂRBĂTOAREA PAȘTILOR, în A CINCEA DUMINICĂ A PAȘTILOR (sau A Cincea Duminică după Paști). Textul evanghelic programat să fie citit azi la Sfânta Liturghie este despre CONVORBIREA DINTRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI FEMEIA SAMARINEANCĂ. În regiunea Samaria din Țara Sfântă, la Fântâna lui Iacov, pe teritoriul cetății Sihar, Îl vedem pe Mântuitorul lumii, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, stând de vorbă cu o femeie care a venit după apă. Este foarte important să observăm modul în care Mântuitorul duce conversația cu această femeie, de la apa de băut, naturală, care ne este necesară zilnic pentru viața pământească, la apa cea vie, supranaturală, care ne este necesară zilnic pentru viața veșnică în comuniune cu Dumnezeu. Să urmărim, timp de 4 minute, cum este redată într-un film această convorbire: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/422857237282058 ... Iisus a schimbat viața acestei femei care avusese cinci bărbați, iar la vremea respectivă stătea cu al șaselea. Tradiția Bisericii ne spune că această femeie a fost ulterior botezată de Sfinții Apostoli și a adus la credința în Iisus pe cele cinci surori ale ei și pe cei doi fii ai ei. Ea a predicat Evanghelia în Africa, apoi, în timpul persecuției declanșată contra creștinilor de împăratul roman Nero, ea împreună cu surorile ei și cu fiii ei, și cu mulți alți creștini, au suferit moarte martirică. De-a lungul secolelor, sângele martirilor a fost (și este și va fi) sămânța creștinilor. Cercetătorii spun că de la Iisus până în anul 2000 sunt 70 de milioane de martiri creștini, din care 45 de milioane au fost în secolul al XX - lea. ... Actualmente, Biserica Fântânii lui Iacov se află în statul Palestina, în orașul Nablus, oraș cu o populație de peste 150.000 de locuitori. ... “DĂ-NE, DOAMNE, APA TA! DĂ-NE ÎMPĂRĂȚIA TA!” ... Să ne rugăm pentru oprirea genocidului pe care Israelul îl comite contra palestinienilor!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Atunci a venit o femeie din Samaria să scoată apă. Iisus i-a zis: Dă-Mi să beau.” https://www.facebook.com/photo...