miercuri, 9 ianuarie 2019

SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI ÎN UCRAINA, PE STIL VECHI (7 IANUARIE). „AȚI FOST NĂSCUȚI PENTRU HRISTOS, DAR AȚI PRIMIT BOTEZUL DE LA CONSTANTINOPOL. DORESC CA MICUȚUL IISUS CARE A ADUS PACE PE PĂMÂNT SĂ ADUCĂ PACE ÎN UCRAINA. ... TOTDEAUNA MĂ VOI RUGA PENTRU UCRAINA.” AȘA S-A ADRESAT CĂTRE UCRAINENI PATRIARHUL BARTOLOMEU ÎN AJUNUL CRĂCIUNULUI. MITROPOLITUL PRIMAT AL UCRAINEI, EPIFANIE, LA PRIMA LITURGHIE DUPĂ OBȚINEREA TOMOSULUI DE AUTOCEFALIE DE LA PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI, L-A POMENIT LA RUGĂCIUNE ȘI PE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI, PE CARE MAI ÎNAINTE REFUZASE SĂ-L POMENEASCĂ. PREȘEDINTELE POROȘENKO A FĂCUT APEL LA BISERICILE ORTODOXE DIN TOATĂ LUMEA SĂ RECUNOASCĂ NOUA BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ A UCRAINEI. (articole în engleză din 6 și 7 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrilor)




Pr.prof. Ion Ciungu





 
Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........
........


Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........
.................................................................






Despre urările transmise din Fanar ucrainenilor de Sanctitatea Sa Bartolomeu al Constantinopolului, în Ajunul Crăciunului, imediat după semnarea Tomosului de autocefalie pentru noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei, am aflat din articolul Christmas greetings from Fener, publicat în data de 6 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.




Despre faptul că nou-alesul Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei, Prea Fericirea Sa Epifanie, ales în această funcție în 15 decembrie 2018, i-a pomenit la Sfânta Liturghie pe toți primații Bisericilor Ortodoxe Locale, inclusiv pe Sanctitatea Sa Kirill al Rusiei, am aflat din articolul Christmas with Tomos: Epifaniy presides over Liturgy at St Sophia in Kyiv, publicat în data de 7 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.

Ne amintim că nu cu multe zile înainte Epifanie a declarat că deocamdată nu-l pomenește pe Kirill din cauza războiului. Probabil că acum se prevăd semne de pace.



Ne amintim că Patriarhul Kirill, în 14 septembrie 2018, a decis să nu-l mai pomenească la slujbe pe Patriarhul Bartolomeu, din cauză că Bartolomeu a decis să acorde autocefalie Bisericilor Ortodoxe Ucrainene Schismatice, amestecându-se în teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. De asemenea, ne amintim că în 20 decembrie 2018 Kirill a cerut Bisericilor Ortodoxe Locale să nu recunoască și să nu intre în comuniune cu noua Biserică Ucraineană care are în frunte pe Epifanie.





Despre apelul făcut de Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, către Bisericile Ortodoxe din toată lumea, pentru ca acestea să recunoască noua Biserică Ortodoxă Autocefală a Ucrainei ca fiind o Biserică Soră, am aflat din articolul President Poroshenko calls on world's Orthodox Churches to recognize OCU, publicat în data de 7 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.

............

Despre Bisericile care sărbătoresc Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos după calendarul vechi, [numit calendar iulian, care este cu 13 zile în urmă față de calendarul nou, (numit calendar gregorian)], am aflat din articolul On January 7 Christians celebrate Christmas according to Julian calendar, publicat în data de 7 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.

Observăm numele Bisericilor care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie (adică 25 decembrie conform calendarului iulian):

Toate Bisericile Ortodoxe Ucrainene, Biserica Greco Catolică Ucraineană, majoritatea creștinilor Evanghelici ucraineni; de asemenea, Bisericile Ortodoxe: Rusă, Sârbă, Georgiană, și cea din Ierusalim. Pe 7 ianuarie este sărbătoare publică oficială în Ucraina.
………………………



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:













 






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...